Effektivare kommunala transporter – för miljöns skull

Det finns potential att effektivisera transporterna i många kommuner. Det är dags för Solna stad att ta ett steg framåt på det här området – gärna i samarbete med Sundbyberg och eventuellt ytterligare någon grannkommun.

I det här sammanhanget tänker jag i första på de dagliga leveranserna av livsmedel till köken och mat till förskolor, skolor och äldreboenden. Men också transporter av förbrukningsmaterial som sker mer sällan som kan samordnas.

En utredning som Solna och Sundbyberg själva beställt visar att det i våra båda kommuner finns stora möjligheter eftersom avstånden är korta och kostnaderna för varutransporter i utgångsläget överraskande höga i jämförelse med andra kommuner.

Skälen till att göra detta är flera. Antalet transportfordon och den totala körsträckan minskar vilket ger mindre trängsel på ett redan belastat vägnät, en säkrare trafikmiljö och mindre miljöpåverkan. Dessutom minskar kommunens kostnader och skattemedel frigörs för bättre användning.

Andra kommuner i landet har redan genomfört detta. Goda exempel finns bland annat i Katrineholm där man samordnar leveranser av mat till förskolor och skolor, förbrukningsmaterial och postgång.

Ett annat exempel är Nacka där en logistikpartner sköter transport av samtliga varuslag. Eftersom detta redan varit i drift i några år, så har man genom utvärderingar kunnat visa både på ekonomiska besparingar och positiva miljöeffekter.

I andra fall är det några grannkommuner som samverkar. Exempelvis har Halmstad, Varberg och Laholm kunnat göra besparingar med 2 miljoner kronor per år.

Den rapport som levererades till stadshuset i Solna i februari 2011 sammanfattades lite olyckligt med att det ”inte är meningsfullt att genomföra samordnade varuleveranser i Solna”. Av det skälet, kan man gissa, lades rapporten på hyllan utan att det blev mer än ett informationsärende i Miljö- och Hälsoskyddsnämnden.

Skälet skulle vara att Solna lagt ut så stor andel av sin verksamhet på entreprenad och att effektiviseringsvinsterna i den egna verksamheten blir för små. Men om man läser rapporten mer noggrant så står där också att man genom att ”samverka med andra parter, kommuner, entreprenörer och näringsliv” kan få ”hög fyllningsgrad” och därmed ”lönsamhet, positiva miljöeffekter och ökad trafiksäkerhet”.

Alltså: Folkpartiet i Solna vill att vi åter aktualiserar frågan och att vi då ser på den i ett större sammanhang där vi eftersträvar samverkan med andra för att få tillräckligt stor volym i flödena.

Ett axplock av andra inlägg/initiativ på miljöområdet från Folkpartiet Solna:

Peter Edholm (FP)
Ledamot i Miljö- och Hälsoskyddsnämnden

Om Frösundaliberalen - Peter Edholm (L)

Socialliberal Frösundabo. Kultur- och fritidskommunalråd i Solna sedan 2015.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Effektivare kommunala transporter – för miljöns skull

 1. solnabloggarn skriver:

  Strålande att Solna kommer att delta i kommande nationella tillsynskampanj för kemikalier!

  Gilla

 2. solnabloggarn skriver:

  Låter bra – några andra förslag för att minska trafiken:
  – tjänstecyklar för politiker
  – bra gång- och cykelbanor
  – stryp genomfartstrafiken
  – satsa ändå mer på spårbunden kollektivtrafik regionalt
  – planera för att minska resandet med t.ex. närhet till arbetsplatser, skolor, service

  Gilla

  • Bra lista där.

   Tjänstecyklar är ju ett kapitel för sig förstås. Jag såg till att köpa in cyklar till ett par av våra kontor på företaget där jag jobbar (varav det ena ligger i Solna). Men Skatteverket är lite väl fyrkantiga. Skulle någon anställd få för sig att köra cykeln från kontoret till kund och därefter, vid arbetsdagens slut, hem (om det skulle bli en omväg att åka tillbaka till kontoret först) – ja, då blir det beskattningsbar förmån minsann (!) – med ett belopp som motsvarar vad det skulle ha kostat att hyra en cykel ett dygn. Håhåjaja…

   Men att det skulle finnas ett par cyklar i stadshuset för både tjänstemän och politiker att använda är ju en bra tanke. Jag ska nog höra efter om det inte kan vara nå’t.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s