Biblioteksservice på annat sätt – bl.a. genom ”TakeAway”-böcker

Folkhälsomyndigheten bedömer sedan en tid tillbaka risken för smittspridning av COVID-19 som mycket hög. För att minska spridningstakten fattade regeringen den 27 mars beslut om att allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 deltagare inte får hållas i landet. Beslutet blir normerande även för beslut om andra verksamheter i samhället.

Med anledning av detta stängde Solna stad tillfälligt biblioteket i Solna centrum från och med söndagen den 29 mars.

Bakgrunden till beslutet är att antalet besökare till biblioteket ligger på över 100 besökare i timmen. Stängningen gäller tills vidare. (Notera dock att biblioteket i Bergshamra har öppet som vanligt.)

Bild från Solna.se

 

Men…

Under veckan har bibliotekets och förvaltningens ledning planerat hur man ändå ska kunna tillhandahålla biblioteksservice utan att själva lokalen är öppen för besökare. Idag beslutades att man:

 1. Gör det möjligt för Solnabor att reservera böcker/filmer som man sedan hämtar från biblioteket när man fått besked om att beställningen är leveransklar.
  En sorts ”Take Away”-påse alltså där bibliotekspersonalen ser till att bemanna en utlämningsstation.
 2. För att underlätta detta slopas avgiften för att reservera böcker. Dessutom förlängs lånetiden och möjligheten till omlån förbättras.
 3. Biblioteket utökar det befintliga erbjudande som kallas ”Boken Kommer”. Därigenom har det varit möjligt för boende på omsorgsboenden att få böcker hemkörda. Exakt utformning återkommer biblioteket till, men tanken är att även äldre och personer i riskgrupp som bor hemma (och som förväntas hålla sig hemmavid) också ska kunna åtnjuta denna service. En bil åker runt och gör hemleveranser respektive hämtar in böcker helt enkelt.
 4. Biblioteket sätter samman ett erbjudande till förskolor, skolor och fritidshem där personal kommer ut och läser sagor och berättelser. Företrädesvis utomhus.
 5. Det görs en utökad satsning på det digitala utbudet. D.v.s. vi utökar antalet möjliga lån av e-filmer och köper in fler exemplar av nya och efterfrågade e-böcker.

Tvärs igenom hela kultur- och fritidsförvaltningen har man svarat upp otroligt bra mot de nya och plötsliga utmaningar som COVID-19 innebär. Vi kan med torrt på fötterna säga att vi bidrar till minskad smittspridning SAMTIDIGT som den kommunala servicen ändå löper på – om än i vissa fall på annat sätt.

Detta gäller inte bara kultur- och fritidsförvaltningen utan hela kommunen.

Vi kan alla sträcka på oss och vara stolta över vår stad och över den personal som jobbar så hårt och smart att det ibland kan se ut som trolleri.

Om Frösundaliberalen - Peter Edholm (L)

Socialliberal Frösundabo. Kultur- och fritidskommunalråd i Solna sedan 2015.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Biblioteksservice på annat sätt – bl.a. genom ”TakeAway”-böcker

 1. Terese Hellenros skriver:

  Bokbuss är något vi Solnabor velat ha länge. Tycker faktisk vissa skolor som de i Frösunda skulle ha tillgång till detta 1 ggr i veckan ( inte bara pg a viruset utan något Solna Bibliotek borde införa alltid för de skolor som ej har nära ( läs gångavstånd) till något bibliotek. Super bra idé med upphämtning / Take Away av reserverade böcker . Kanske kan Foodora inte bara leverera mat 😉 Lycka till och uppskattar att ni är kreativa ! Glöm inte förlänga lånetiderna eller antalet möjliga omlån i dessa dagar .

  Gilla

  • Hej Terese,

   När det gäller de skolor som finns i Frösunda så är de ju båda fristående skolor. Det är helt OK att deras elever lånar böcker på stadsbiblioteket. Det har alla medborgare möjlighet och rätt att göra. Men man ska också veta att alla skolor har skyldighet att ha skolbibliotek. Eller, som det står i skollagen: ”Eleverna i grundskolan, grundsärskolan, specialskolan, sameskolan, gymnasieskolan och gymnasiesärskolan ska ha tillgång till skolbibliotek.”

   Om man upplever att den egna skolan har ett för klent skolbibliotek, så att man i stort sett blir tvungen att hänvisa till stadsbiblioteket, så tycker jag att man kan påpeka det för rektorn.

   När det gäller dina tips: Lånetiderna har redan förlängts, reservationsavgiften har tagits bort och antalet möjligha omlån har utökats.

   Gilla

 2. Marita skriver:

  Kan man lämna tillbaka sina lånade böcker i Solna Centrum ? Finns det någon ”brevlåda” kanske?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s