Svar på frågor om den nya fritidsverksamheten i Hagalund

I åtminstone en (och på sikt troligen flera) trådar på Facebook har det uppstått frågor med anledning av att vi flyttar Black Sheep (fritidsgård i Hagalunds industriområde) upp till Hagalundsgatan 38A.

I stället för att svara i flera tiotal kommentarer samlar jag här svar på de frågor jag uppfattat att man har till mig som ansvarig politiker.

Bakgrunden kan man först läsa om i tidningen SolnaDirekt.

Fritidschef Dan Sundblad och jag vid det som ska bli den nya lokalen. Foto: Anne-Lie Elfvén.

Solna Ungdomscafé (SUC)

Solna Ungdomscafé kommer inte att flytta tillbaka till den lokal de tidigare hade vid Skytteholms IP. SUC evakuerades i samband med en vattenläcka i den lokalen och flyttade då sin verksamhet till Black Sheep i Hagalunds arbetsplatsområde där de blev ”inneboende”.

Under den period då verksamheterna har varit samlokaliserade har förvaltningen funderat ordentligt på hur behovet ser ut framåt i Solna. De vill hellre satsa ordentligt på *EN* anläggning med tillräckliga resurser för att där skapa en bra verksamhet med stor attraktionskraft än att man sprider ut sig för tunt på flera adresser.

Eftersom målgruppen (16-19 år) är lättrörlig och kommunikationerna i Solna överlag är bra så är jag övertygad som att den nya verksamheten på Hagalundsgatan 38A kommer att locka gymnasieungdomar från hela Solna.

Kurage i Järvastaden

Här var jag själv som stolt ordförande i kultur- och fritidsnämnden och invigde verksamheten. Allt var riggat för en attraktiv mötesplats för ungdomar. Personalen, verksamhetsidén, inredningen, uppmärksamheten…

Men besökarna uteblev. Att det var tunt med besökare den första tiden får man ha förståelse för. Men när Kurage efter ett helt år skrev sin verksamhetsberättelse så kunde vi tyvärr konstatera att vi hade startat en verksamhet som nästan ingen ville ha. Det blev till slut ett enkelt beslut för förvaltningen att stänga dörrarna eftersom det knappt var någon som ville komma in. Eller rättare sagt så flyttade Kulturskolan in och använder nu hela lokalen. (Tidigare hade man dansverksamhet i något av rummen.)

Tro mig – personalen försökte sig först på flera olika manövrar för att öka besökstalen till fritidsverksamheten. Förklaringar som man hör efteråt är dels att det inte finns några ungdomar i den åldern i Järvastaden så att det lokala intresset uteblev, dels att kommunikationerna är dåliga och dels att hela miljön präglas av att lokalen är inrymd i en F-6-skola. Lite för mycket ”småbarnskaraktär”.

I det sammanhanget ser jag fram emot att vi i den nya högstadieskolan i Bagartorp kommer att kunna driva en fritidsverksamhet primärt för högstadieålder. Där är nog förutsättningarna bättre eftersom underlaget finns runt knutarna.

Man kan också lägga märke till att en del av pengarna i stället har kunnat användas för att starta nattfotboll i Ulriksdalshallen. Det har varit populärt som sysselsättning för många av de ungdomar som inte kom till Kurage.

I en föränderlig värld måste en kommun vara på tå, lyssna in och vara beredd att förändra och prova sig fram med olika koncept. Det tycker jag att vi visar när Kurage ersätts av kulturskola och nattfotboll.

Dialog med ungdomarna själva?

Någon har frågat om vi inför beslutet (att inrätta en mötesplats för ungdomar i Hagalund) har pratat med ungdomarna om vad de vill ha. Ja självklart. Fritidspersonalen jobbar ju inte i ett vacuum och har självklart ögon och öron öppna för vad besökarna vill se hända i verksamheten. Själv har jag flera gånger blivit kontaktad av ungdomar eller vuxna som intresserar sig och man ar berättat för mig vad man tycker fattas i Solna. En fritidsgård i Hagalund är en tydlig sådan signal. Det var ju också därför vi Liberaler tog in det i vårt handlingsprogram och pratade om det inför valet 2018. Senare förhandlade vi in det i regeringsprogrammet. Och det skedde ju inte efter att vi suttit i stadshuset och försökt vara kloka på egen kammare – utan som direkt följd av att det framfördes till oss ofta och tydligt.

Ekonomi

Någon undrar om vi ”styrs av ekonomiska beslut”. Som om det var något fult. Ja, ekonomi är en viktig del för en kommun och kommunens politiker att ta in i bilden. Vi vill använda skattebetalarnas pengar så att det blir så mycket nytta som möjligt för de kronor vi hämtar in till stadshuset.

Vad man kan veta är att vi inte gör någon förändring utifrån att det ska medföra besparingar. Jag fick säga det gång på gång i samband med att den inskrivna verksamheten för mellanstadiebarn flyttades från ”min nämnd” (kultur och fritid) till skolan. Jag fick säga det gång på gång i samband med att schemaläggningen för fritidspersonalen i den öppna verksamheten ändrades. Jag hänvisade då till att den kommande budgeten (för 2020) för verksamheten skulle bli lika stor som den varit året innan. Det visade sig sedan i budgetförhandlingarna att det faktiskt gick att lägga till en slant så att den blev STÖRRE än 2019. Quod erat demonstrandum.

Inte heller när vi koncentrerar fritidsverksamheten för gymnasieungdomar till en lokal så drivs vi att det skulle medföra några besparingar.

Stadsutveckling

Björn Bränngård ifrågasätter hela stadsutvecklingsplanen för industriområdet. Det kan man förstås göra om man inte vill att det ska byggas någon tunnelbaneuppgång eller några bostäder. Men faktum är att Black Sheep har varit inrymt i lokaler där hyresavtalet är tidsbegränsat. Ett s.k. rivningskontrakt. Vid förfrågan säger fastighetsägaren att de inte vill förlänga avtalet och muntligen uppger de att huset ska rivas. Eftersom vi måste styra kommunen utifrån verkligheten (och inte utifrån hur man önskar att verkligenheten såg ut) så kan vi inte göra annat än att se oss om efter en annan lokal.

Åldersgränser

Målgruppen på den nya anläggningen kommer primärt att vara 16-19 år. Jag känner till att Black Sheep ibland haft vuxna som gäster i verksamheten – upp till 25 år. Men det är alltså inte en prioriterad målgrupp. Vuxna måste hitta annan fritidssysselsättning än att vara på en kommunal fritidsgård.

 

Om Frösundaliberalen - Peter Edholm (L)

Socialliberal Frösundabo. Kultur- och fritidskommunalråd i Solna sedan 2015.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Svar på frågor om den nya fritidsverksamheten i Hagalund

  1. inggran skriver:

    Så bra för Liberalerna i Solna som har dig som ansvarig politiker inom området. Det är alltid spännande att läsa din blogg. Lycka till!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s