Gör Enköpingsvägen till stadsgata!

Det vi länge har kallat E18/Enköpingsvägen är sedan en tid tillbaka bara Enköpingsvägen. E18 har flyttat norrut till Kymlinge och trafikmängden på Enköpingsvägen mellan Rissne och Järva krog har minskat betydligt och kan minskas ytterligare.

Valaffischer uppsatta dag - där Enköpingsvägen passerar genom Ritorp.

Valaffischer uppsatta dag – där Enköpingsvägen passerar genom Ritorp.

Detta öppnar för nya möjligheter. Jag anser att man bör

 • smalna av vägen
 • utnyttja den mark som frigörs för att på vissa sträckor bygga bostäder
 • göra om gestaltningen av vägen så att det blir en stadsgata
 • sänka hastigheten

Samtidigt ska man vara medveten om att det finns gränser för hur idyllisk Enköpingsvägen kan bli. Den ska också fungera som en av de vägar som trafikförsörjer Arenastaden och andra stadsdelar i norra Solna.

Ambitionen bör vara att göra så mycket som möjligt för att bygga bort känslan av att det är en Europaväg med motorvägsstandard som skär genom kommunens norra delar.

 

Peter Edholm (FP)

Om Frösundaliberalen - Peter Edholm (L)

Socialliberal Frösundabo. Kultur- och fritidskommunalråd i Solna sedan 2015.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

17 kommentarer till Gör Enköpingsvägen till stadsgata!

 1. Mikael skriver:

  Hej Peter
  Jag menar att en tunnel under Enköpingsvägen gör ingen stadsgata. Visst är den bra för alla som bara ska snabbt förbi området men ska man bara över vägen är den rätt omständig (åtminstone om man har barn, väskor, vagn etc som försvårar användandet av långa trappor). Och just att man bara tar sig därifrån är ju raka motsatsen till stadsgata.

  Jag skulle gärna se ett övergångsställe där trappan ner från fläderstigen går till den fina allen från Ritorps gård mynnar på Enköpingsvägen, så man kan ta sig mellan husen. Dessutom ett mellan tunneln och trafikverket trafikplats. Idag finns ett nere vid trafikplats Ritorp (det enda idag) , men väldigt otrevligt för det är egentligen 3 st för att ta sig över. Först ett övergångtvälle över påfartsrampen till E4. Refug och sen övergång över 4 norr/södergående filer. Refug med stopp trycka igen, och sen gå över högersvängande fil för att till slut komma till NCCs parkeringen. På två ställen kan man alltså bli fast mellan påfarter. Otrevligt. Det här är dessutom gångväg mellan t.ex The Winery Hotel och Järva Krog området. Lägger man ett nytt övergångsställe lite längre västerut kan man fått ett övergångsställe för att ta sig över hela vägen.

  Sen behövs ett uppe vid Regementsgatan. Det ville Solna inte först, men där låg vi på och jag tror faktiskt ett nu är på gång.

  Gilla

  • Mikael skriver:

   Det enda som finna är nere vid trafikplats Järva Krog, inte Ritorp. Fel i min text. Förhoppningsvis finns dock snart ett i Tpl Ritorp.

   Gilla

 2. Mikael skriver:

  Nu är det klart, 1 maj 2015 blir Enköpingsvägen kommunal gata. Då kan arbetet med att börja omvandling till stadsgata börja! Vad anser Folkpartiet är första prioritet?

  Gilla

  • Mikael,

   Inom FP har vi dragit igång ett internt arbete i hela medlemskretsen där vi formulerar det som ska bli vår input till den nya översiktsplanen. Inom ramen för det arbetet tar vi också och ”bestämmer oss” för vad vi vill med Enköpingsvägen.

   Vad vi sagt från start är att vi, när vi pratar om stadsgata, avser den del av Enköpingsvägen som vi har mellan kommungränsen (mot Sumpan) och Ostkustbanan. Sträckan mellan järnvägen och E4 kan man nog inte göra så mycket med.

