Ifrågasatta konståkningstränare tränar utan den ”barnombudsman på isen” som både Svenska Konståkningsförbundet och kommunen har ställt krav på

I mars 2022 beslutade Svenska Konståkningsförbundet att de båda ifrågasatta elittränarna i föreningen Solna Konståkning inte skulle lämnas ensamma med åkarna vid träning, tävling eller lägerverksamhet. Helt i linje med vad en extern utredare hade föreslagit bestämdes att det ska finnas en s.k. ”barnombudsman på isen” närvarande när de ifrågasatta tränarna tränar sina åkare. ”Barnombudsman på isen” ska vara en person som åkarna vet att de kan vända sig till, som inte är lierad med tränarna och som inte heller står i beroendeställning till dem.

Det var klokt. Det gjorde mig hoppfull.

Snabbspolar man 11 månader framåt (till februari 2023) så uppdagades i SVT Uppdrag Granskning att det inte fanns någon ”barnombudsman på isen” vid det tillfälle då de besökte ishallen. Senare har det framkommit att ”barnombudsman på isen” inte har förekommit en enda gång på det sätt det var tänkt. Det är en uppgift som verifierats av en tidigare styrelseledamot som numera inte sitter kvar i styrelsen.

När jag hörde detta ringde varningsklockorna så att det dånade.

I måndags ställde min partikollega Marianne Damström Gereben (L) en s.k. ”enkel fråga” i kommunfullmäktige. Den ställdes till Sandra Lindström (V) som är ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

(En ”enkel fråga” skickas in skriftligt inför sammanträdet varefter frågeställaren och den som besvarar frågan har en kort debatt i fullmäktige.)

Peter Edholm (L) och Marianne Damström Gereben (L) i kommunfullmäktige igår

Frågan löd så här:

Vad avser kultur- och fritidsnämnden göra när vi nu har kännedom om att träning av barn och unga i de ifrågasatta träningsmiljöerna har fortsatt helt utan närvaro av en ”ombudsman på isen” och när vi dessutom har sett att effekten av att vattna ur Liberalernas nämndinitiativ blev att detta har fortsatt också efter nämndens beslut?

Svaret från Sandra Lindström (V) var minst sagt oroande. Bedöm själva. Spola fram till minut 34 i videoinspelningen från fullmäktigesammanträdet!

Själv tycker jag att Sandras svar gjorde det tydligt att stadens nya rödgröna styre inte tar frågan på allvar:

  • De vattnade ur det förslag till beslut som Liberalerna presenterade i kultur- och fritidsnämnden i februari i år.
  • Snart har de låtit ytterligare 6 veckor passera utan gå att kravet på ”barnombudsman på isen” har införts.
  • Ordförande kunde inte heller säga om och när kravet kommer att införas.
  • Slutligen menade hon att den här frågan inte ska diskuteras i det öppna forum om kommunfullmäktige är, utan i mer slutna rum.

Fortsättning följer när vi om 8 veckor hoppas få svar på en interpellation från Liberalerna i samma ämne. Liberalernas löfte till barn, unga och vårdnadshavare är att vi inte kommer att släppa den här frågan.

Relaterade dokument:

Om Frösundaliberalen - Peter Edholm (L)

Socialliberal Frösundabo. Kultur- och fritidskommunalråd i Solna sedan 2015.
Detta inlägg publicerades i Föreningsbidrag, Idrott, Konståkning, Solna och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s