Sol, vind och vatten

       

I september fattade styrelsen för Norrvatten ett par bra och miljömässigt offensiva beslut. En redan hög miljöambition höjs ytterligare.

Låt mig ge tre exempel:

För det första

Norrvatten, som förser Solna och ett dussin andra norrortskommuner med dricksvatten, planerar åtgärder för att vattnet i kranarna hos en halv miljon konsumenter kan miljömärkas med exempelvis Naturskyddsföreningens märkning Bra Miljöval.

Idag existerar ingen sådan märkning, men hos Norrvatten är vi beredda att gå i bräschen och se till att bli först i landet med det som brukar kallas ’Världens tuffaste miljömärkning’ på vårt producerade vatten.

För det andra

Sedan en tid tillbaka tippar Norrvatten inte längre tillbaka i Mälaren det slam som blir en biprodukt vid vattenverket utan man avvattnar slammet och ser till att det kommer till nytta i stället. Vattenverket har därigenom redan uppnått guldnivå i Järfälla kommuns miljödiplomering.

För det tredje

Nästa steg är att Norrvatten, efter beslut i September 2011, nu investerar i två egna vindkraftverk för att försäkra sig om att den elektricitet som går åt i vattenverk och pumpar är så miljövänlig som möjlig.

Detta är en utveckling som Folkpartiet inte bara välkomnar utan varit med och drivit på. Det känns bra att sitta i Norrvattens styrelse och få vara med i den process som leder till en miljömässigt ännu mer hållbar produktion av drickvatten.

Dessutom kunde vi i styrelsen konstatera att vindkraftinvesteringen är så lönsam att vattnet troligen blir billigare för de 500.000 konsumenterna än det annars skulle bli.

Peter Edholm (FP)
Ledamot i förbundsstyrelsen för Norrvatten

Om Frösundaliberalen - Peter Edholm (L)

Socialliberal Frösundabo. Kultur- och fritidskommunalråd i Solna sedan 2015.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Sol, vind och vatten

 1. Pingback: Effektivare kommunala transporter – för miljöns skull | Frösundaliberalen

 2. solnabloggarn skriver:

  Jaha, och samtidigt ökar halterna av farliga ämnen och inte minst olika läkemedel. Vi får i oss dem med dricksvattnet, här går det att göra mycket preventivt och försöka minska onödig läkemedelsanvändning. Satsa på information och friskvård! Det bästa för att åstadkomma ett bättre vatten utan tvekan

  Gilla

  • Hej Solnabloggarn,

   Ja, du har ju helt rätt. Och det är som jag ser det en lång kedja med många aktörer som måste medverka för att vi ska få ner mängden av läkemedelsrester i vårt dricksvatten. Friskvård som du nämner är en del, så att behovet av att medicinera minskar.

   Men sedan har vi läkemedelsindustrin som faktiskt många gånger kunde avstå från vissa substanser som inte är biologiskt eller på annat sätt nedbrytbara. Vi har sjukvården som ibland kunde dra ner lite på viss läkemedelsförskrivning (eller som kan välja mindre skadliga läkemedel). Vi har hushållen som ibland överkonsumerar läkemedel eller som inte bryr sig om att återvända till Apoteket med gamla mediciner utan slänger dem i toaletten. Därefter en mycket viktig länk i kedjan – nämligen våra reningsverk som kan göra stora insatser för att oskadliggöra åtminstone en del av de farliga ämnena. Allra sist i kedjan har vi vattenverken som också genom behandlingsmetoder kan ta bort vissa ämnen ur råvattnet innan det blir dricksvatten. Det pågår intensiv forskning för att förbättra metoderna i de två sista stegen (reningsverken och vattenverken) men bäst vore ju naturligtvis om ämnena aldrig kom ner i våra avloppssystem.

   Sedan har vi en sektor som ibland glöms bort – djurhållningen. Det är inte bara människor som medicineras. Också kor, grisar och andra djur får mediciner som via urin och dynga kommer ut i naturen (utan att passera något reningsverk!).

   Men viss har du rätt – friskvård – som gör att behovet av medicinering minskar är ju ett av de effektivaste sätten att bringa ner de här flödena.

   Peter

   Gilla

   • solnabloggarn skriver:

    Javisst nu börjar det likna något. Friskvård för alla och då duger det inte bara med elitsatsningar ala nationalarenan. Det gäller att det blir enkelt för alla att motioner och att vara ute i naturen. Området Kymlinge/Ursvik är ett område som både solnabor och andra verkligen uppskattar. Det är på väg att krympa oroväckande och hade krympt ändå mer om ett nytt värmekraftverk byggts där, men nu blir det inte så tack vare Sundbyberg. Cykelbanor bör det också finnas och betydligt bättre än idag och i synnerhet sedan tvärbanan skurit av viktiga förbindelser för både solnabor och andra. Att cykla i vardagen ger motion och minskar utsläppen något som det verkligen borde värnas om! Så om du menar allvar så visa det i handling här och nu!
    Att rena avloppsvatten eller dricksvatten med avancerad rening är däremot mest en nödlösning och kostar förmodligen mer än det smakar både ekonomiskt och från miljösynpunkt om man räknar in energibehovet och totala utsläppen i ett livscykelperspektiv. Möjligen kan det vara bra att rena utsläppen från sjukhus, där koncentrationerna är högre å andra sidan är det enbart mindre mängder som går den vägen. Utsläppen från Karolinska skulle kunna bli ett testfall för den tillämpningen en fråga för kommunen att driva!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s