Pampvälde i Solna?

Nedanstående text publicerades nyligen i Tidningen Solna (nr 2, 2013) där jag intervjuades. Tidningen Solna ges ut av Folkpartiet i Solna.

I Solna är de flesta nöjda med att bo, samtidigt som det finns ett missnöje med kommunen, enligt en undersökning som SCB gjort. Resultatet för Solna är en paradox. Medborgarna gillar att bo i kommunen och 59 % vill rekommendera andra att flytta hit. Samtidigt är nöjdheten med de kommunala verksamheterna i Solna lägre än i andra kommuner. De senaste åren har Solna kommun fått en del negativ uppmärksamhet, och flera invånare talar om ”pampvälde” som man vill stoppa. Vi har frågat Peter Edholm, som är Folkpartiets representant i Miljö- och Hälsoskyddsnämnden, hur kan du förklara det här? – Bilden av ett pampvälde är överdriven och orättvis. Samtidigt måste vi som är politiker och styr i kommunen ta signalerna om missnöje på stort allvar. Jag tror att öppenheten i Solna kommun måste bli bättre, säger Peter Edholm.

Hur vill du förklara SCB-undersökningen, Peter Edholm?

När man tittar närmare på resultatet av undersökningen så visar det sig att Solnas medborgare är mindre nöjda än i andra kommuner när det gäller tillgång till bostäder, skola och kultur. Samtidigt är Solnaborna mer nöjda än man är i andra kommuner med exempelvis möjligheter till arbete och utbildning, samt kommunikationer och fritidsmöjligheter. Det är skäl till att rekommendera andra att flytta hit.

Du nämner inte den låga skatten som ett skäl att rekommendera Solna.

Sveriges lägsta kommunalskatt är säkert ett viktigt skäl för många att vilja bo i Solna. I de flesta andra kommuner gör skattesatsen att man får betala flera tusen kronor mer om året i skatt än här i Solna. Men när man frågar så är det oftare andra saker som förs fram som exempelvis kommunikationerna, Hagaparken och närheten till centrala Stockholm.

Vi valde att ställa frågorna till just dig för att du är rätt ny i Solnapolitiken. Hur upplever du läget, finns det en känsla av ett centralt styre och viss slutenhet?

Jo, det finns nog en ganska utbredd sådan uppfattning. Jag har ju gjort en särskild poäng av att vara en tillgänglig politiker som inbjuder till dialog med Solnabor. Därför har många kontaktat mig och berättat att man upplever styret som för otillgängligt och instängt.

Tror du att mutanklagelserna mot högt uppsatta personer i Solna Stad spelar in på inställningen till staden?

Ja. Även om åtalet inte ledde till att någon politiker blev dömd så är jag säker på att det inverkat negativt på hur man ser på stadens styre.

I SCB:s undersökning ligger Solna under medel också på det som kallas ”Nöjd- Inflytande-Index.” Måste vi inte få till mer medborgarinflytande i Solna?

Medborgarinflytande kan ju låta som en gammal vänsteridé från förra seklet, men om man tolkar det som att Solnabor får mer insyn i det politiska beslutsfattandet och att vi får mer dialog mellan makthavare och medborgare så är det absolut något vi behöver mer av. Vi har faktiskt just nu ett sådant exempel. Den nye stadsträdgårdsmästaren har bjudit in till öppna möten om stadens parker.

Artikeln avslutas med mina fyra förslag för att öka medborgarinflytandet i Solna:

 1. Större omsorg om samrådsprocessen i samband med nya detaljplaner. Bättre utställningar, bättre samrådsmöten och längre tid för dialog.
 2. Öppna för medborgarförslag till kommunfullmäktige.
 3. Sänd fullmäktiges debatter via webben.
 4. Gör kommunala handlingar mer lätttillgängliga via nätet.

Om Frösundaliberalen - Peter Edholm (L)

Socialliberal Frösundabo. Kultur- och fritidskommunalråd i Solna sedan 2015.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

17 kommentarer till Pampvälde i Solna?

 1. Pingback: Websändningar från Solnas kommunfullmäktige – en bra början | Frösundaliberalen

 2. TJ skriver:

  Se upp med samrådsprocesser och dialog i samband med nybyggnation. Erfarenhet och forskning säger att politikerna får en helt snedvriden bild av opinionen när 90% äldre människor som är negativa till allt nytt dyker upp och klagar, mellan alla positiva eller neutrala och de som saknar bostad inte hörs. Minns t.ex. att 80% av Stockholmarna vill se skyskrapor i innerstan (enligt SIFO/DN), det skulle man aldrig tro om man gick efter insändare i pressen.

  Vi behöver mindre överklaganden och en snabbare byggprocess. Sedan är det förstås inte fel att hämta in åsikter för att förbättra det som byggs. Men byggas ska det göras och det är politikernas ansvar att inte stoppa utvecklingen.

