Vad göra åt det s.k. ”politikerföraktet”?

Det talas ibland om ”politikerförakt” och jag sitter här och funderar på det.

Många som är kritiska drar alla politiker över en kam och verkar tycka att det inte spelar någon roll vilket parti eller vilka personer man röstar på. Politiker påstås alla vara likadana. Korrumperade, drivna av egenintressen, elitistiska och utan kontakt med ”verkligheten”.
2013-11-28-politikerforakt
Men det kan ju inte vara så att ALLA tänkbara kandidater är ruttna. Eller? Att INGEN ENDA av dem är förankrade i den s.k. ”verkligheten” och förtjänar förtroende?

Jag tror att många människor skulle behöva uppvärdera sin egen rösträtt. Inse att den är något att det allra mest värdefulla man äger. I klass med hälsan (om man har den i behåll) och maten på bordet. Inte hantera den slarvigt och som en självklarhet.

Det gäller på alla nivåer. Från amerikanskt presidentval och val till Europaparlamentet ner till kommunfullmäktige hemma i den egna kommunen och styrelsen i bostadsrättsföreningen (där de flesta inte ens orkar gå på årsstämman en gång om året).

Om vi håller oss till länder med demokratiska system så är det ju ingen enda som tagit sig till sin politiska maktposition med annat än att en massa medborgare har röstat på dem.

Vidare borde man förstå vilken kraft det ligger i det personvalsystem vi har i Sverige. Det blir vartefter åren går allt flera som utnyttjar möjligheten att sätta ett kryss för en kandidat, men det är fortfarande relativt få som gör det. Det var en förändring i valsystemet som Liberalerna drev på. (För egen del är jag glad över att det finns. Utan de personvalskryss jag fick i kommunvalet 2010 och 2014 skulle jag inte sitta i kommunfullmäktige i Solna och än mindre vara kommunalråd.)

Alltså:

Ta reda på vilka de personer är som vill att du röstar på dem innan du röstar! Hemma i kommunen. I landstinget. I riksdagen. I Europaparlamentet.

Är du osäker på vilket virke de är gjorda av – ring upp eller mejla! Ställ dina frågor! Utmana! Utvärdera! Välj med omsorg! Använd din möjlighet att sätta ett kryss i en ruta framför ett namn på valsedeln.

Om alla gjorde det så borde rimligen alla politiska maktpositioner innehas av personer som ÄR respekterade och all grund för politikerförakt blåsa bort.

Eller är jag naiv?

Om Frösundaliberalen - Peter Edholm (L)

Socialliberal Frösundabo. Kultur- och fritidskommunalråd i Solna sedan 2015.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Vad göra åt det s.k. ”politikerföraktet”?

  1. Gunilla Lundén skriver:

    Jag var en av dom som kryssade dig och de gånger jag haft kommentarer eller önskemål i någon fråga har du ägnat tid åt kommentar eller åtgärd. Har nu en förhoppning om en tryggare väg från Frösunda till pendeltåget via daghemmet o det ”stora bygget” längs den mörka ”skogsvägen”- den är inte trygg för någon-varken kvinna eller man!
    Gunilla

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s