   Ett par ”snabba” åtgärder som jag själv skulle vilja se är att
   – Få undan så mycket som möjligt av den tunga trafik som fortfarande går på Enköpingsvägen.
   – Sänk hastigheten.

   Övriga åtgärder är mer omfattande men innefattar sannolikt avsmalning, farthinder och bebyggelse.

   Gilla

   • ankarstock skriver:

    Varför kan man inte göra så mycket med sträckan mellan järnvägen och E4? Ska de som bor där i dag drabbas av att ingen planerat trafiken till MoS och Arenaområdet? Och då är det OK för er politiker att säga ”det går inte at göra ngt åt det”

    Gilla

   • Lars-Ove,

    1. Hänvisar till mitt svar på Mikaels kommentar nyss.

    2. Vad menar du med att ”ingen planerat trafiken till MoS och Arenaområdet”? Det är ju ett befängt uttalande. Visst har man planerat för detta. Eller tror du att följande åtgärder kom(mer) till av en slump?
    – Tunnelbana till Arenastaden
    – Förlängning av perrongen vid Solna station norrut
    – Ny bro (Målbron) vid perrongens norra ände
    – Nytt stationshus vid perrongens norra ände som ansluts till Målbron
    – Tvärbana till Solna station
    – Omdaning av flera trafikplatser längs Frösundaleden (rondeller blir ljusreglerade korsningar och tvärt om)
    – Breddning av Råsta strandväg
    – Justering av trafikregleringen på Sjövägen
    – Justering av busslinjer till området
    – Ny bil/gång/cykelbro (Signalbron) över spårområdet
    – Ny ramp som förbinder Enköpingsvägen med Kolonnvägen

    Jag misstänker att din kritik grundar sig i att du inte gillar vissa av lösningarna. Men att säga att ”ingen har planerat” är ju helt enkelt felaktigt.

    Gilla

   • ankarstock skriver:

    Om nu allt är så bra planerat som du säger, varför flyttades då Rödingarna under kuppliknande former av Solna, orkestrerat av Anders Ekegren. Som du säger, det är ju befängt att tro att det var planerat……

    Gilla

   • Mikael skriver:

    Hej
    Tack för svar. Alla delar av Enköpingsvägen har nog sina svårigheter. Framförallt den södra sidan. Öster om järnvägen är den redan bebyggd och väster om ligger Hagalunds bangårdsområde samt Råstahem. Efter Råstahem till kommungränsen finns nog större möjligheter på södra sidan.

    Norra sidan kan man nog däremot göra mycket med hela vägen tror jag. Vad gäller Östra sidan om järnvägen tycker jag det är synd om man har inställningen att det inte går att göra så mycket. Tror det finns en hel del att göra för att knyta ihop Frösunda med Ritorp och Nya Ulrikasdal. Även här finns mycket yta på norra sidan som borde kunna bebyggas hela vägen utmed Galoppvägen ner till Nya Ulriksdal. Fler övergångsställen och 40km/tim skulle dessutom göra väldigt mycket.

    Sen tror jag ju väldigt mycket på en södra entré på Ulriksdals station mot Enköpingsvägen. Inte minst för Norra Frösunda. Men då bör man också se över GC vägar ner till Järva Krog och arbetsplatserna där. Blir nog aldrig paradiset på jorden, det håller jag med om ;-), men visst finns förbättringsmöjligheter.

    Gilla

   • Mikael,

    Jag håller helt med dig i din analys av södra sidan.

    Norra sidan öster om järnvägen är svår utifrån att trafikflödena nog måste förbli relativt höga. Den sträckan (inklusive den nya rampen som förbinder Enköpingsvägen med Kolonnvägen) är ju en viktig del i att trafikförsörja Arenastaden. Men visst – ytterligare bebyggelse där du anger kan ju medföra förbättrad stadsbild.

