Websändningar från Solnas kommunfullmäktige – en bra början

Jag kom just hem från det första sammanträdet efter sommaruppehållet i Solna stads fullmäktige. Mötet webbsändes via stadens hemsida. Det var första gången som detta gjordes i stadens regi och jag tycker det var bra att det till slut blev av.

Webbsända fullmäktigesammanträden är väl ingen stor sak kan man tycka. De personer som sitter hemma och följer ett 4 timmar långt sammanträde är nog inte heller många. Börjar man titta så tröttnar man antagligen ganska snart eftersom man använder en statisk kamera med brännvidd och placering som gör att man inte ser talarna mer än som  figurer på avstånd.

Men meningen med webbsända fullmäktigesammanträden är inte heller, som jag ser det, att man ska sitta och titta på sändningen live på det sättet. Upptagningarna arkiveras och ska i efterhand vara tillgängliga via stadens hemsida. Om man där gör det möjligt att snabbt hitta fram till den sekund där man behandlar ett visst ärende på ärendelistan – ja, då blir det genast intressantare.

En annan viktig aspekt är detta med insyn, öppenhet och medborgarinflytande. Webbsända sammanträden är ett sätt att signalera att kommunfullmäktige ingalunda håller på med några överläggningar som inte kan visas upp för vilken medborgare som helst. På marginalen kan det rent av stimulera några personer att engagera sig lite mer i politiken.

Se mitt tidigare blogginlägg rubricerat ”Pampvälde i Solna?” som handlar mycket om just insyn, öppenhet och inflytande. I den korta 4-punkts-listan kan man snart bocka av nummer 3.

 

 

Om Frösundaliberalen - Peter Edholm (L)

Socialliberal Frösundabo. Kultur- och fritidskommunalråd i Solna sedan 2015.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Websändningar från Solnas kommunfullmäktige – en bra början

 1. Pingback: Webbsändningar från fullmäktige nu i gång | I Folkpartiets Solna

 2. Tobias skriver:

  Men i fråga om transparens lämnade alliansens svar/uteblivna svar på frågan om hot om vite i arenastaden mycket i övrigt att önska. Bedrövligt att det svar som gavs var så bristfälligt och att ingen annan ur alliansen ställde sig upp.

  Gilla

 3. Tobias skriver:

  Håller med. Toppen och som sagt väldigt bra om det arkiveras, men också delas upp i fråga efter fråga.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s