  Gilla

  • Sant.

   Jag har själv upplevt detta väldigt tydligt när det gäller den föreslagna nybyggnationen vid Råstasjön. De som tar initiativ och hör av sig är nästan utan undantag negativa. De som vill stoppa all bebyggelse har organiserat sig så man tror att de utgör en stor majoritet av Solnaborna. Men när JAG tar initiativet och frågar folk i min omgivning, exempelvis på jobbet (som ligger i Solna) eller bland Frösundabor – ja, då är i stort sett alla för att man uppför VISS bebyggelse. De som vill löpa linan fullt ut och bygga runt hela sjön och nära sjön – ja, de är inte så få de heller. Men de organiserar sig sällan. Jo, de som vill bygga mycket märks genom grupper som YIMBY och ”Stockholm är inte Bullerbyn”. Men de som vill kombinera byggandet med att man bevarar naturvärdena – de gör inget väsen av sig alls.

   Jag är alltså medveten om det du skriver och försöker väga ihop en helhet av de impulser jag får.

   Vad jag menar med att ha noggrannare samrådsprocesser och dialog handlar mer om att att medborgare ofta kan ha konstruktiva idéer om hur ett förslag kan bli ännu bättre. Bland ”vanligt folk”, som återigen exempelvis mina grannar i Frösunda, finns ju trafikplanerare, arkitekter och andra som är proffs på området – även om de inte genom sitt arbete har bidragit med sin kunskap till de planförslag som kommer från stadshuset.

   Gilla

  • Det du säger om överklaganden och snabbhet i planprocessen är ju också helt rätt. Min gruppledare i Solnapolitiken skrev bland annat om detta på sin blogg för en tid sedan, här och här.

   Gilla

 3. Tobias skriver:

  Många bra förslag Peter! Konkret och bra. Tack. Tycker de senaste året engagemang från medborgarna varit väldigt bra för demokratin i Solna och den här typen av förslag skulle kunna stödja den utvecklingen. Stödjer dig fullt om du driver frågorna.
  Har dock ett problem som jag inte riktigt vet hur man löser. Den senaste veckan har jag försökt få fram en underhållsplan för skolorna och den brukarundersökning som gjorts på förskolor. Underhållsplanen har varit utlovad i månader, men när staden nu säger att den är klar är den plötsligt bara muntlig och ett levande arbetsdokument kommuninvånarna inte får se. (Det finns dessutom folk i nämnen som säger att den inte alls finns. Det tycker jag är ett dåligt sätt att utöva makten och öppenhet. Det samma gäller brukarundersökningen som är klar och utskickad till förskolechefer. Men undersökningen som nästan ser ut som en stryktipsrad anses också vara ett levande arbetsdokument som jag inte kan se. Ganska uppenbart att man vill vännta med att släppa resultatet till semestern och efter KF. Känner inte detaljerna kring rapporten om Vasalundshallen, men den låg också och skvalpade i ett halvår innan den diariefördes. Hur kommer man till rätta med sånt här?

  Gilla

 4. Irene Strandgren skriver:

  Verkligen mycket sanna ord som kom fram i undersökningen. Punksprogrammet är ett mycket bra förslag. Makthavarna i Solna stad måste börja lyssna på sina medborgare och arbeta mera öppet. Ta en time out vi har växt färdigt för en tid framöver. Frösunda bo sedan 1998

  Gilla

  • Irene,
   Ja, undersökningen stämmer till eftertanke. Mycket är och uppfattas som bra i Solna. Men det finns också områden som vi behöver jobba med. Själv tycker jag att just detta med öppenhet och dialog är viktigt.

   Gilla

   • Lars-Ove Löf skriver:

    Peter, om du är för öppenhet, vad kommer du som politiker göra för att det ska bli större öppenhet? Kommer du driva frågor för det? Kommer du rösta för att ”pamparna” ska lämna ut information om det kommer till votering i fullmäktige? Att jobba för det på en blogg ger inte så mycket……

    Gilla

   • Lars-Ove,

    Jag tror mer på och tillämpar hellre ett mer positivt förhållningssätt. I stället för att klaga och klanka på vad andra borde ha gjort eller ska göra annorlunda, så försöker jag sopa framför egen dörr. Det borde fler göra tycker jag.

    Därför verkar jag för öppenhet och dialog genom att själv lyssna, samtala och berätta hur jag tänker. Lyssna och ta intryck innan jag bildar mig en uppfattning i en fråga.

    För egen del tror jag att det är mer konstruktivt och på sikt leder till bättre resultat än att politiker står i varsin talarstol i fullmäktigesalen och gör sitt bästa för att misstro och missförstå varandra.

