I fråga om Råstasjön – Alliansens övriga partier har tagit intryck av (FP)

Nyss togs ett stort och viktigt steg, i rätt riktning, i den process där Solna stad utformar  eventuell bebyggelse och andra åtgärder vid Råstasjön.

Foto: Flygfoto över Råstasjön, Wikimedia Commons

Det var när Stadsbyggnadsnämnden sammanträdde igår (den 28 augusti) som man kom överens om vilka riktlinjer man ska lämna till Stadsbyggnadsförvaltningen inför det fortsatta arbetet med planerna. Beslutet innebär att politikerna instruerar tjänstemännen att arbeta om förslaget utifrån ett antal tydliga riktlinjer. Dessa innebär i korthet:

 1. Undanta den känsliga midjan från bebyggelse (midjan = området mellan tennishallen och den yta där det nu står en temporär betongstation). Här finns nämligen mark och växtlighet som är mycket viktig för fågellivet runt sjön.
 2. Respektera strandskyddet (med undantag för ett mindre intrång utefter Evenemangsgatan för att skärma av sjön från gatumiljön runt Friends arena).
 3. Påbörja arbetet med att inrätta ett naturreservat där både Råstasjön och Lötsjön ingår. Lötsjön ligger i Sundbyberg, på andra sidan kommungränsen och (FP) i de båda kommunerna vill ha ett sammanhängande skyddat naturområde runt och mellan de båda omtyckta sjöarna.
 4. Börja planera för att stänga av Sjövägen för biltrafik.
  (FP) vill att man på sikt helt river upp Sjövägen som ju utgör en barriär mellan sjöarna.
 5. Ändra den s.k. ”servicevägen” (som skulle ha lett motortrafik alldeles för nära sjön) till en gång- och cykelväg.

Det hela beskrivs mer utförligt i ett blogginlägg av stadsbyggnadskommunalrådet Anders Ekegren (FP) där han också berättar om de förbättringar nämnden vill att man gör vid de tre vattendrag som leder vatten in i/ut ur Råstasjön.

Jag tycker resultatet så här långt är fantastiskt. I korthet ser det ut som vi uppnår följande:

 • Bebyggelsen dämpas
 • Midjan räddas
 • Strandskyddet respekteras
 • Sjövägen stängs av
 • Området blir naturreservat
 • Motortrafik nära sjön begränsas
 • Området utvecklas

Helt klart är att denna positiva vändning till mycket stor del är ett resultat av (FP):s ställningstaganden i frågan. Jag konstaterar att listan ovan är  en kopia av de idéer och krav som formulerats inom (FP).

Vi har ännu inte sett det slutliga resultatet (i form av ny lagakraftvunnen detaljplan). Men av allt att döma så har vi lyckats mycket väl med att balansera behovet av att bygga med behovet av att värna de natur- och rekreationsvärden som finns runt Råstasjön.

Vi reagerade tidigt och kraftigt mot byggplanerna. Därefter har (FP):s fullmäktigeledamöter, mer än några andra, diskuterat med och lyssnat på Nätverket Rädda Råstasjön och andra som framfört synpunkter på planerna.

Läs gärna vad jag skrivit om saken på min blogg och vad som därutöver skrivits av Anders Ekegren, Christoffer Jönsson, Anne Utter och Martin Andreasson. Där ser man en tydlig linje från överraskning (chock skulle någon säga) och ifrågasättande till att vi med tiden blivit allt tydligare med vad vi vill.

Övriga Allians-partier hade en längre väg att gå, men anslöt sig igår till (FP):s linje och det är jag glad över.

Peter Edholm (FP)

Om Frösundaliberalen - Peter Edholm (L)

Socialliberal Frösundabo. Kultur- och fritidskommunalråd i Solna sedan 2015.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till I fråga om Råstasjön – Alliansens övriga partier har tagit intryck av (FP)

 1. Pingback: 2013 var ett bra år för Råstasjön | Frösundaliberalen

 2. Pingback: Byggbromsen vid Råstasjön går att kombinera med att man tar ansvar också för bostadsbyggandet i regionen | Frösundaliberalen

 3. niklasohr skriver:

  Det är synd och skam att fp i Solna inte längre vill vara med och ta ansvar för regionens bostadsförsörjning.

  Att banta ner projekt till denna grad kan inte ses som seriöst om man inte erbjuder alternativ, tex att det byggs högre och/eller att man snabbar upp andra projekt.

  Grannkommunen Sundbyberg har varit betydligt bättre än Solna på denna punkt så det är upp till bevis.

  Gilla

 4. TJ skriver:

  Utmärkt och en bra kompromiss. Håll rent mot fundamentalisterna på båda kanter och gå vidare med det här nu. Det enda jag möjligen vänder mig emot är skapandet av naturreservat som känns onödigt, parkerna kan skyddas ändå. Annars mycket bra förslag som uppnår flera olika mål samtidigt.

  Gilla

  • En tanke med naturreservatet är att kommunen så att säga ”tvingar sig själv” att tänka till ordentligt. Det görs inventeringar och dokumentation av flora och fauna som annars troligen inte blir av. Man upprättar regelverk för exakt vad som är tillåtet att göra respektive inte göra inom reservatet. Skötselföreskrifter bidrar till att fastighetsägare och de båda kommunerna sköter om området på rätt sätt under lång tid framöver. Informationsinsatser till allmänheten blir bättre. Allt detta är i och för sig sådan man kan göra ändå – men ett naturreservatet tvingar fram det hela på ett bra sätt.

   En annan tanke med med reservatet handlar om de krav som framtida boende högst sannolikt kommer att framföra. Tänk dig att du flyttar in i en lägenhet som ligger på våning 1-2-3 i ett hus som står 100-150 meter ifrån Råstasjöns strand. Men du ser inte en enda glimt av sjön eftersom där finns en ridå av växtlighet. Eller också upplever du att du har en södervänd lägenhet, men uteplatsen/balkongen skuggas av skogen. Vad gör du? Jo, du kräver att skogen ska tas ner. Då kommer naturreservatets reglerverk väl till pass när kommunen ska stå emot.

   Gilla

  • Annars – tack för uppmuntran TJ! Det är helt klart så att det finns en hel del extrema uppfattningar och starka känslor i båda ändar av skalan här.

   Gilla

 5. Pingback: Nya direktiv för den fortsatta planeringen av området norr om Råstasjön |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s