Personlig bakgrund

Peter Edholm (L)

Peter_Edholm-2

Född 1961. Just nu i en period med två deltidsjobb. Dels som anställd i ett framgångsrikt IT-företag i Solna där jag bland annat har rollen som kvalitets- och hållbarhetschef och sitter i företagets ledningsgrupp. Dels som kultur- och fritidskommunalråd i Solna.

Efter 15 år i Sundsvall, 15 år i Örebro (där jag var egen företagare under ett antal år) och 10 år i Stockholm flyttade jag 2001 till Frösunda i Solna. Jag trivdes bra från allra första början, men såg att vi kan göra både staden och stadssdelen ännu bättre att leva i.

Därför gav jag mig, kort före valet 2010, in i kommunalpolitiken och blev i valet 2010 inkryssad i kommunfullmäktige i Solna. Under mandatperioden 2011-2014 hade jag ett antal miljörelaterade förtroendeuppdrag i kommunen. Inför valet 2014 kandiderade jag igen för att bli omvald till fullmäktige. Jag stod på plats 8 på valsedeln. (L) behöll de 6 mandat vi hade sedan tidigare.

Som resultat av de 337 personkryss jag fick (från i första hand Frösundabor) valdes jag in i fullmäktige. Det starka personvalsresultatet medförde också att jag kunde ta på mig betydligt tyngre uppdrag och nu är jag kommunalråd (på halvtid) med ansvar för Kultur- och fritidsnämnden.

De politikområden som intresserar mig mest är

 • Kultur & fritid – där jag anser att bibliotek, kulturskola, idrottsanläggningar, fritidsanläggningar för barn och ungdom, stadens föreningsliv, evenemang, offentlig konst är viktiga delar av en kommuns verksamhet – trots att flera av områdena är vad som brukar kallas ”frivilliga åtaganden” i kommunal verksamhet.
 • Miljö – där jag vill att Solna stads ambitioner ska höjas rejält.
 • Stadsbyggnad – där jag vill att Solna ska utvecklas i mer stadslik riktning men med bevarande av närhet till grönområden.
 • Medborgarinflytande och öppenhet – där jag anser att styret av Solna behöver moderniseras så att vi kommer ifrån bilden av ”pampvälde”.

4 kommentarer till Personlig bakgrund

 1. Jesper Silvanius skriver:

  Hej
  Undrar om det finns ny info in postombud i frösunda? Sjukt att man måste igenom kaosen vid Solna C för att hämta paket.

  Gilla

  • Både jag och andra som bor i Frösunda har kontakt med Posten lite då och då om detta. Nej, det är inget på gång eftersom det inte gått att hitta någon butik eller motsvarande i Frösunda som har plats, som har öppettiderna och som är beredd att ta på sig att vara postombud.

   Troligen blir det så att Arenastaden får ett postombud. När bron över järnvägen är klar så får vi nog gå dit. Närmare och enklare än Solna C i alla fall…

   Gilla

 2. Gunilla,

  Kul att det är fler föreningar som följer efter. Jag har hört talas om ett halvdussin snart och bara för en vecka sedan var jag själv och informerade en av BRF-styrelserna eftersom de var intresserade.

  Den första tanken var faktiskt att se på detta med avfallskvarnar. Det är onekligen bättre på vissa sätt. Den idén föll dock när vi såg närmare då saken och fick klart för oss att det inte alls ger samma miljövinst.

  Saken är den att vi i Solna ligger väldigt långt ifrån den anläggning som renar vårt avlopp. Det vi spolar ner i våra kök och badrum förs i ledningar ända ut till Käppalaverket (nästan längst ut på Lidingö). Innan vårt matavfallet hunnit dit har det redan börjat rötas i ledningsnätet. Den biogasproduktion som man visserligen har på Lidingö skulle inte tillverka särskilt mycket biogas av det som spolas ner i Solna. Tyvärr.

  Det har visat sig vara betydligt bättre – även om det låter konstigt – att köra matavfallet med lastbil till Uppsala för att göra biogas där. (Lastbilarna drivs på biogas från den egna anläggningen…).

  Växer den här verksamheten så finns vissa planer på att bygga en biogasanläggning på närmare håll.

  Hälsningar,
  Peter Edholm

  Gilla

 3. Gunilla Lundén skriver:

  Insamling av matavfall.
  Vår bostadsrättsförening i Frösunda kommer i morgon, den 7 mars att informeras om insamling av matavfall som planeras. Till detta ställer jag mig positiv. På många håll har man löst detta genom avfallskvarnar i lägenheterna med ett mer slutet system. Hur har man diskuterat i Solna? Har denna lösning förkastats? Med hänsyn till lukt, risk för råttinvasion mm så förefaller detta system ha klara fördelar samt enklare att ta till sig.
  Hur har Frösundaliberalerna diskuterat i frågan?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s