    Gilla

   • Lars-Ove Löf skriver:

    Det går inte att svara på din kommentar om ”tillämpar hellre ett mer positivt förhållningssätt. I stället för att klaga och klanka på vad andra borde ha gjort eller ska göra annorlunda”, vad har det att göra med att du kan hjälpa till att lätta på heligheterna i Solna? Du sitter som vald och kan göra skillnad, jag gör det inte. Att då tex rensa upp skiten runt Arenan kan väl inte vara fel. Men om du vill stå i din talarstol och formulera politikersnack, och skriva det här. Och samtidigt bilda dig en uppfattning, varför är du då aktiv politiker i Solna, jag trodde man blev politiker för att man vill förändra, inte snacka och bilda sig en uppfattning.

    Gilla

   • Jag tror inte att vi kommer närmare varandra än så här. Du blir nog inte nöjd förrän jag agerar precis så som du skulle ha gjort om DU hade varit aktiv politiker i Solna.

    Ett förslag: Se till att själv bli en aktiv politiker i Solna! Du bryr dig uppenbarligen om vår stad. Du har idéer om vad det är som behöver göras. Aktivera dig i något parti! Kampanja! Kandidera! Bli invald! Påverka!

    Gilla

  • TJ skriver:

   Nej Solna har inte växt färdigt – vi ligger i princip i innerstadsläge men är fortfarande en halvdöd förort. Solna ska bli en stad.

   Gilla

 5. Lars-Ove Löf skriver:

  Men Peter, nog måste du ha större möjligheter än jag att få upp ärendet på bordet, i öppenheten? Det är ju bara att du ställer krav i den kommande debatten – jag förutsätter att det blir en – då Pehr får utveckla sitt svar och inte bara svara jag vet inte på i princip allt. För om du och ditt parti inte gör det, då stödjer ni ju hemlighetsmakeriet runt Arenan och därmed kopplade byggande och annat.

  Gilla

 6. Lars-Ove Löf skriver:

  Du undrar lite varför vi medborgare tycker det är pampstyre, och kommer med några förslag på slutet vilka egentligen går ut på större öppenhet. Då vore ju detta med bygget av Arenan och de byggplaner och annat som finns vara lämpligt att använda som ärende för att mer öppenhet.
  Jag och många andra ser verkligen fram mot större öppenhet runt detta, sedan kan ni fortsätta med andra ärenden och områden. Svaren som lämnas från kommunen i detta ärende är inte värdiga om man ska uppfattas som ansvarstagande.

  Det ställs en par enkla frågor till vår kommunchef och svaret är riktigt pinsamt. Det är en person med ansvar för Solna som inte vet något om någonting. Hur kan jag som skattebetalare och väljare få ett klart besked om vilka risker som Solna står inför. Att Solna inte har avtal med centrumbolaget är ju ointressant då vi i alla fall har åtaganden som kan kosta 100 miljoner. Kan jag komma ner till Stadshuset och prata med Pehr – efter det att han som chef kollat med de som borde veta vad som hänt. I min värld är jag som chef ansvarig för vad mina underhuggare gjort och kan inte smita genom att säga ”jag vet inte”.

  Pehrs svar finns här: http://www.solna.se//sv/om-solna/politik-demokrati/arenden-beslut/sok-i-diariet/?type=document&LEXid=FCFE-B268-00BC-D008-614E-A108

  Och artikeln om allt fuffens finns här: http://www.idrottensaffarer.se/blogg/dan-persson/2013/06/villervallan-pa-vannervallen

  Gilla

  • Lars-Ove,

   Nja, jag vet inte om det är så att jag ”undrar varför medborgare tycker att det är pampstyre i Solna”.

   Jag vet att en del Solnabor tycker så. Att styret är slutet och att dialogen mellan styrande och medborgare inte är fullgod. Det var ju just det jag försökte säga när jag svarde på de frågor som ställdes till mig i Tidningen Solna. Jag vill att Solna ska präglas mer av öppenhet och dialog. Där verkar vi vara överens. Jag kommer, på mitt sätt, att verka för det.

   Däremot avstår jag från att engagera mig i den fråga som tas upp i artikeln du länkar till. Mina möjligheter till insyn är inte större än de är för dig och mina kunskaper på området räcker inte till för att göra egna bedömningar.

   Gilla

   • Tobias skriver:

    Det är viktigt med politiker som engagerar sig. Och vi kan alla gå med i ett parti. Håller med om det. Men jag tycker nog ändå du kunde vara mer konkret Peter. Ta några exempel och berätta hur du tycker det borde vara.

    Gilla

   • Det gör jag gärna Tobias. Jag lyfter fram följande saker som man konkret kan (och enligt mig bör) göra i Solna.

    De första fyra åtgärderna nedan är de som jag i kort punktform förde fram i intervjun i Tidningen Solna.