    ”Fler övergångsställen”. Var menar du då? En tunnel för GC-trafik under Enköpingsvägen finns ju redan, så du menar väl antagligen längre västerut – där du själv bor, eller?

    Gilla

 3. Simon Edvardsson skriver:

  Alla politiker vill smalna av gator, sänka hästigheter och så vidare. Att köra i Stockholm har blivit en mardröm.

  Gilla

 4. Dan skriver:

  Detta känns ju som en något viktigare fråga än pesudomiljöfrågan om naturreservat vid Råstasjön. Det är på tiden att Enköpingsvägen smalnas av, kanske får en parallellgata och många fastigheter fram till trottoarkant. Många träd längs gatan förstås, bra läge för en stadsboulevard. Därtill måste man förstås se över Ritorpslösningen och då bannlysa alla trafikplanerare från bordet till dess att en lösning som utgår från stadens bästa är uttänkt. Då blir det inga motorvägsramper och Slussen 2.0.

  Gilla

 5. Peter Neal skriver:

  Man behöver inte vara så blygsam i den här frågan. Bygg en riktig stadsgata med minst en parallellgata och knyt ihop alla enklaver som nu finns längs med vägen; det finns ju tillräckligt med högkvalitativa grönområden norr om Ursvik/Brotorp så det räcker med att man anlägger några stadsparker utmed sträckan. Sedan hoppas jag att det går att uppnå en politisk överenskommelse över blockgränserna.

  Gilla

 6. Mikael skriver:

  Utmärkt. Börja med att stoppa allt arbete med trafikplats Ritorp och gör ett omtag där. Vi behöver en stadsmässig lösning som möjliggör en södra entré på Ulriksdals Station men rimliga gångmiljöer norr och söderut vid Kolonnvägen, och snurror enligt Järva Krogs modell är då inte ok.

  Stadsgata, smalna av vägen, frigöra mark för bostäder. Ditt parti har ju jobbat stenhårt rakt emot det du beskriver!??

  Gilla

 7. ankarstock skriver:

  Men ni _ökar_ ju trafiken i och med att ni bygger trafikplatsen vid Ritorp. Hade det inte varit bättre att ha en planerad lösning till arenatrafiken så hade Solna kunnat återfå Enköpingsvägen som den såg ut en gång i tiden.

  Gilla

  • Trafikmängd beror ju väldigt mycket på framkomlighet.

   Smalnar man av Enköpingsvägen så tar trafiken andra vägar. Jag är övertygad om att många använder Enköpingsvägen för genomfart av gammal vana eller för att det är något kortare väg. Bygger vi om vägen så kör man exempelvis Kymlingelänken i stället. Som det var tänkte när E18 flyttades.

   Gilla

   • ankarstock skriver:

    Men hur tänker du göra med trafiken till arenanområdet. Den kan ju knappast ta någon annan väg, för då hade ni ju aldrig behövt flytta Rödingarna så kupp-artat.

    Gilla

   • Mikael skriver:

    Ganska snart kommer enligt planerna Enköpingsvägen övergå i kommunal ägo. Jag tycker att Solna då (eventuellt tillsammans med Sundbyberg) bör direkt samma dag sänka hastigheten med 20km/tim. Vägen får då 50km/tim utom i extremt bullerutsatta Ritorp som får 30 vilket också öppnar för övergångar mellan norra och södra delarna av stadsdelen och att minska barriären.

    Jag tror denna åtgärd att sänka hastigheten är lättast att göra direkt. Blir dessutom en markering att Solna inte längre ser det som en genomfartsled utan hänvisar till nya E18. Det bör kunna leda bort en del trafik. Man får då lättare att sedan börja omvandla gatan och direkt miljöförbättring för de som redan bor utmed den.

    Sen tycker jag man snarast bör börja planera för stadsmässig bebyggelse på norra sidan, från Järva Krog t.o.m Bagartorp/Råstahem och då inkludera en södra entré på Ulriksdals Station.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s