Liberalerna kräver att ”barnombudsman” finns på isen

Den 10 mars 2022 beslutade Svenska Konståkningsförbundets förbundsstyrelse (nedan ”förbundet”) att Föreningen Solna Konståkning (nedan ”föreningen”) skulle vidta ett antal åtgärder. Åtgärderna stämde väl överens med de förslag som en extern utredare någon vecka dessförinnan hade presenterat för föreningen, förbundet, Solna stad, Riksidrottsförbundets idrottsombudsman med flera.

En av de beslutade åtgärderna var att föreningen i sin elitverksamhet skulle ha en ”barnombudsman på isen”.

Utdrag ur det beslut som Svenska Konståkningsförbundet fattade den 10 mars 2022.
Utdrag ur bilaga till Svenska Konståkningsförbundets beslut.
I denna bilaga finns bland annat den externa utredarens förslag till åtgärder.

På flera olika sätt har vi nu nåtts av uppgifter om att denna ”barnombudsman på isen” inte finns på plats i ishallen när de aktuella grupperna tränar. Dels har det framkommit i SVT Uppdrag Granskning (den 15 februari 2023) och dels har det framkommit när jag helt enkelt har ringt upp både nuvarande och tidigare styrelseledamöter.

Anmärkningsvärt i sammanhanget är att föreningen inte har informerat vare sig kommunens tjänstemän eller oss kommunpolitiker om att de har gjort detta avsteg från förbundets beslut.

Med anledning av detta agerar vi nu från Liberalernas sida i den här frågan.

Igår väckte vår tjänstgörande ledamot i kultur- och fritidsnämnden (Anne Utter) ett s.k. nämndinitiativ. (Det är ungefär som en motion till kommunfullmäktige eller till en förenings årsmöte). Liberalernas förslag till beslut var enkelt:

Utdrag ur nämndinitiativ väckt av Liberalernas ledamot
i kultur- och fritidsnämnden den 23 februari 2023.

De krav Liberalerna nu vill att kommunen ska ställa på föreningen är inte mer långtgående än de krav som förbundet ställde på föreningen för ett knappt år sedan.

Vilket beslutet blev när kultur- och fritidsnämnden avgjorde frågan igår kväll vet inte vi förrän ett justerat protokoll blir offentligt på måndag.

Jag väntar med spänning men litar på att nämnden under ledning av min efterträdare, Sandra Lindström, har fattat ett klokt beslut.

Om Frösundaliberalen - Peter Edholm (L)

Socialliberal Frösundabo. Kultur- och fritidskommunalråd i Solna sedan 2015.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Liberalerna kräver att ”barnombudsman” finns på isen

  1. Pingback: Liberalerna i Solna fick med sig övriga partier: Kommunen kräver ”barnombudsman på isen” för att ifrågasatt verksamhet ska få tillgång till ishallarna! | Peter "Frösundaliberalen" Edholm (L)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s