Paus från Facebook-forumet Solnapolitik

Edit 2019-02-26:

Jag protesterade (se nedan) mot administratörernas behandling av Martin Marmgren (MP) och har, som markering, under tre månader avstått från att delta i forumets diskussioner  Under den tiden har ingen av administratörerna velat diskutera saken; Martin har inte släppts in i forumet igen och jag har kritiserats för och pikats att jag inte deltar i diskussioner eller svarar på frågor i forumet.

Idag biter jag i det sura äpplet och återvänder. Forumet är viktigt för många Solnabor. Det fyller en viktig funktion för att vi ska få ett spänstigt demokratiska samtal om saker och ting här i Solna.

När jag nu återvalts som kommunalråd (på deltid) och ordförande för kultur- och fritidsnämnden så är det rimligt att jag åter deltar i dialogerna i forumet.

————————–

I november 2018 uteslöts Martin Marmgren (som sitter i Solnas kommunfullmäktige för Miljöpartiet) från forumet. Jag har hört både Martins och administratörens redogörelser för bakgrunden och anser att det var helt fel att utesluta Martin.

Uteslutningen av Martin Marmgren gör att jag tappar lusten att delta i forumet. Jag gör därför tillsvidare en paus.

Om jag taggas i forumet för att man vill ha besked från mig eller om en diskussion rör det politikområde som jag ansvarar för (kultur & fritid), så länkar jag hit till detta inlägg och tar gärna diskussionen i annat forum. Mig når man enkelt. Se fliken ”Kontakt” i menyn ovan.

(Edit: Om forumets medlemmar tycker att deltagandet från styrande politiker avtagit på senare tid så kan det säkert stämma. Många av dem har, liksom jag, noterat uteslutningen av Martin och däri ligger mycket av förklaringen.)


Till saken hör att jag skrev ett inlägg i forumet om uteslutningen av Martin. Mitt inlägg (något förkortat):

ORIMLIGT AGERANDE NÄR ADMIN UTESLÖT MARTIN MARMGREN UR DETTA FORUM

[…]

Den 10 november startade en av administratörerna en (enligt mig märklig) tråd för att diskutera om det var så att Bergshamraskolan ”accepterar elevers regelbundna frånvaro i ett enskilt fall eller rent generellt”.

Frågeställningen tog utgångspunkt i det faktum att en elev blivit medialt uppmärksammad för att ”skolstrejka för klimatet” och var regelbundet frånvarande från skolan.

Tråden finns här: https://www.facebook.com/groups/solnakf/permalink/1016476961846846/

(Notera: Det kom att visa sig att eleven i fråga inte alls går på Bergshamraskolan.)

Administratören namngav inte eleven i fråga i sin trådstart, men kunde lika gärna ha gjort det. Han refererade nämligen till rapportering i SVT som gjorde att alla och envar visste vem det handlade om. Elevens ”skolstrejk för klimatet” var ju redan känd land och rike runt och till och med uppmärksammad utanför Sveriges gränser. En enkel googling efter ord som ”skolstrejk klimat” ger genast träffar på ett stort antal artiklar som beskriver både eleven och strejken.

Administratören tyckte trots detta att det var olämpligt att skriva ut elevens namn i tråden, och beordrade Martin att ta bort den kommentaren. Martin pekade på det orimliga i detta krav – eftersom administratören själv, i sin trådstart, hade gjort sådana referenser att det var fullständigt kristallklart vem det var som avsågs. Eleven har ju låtit sig intervjuas, fotograferas och namnges i en lång rad artiklar och inslag i rikstäckande och internationella media.

Resultatet av detta blev dels att administratören tog bort Martins båda kommentarer och dels att han slängde ut Martin ur formet.

DETTA TYCKER JAG ÄR OACCEPTABELT OCH MYCKET OLYCKLIGT.

Martin Marmgren känner jag, efter att ha haft honom som bänkgranne i fullmäktigesalen, som en omdömesgill, skarpsynt, balanserad och påläst fullmäktigeledamot. Att han skulle uteslutas är oerhört märkligt. Särskilt med tanke på de stolligheter som flera andra debattörer har uppvisat i forumet – utan att de för den skull har blivit uteslutna.