    När det gäller 5:an (och i viss mån 2:an) har jag inte tänkt igenom dem helt ännu. Egentligen skulle jag först vilja prata med några kollegor i andra kommuner där man genomfört respektive åtgärd först för att höra hur det fungerar i praktiken och om det finns några nackdelar som jag inte tänkt på. Se det mer som ”utkast”.

    Vad säger du själv? Vad kan man göra ytterligare, konkret, för att öka öppenhet och dialog i Solna?

    1. Större omsorg om samrådsprocessen.

    När man går ut i samråd så kan man i många fall göra mer pedagogiska och tydliga framställningar av vad man planerar så att medborgare och fritidspolitiker faktiskt förstår exakt vad det är man planerar. Illustrationer åskådliggör bättre än ritningar. Modeller är ännu bättre.

    I vissa komplexa fall kan det till och med vara en interaktiv 3D-modell som behövs. En sådan gjorde SL inför förlängningen av tvärbanan från Alvik via Sundbyberg till Solna station. Man kunde (som i ett XBOX-spel) åka omkring längs banan, zooma, byta perspektiv och granska intrycket av spår, tåg och stationer hela längs hela sträckningen. För egen del var det först då jag verkligen begrep hur det skulle komma att se ut vid Ankdamsrondellen, vid hållplatsen Solna C eller när tvärbanan passerar Kyrkbacken. Dyrt, men värdefullt i de mer omfattande projekten.

    De synpunkter som kommer in under samrådet kan man också ta mer eller mindre på allvar. Jag säger inte att man hittills har struntat i inkomna synpunkter och ändringsförslag, men jag heller inte, under min korta tid i fullmäktige, sett något exempel på att man gjort några betydande förändringar utifrån remissvar och synpunkter.

    Jag tycker att samrådstiden med fördel kan göras längre så att fler hinner uppfatta att det pågår och hinner formulera sina synpunkter. (I fallet med Råstasjön utsträcktes samrådstiden med någon månad just för att man förstod att många föreningar och medborgare skulle komma att ha synpunkter.
    Det var bra.)

    2. Öppna för medborgarförslag till kommunfullmäktige.

    Kommunallagen medger att en kommun inrättar en process för s.k. medborgarförslag. 2/3 av landets kommuner har gjort det, men ännu inte Solna. Enskilda Solnabor skulle då kunna skicka in förslag som inte behöver gå via något politiskt parti eller någon fullmäktigeledamot.

    Systemet är självklart inte gratis. Det medför en ökad belastning på både politiker (som får sitta i längre fullmäktigesammanträden) och tjänstemän (som ska handlägga ärendena).

    Jag tycker ändå att Solna skulle införa detta under en provperiod. Fungerar det inte så får man göra som man gjorde i Mellerud där man avskaffade systemet efter att fullmäktige översvämmades av förslag och man ansåg att systemet missbrukades.

    3. Sänd fullmäktiges debatter via webben

    Ingen stor och avgörande sak. Men jag tror att det skulle vara bra. Fullmäktige har för länge sedan beslutat att börja med webbsändingar, men av någon (för mig outgrundlig anledning) har det inte blivit av.

    Nu har vi fått besked om att tekniken finns på plats och webbsändningar kommer att starta från och med septembersammanträdet.

    4. Gör kommunala handlingar mer lättillgängliga via nätet

    Solna stads hemsida har en funktion för att söka i diariet. Den kan göras bättre. Det är inte lätt att hitta de rätta dokumenten. Det är svårt att följa ett ärende genom de olika stegen i beslutsprocessen.

    Jag vill ha pedagogik, översikt och struktur. Gärna möjlighet att ”prenumerera” på information och dokument om ett visst ärende som man är intresserad av att bevaka och följa.

    Fullmäktiges, kommunstyrelsens och inom kort också andra nämnders ledamöter har möjlighet att enkelt tanka ner handlingarna inför ett sammanträde till iPad eller dator.

    Motsvarande möjlighet att enkelt få fatt i handlingar bör också inrättas för andra medborgare.

    5. Öppna nämndsammanträden

    Kommunfullmäktige kan besluta att nämnder i sin tur kan öppna sina sammanträden för allmänheten. Torsby kommun är en av många kommuner som har den här möjligheten och de beskriver på sin hemsida reglerna för detta.

    Jag tycker att även Solna bör överväga den här möjligheten. I utgångsläget tycker jag att det vore bra, men om det skulle leda till att sammanträdena blir ineffektiva eller märkbart längre så får man väl överväga hur fiffigt det egentligen är.

    6. Öppna hearingar/debatter

    Man kan ordna debatter/utfrågningar med fullmäktiges ledamöter. Exempelvis: På podiet en talesperson för vart och ett av de partierna som sitter i fullmäktige. En moderator. Frågor från publiken.

    Där kan medborgare få klarhet i vad olika partier tycker utan att det är knutet till ett aktuellt enskilt ärende.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s