En otäck tanke är att uteslutningen skulle bero på att Martins parti (MP) nyligen ”bytte sida”. (MP) gick ju över från den rödgröna oppositionen (där administratörerna har sin hemvist) till att i stället, tillsammans med Alliansen, ingå i ett blågrönt styre här i Solna.

Kan det vara så att administratörerna, som själva är aktiva i (S) och (V), på det här sättet ”bestraffar” Martin Marmgren och (MP) för detta tilltag?

Jag gissar att Martin inte är så intresserad av att delta i detta forum längre, men det vore ändå snyggt av administratörerna att förklara sig och kanske försöka reparera sitt misstag.

Emotser med spänning svar från admin.

[…]

Men det inlägget ville administratörerna inte släppa igenom. Admin meddelade i privat meddelande till mig att

”Vad slutligen gäller forumet som sådant, är vi ingen demokratisk politisk församling där vi har allmänna diskussioner om vilka forumregler som råder. Alla som vill är välkomna att […] framföra sina synpunkter till oss, men vi som sköter det gör det på det sätt vi finner lämpligast. Och ingen är tvingad att vara med.”

När jag ändå sade att jag tyckte att admin hade varit för snara att utesluta Martin så fick jag som svar att

”Vad gäller skälet till att han stängdes av, berodde det inte på att han nämnde [elevens] namn. Det gjorde flera i forumet.

Det som däremot skedde var att jag sade åt honom att ta bort hennes namn (jag kunde inte ta bort namnet genom att redigera i hans text). Han svarade oerhört tydligt att han inte tänkte göra det.

Den forummedlem som skriver att han eller hon vägrar att följa en tillsägelse från oss, får räkna med att bli avstängd.”

[…]

”Ingen behöver gilla det vi ibland bestämmer om, men du har väl förstått att vi inte tolererar att forummedlemmar struntar i att göra som vi säger?”

[…]

”Han kan säkert vara en jättebra forummedlem. Det säger jag ingenting om.

Personligen är det viktiga att han godtar att inte säga emot tillsägelser om att ta bort elelr redigera inlägg om [admin] säger åt honom att göra det.”

Jag tycker att en uteslutning inte på något sätt står i rimlig proportion till Martin Marmgrens ”regelbrott”.

Om Frösundaliberalen - Peter Edholm (L)

Socialliberal Frösundabo. Kultur- och fritidskommunalråd i Solna sedan 2015.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Paus från Facebook-forumet Solnapolitik

 1. Gunnar Ljuslin skriver:

  Utan att nämna namn lade jag in länkar till Wikipedia, Expressen och Times där eleven ifråga publicerades med namn och bild. Därefter var jag avstängd. Jag bad adm om förklaring med hänvisades till att ta privat kontakt med resp adm. Det ville jag inte. Jag ville ha en offentlig debatt. Det är kanske inte politisk slagsida det handlar om,

  Gilla

  • Har du sedan dess blivit insläppt igen?

   Det kan mycket väl vara så att det inte har med partitillhörighet att göra. Icke desto mindre förblir Martin (och kanske även du?) utesluten och det är mot bakgrunden inte rimligt.

   Gilla

   • Gunnar Ljuslin skriver:

    Den aktuella tråden stängdes helt så där kunde ingen delta. Men i övrigt kan jag delta.
    Det tråkiga är att adm. hänvisar till regler eller ohörsamhet. Trots ivriga förfrågningar fick jag aldrig reda på vad jag förbrutit mig mot. Jag har varken brutit mot regler eller varit ohörsam.
    Hur utses administratörer?

    Gilla

 2. Björn Bränngård skriver:

  Jag håller helt med L-O. Forumet har varit till stor nytta och glädje sedan det startades av Per Axbom. Men det förutsätter en strävan mot neutralitet. Tråkigt om det får partipolitisk slagsida. Då tappar det sin relevans.

  A luta continua.

  Björn Bränngård (tidigare BEP, nu V)

  Gilla

 3. L-O skriver:

  Tråkigt Peter. Vi har inte alltid varit överens, men du har ju funnits där i alla fall. I detta ärende förstår jag inte hur Admin kunde godkänna sitt eget inlägg till att börja med, och uteslutningen av Martin var åt h-e.

  Hörs förhoppningsvis.

  L-O

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s