Ny skolmatsupphandling nu igång – nytt avtal planeras gälla från 1/1 2019

För oss Liberaler har det varit viktigt att vi, inför att vi nu gör en ny skolmatsupphandling, höjer ambitionsnivån både när det gäller kvalitet, hållbarhet, trivsel och hälsa.

Vi vet ju också att skolmaten har stor betydelse för hur elever tar till sig undervisningen i skolan. Den här satsningen ingår därför i ett större program som syftar till att lyfta kunskapsresultaten i Solnas skolor.

Det var alltså i barn- och utbildningsnämndens sammanträde i förrgår, onsdag, med Marianne Damström Gereben (L) i spetsen, som beslut fattades om hur förfrågningsunderlaget ska se ut. Efter ett anbudsförfarande kommer nämnden sedan att välja vem som ska få förtroendet att leverera maten till Solna stads kommunala förskolor och skolor.

Vi vet att skolmåltiderna har betydelse för hälsan, men också för trivsel och lärande. Oavsett hur mycket resurser vi lägger på skickliga pedagoger och bra läromedel är det svårt för en hungrig elev att ta till sig kunskap.

Livsmedelsverket har tagit fram en modell som tydligt visar vilka faktorer som påverkar matupplevelsen och det är utifrån detta helhetsperspektiv som det nya förslaget har tagits fram. Stort fokus har dessutom lagts på hållbarhet och på att skapa förutsättningar för att alla barn och elever ska gå mätta och nöjda från matsalen.

Hållbarhet

Tjänsten ska utföras på ett hållbart och miljömedvetet sätt. Belastningen på miljön ska minska genom hållbara produktval, effektiva leveranser, källsortering, säsongsanpassning och genom arbete för minskat matsvinn.

I tjänsten ingår även att varje vecka informera om tjänstens positiva bidrag till miljön och hur detta uppnås. Detta kommer att anslås i matsalarna och är ett led i att lyfta fram hållbarhetsperspektivet ur en pedagogisk synvinkel. Utöver detta finns flera satsningar för ökad hållbarhet:

 • Djurskyddskrav som motsvarar svensk lagstiftning vad gäller allt kött som serveras
 • Uppdaterade transportkrav
 • Hållbarhetskrav på ägg, kaffe och te (kaffe och te gäller i huvudsak gymnasiets café)
 • Kemikaliesmart förskola och skola implementeras i avtalet

Krav på måltider

Varje dag ska barn och elever erbjudas näringsriktig måltid som är anpassad för åldersgruppen. Den mat som serveras ska så långt det är möjligt lagas från grunden. I syfte att skapa förutsättningar för att alla elever ska äta sig mätta finns bland annat följande satsningar:

 • Populära rätter garanteras i menyn
 • Veckans soppa serveras dagligen på grundskolan som ett komplement till huvudrätterna
 • Matig sallad serveras dagligen på skolorna som ett komplement till huvudrätterna
 • Utökade öppettider i skolmatsalen

Fakta om upphandlingen

 • Råsunda centralskola kommer att inkluderas vilket innebär att ca 1 100 fler portioner lagas på plats i Solna dagligen.
 • Upphandlingen berör 17 förskolor och 9 grundskolor samt gymnasiet och har ett uppskattat totalt årligt värde på 33 miljoner kronor baserat på historik.
 • Avtalet planeras träda i kraft 2019-01-01.
 • Avtalstiden är 2,5 år med möjlighet att förlänga avtalet upp till och med ytterligare 4 år.

Stor politisk enighet

Vi är glada över att oppositionspartierna i barn- och utbildningsnämnden hade avvikande åsikt endast beträffande några smärre saker. Enigheten är inte total, men med samsyn om grunderna i upphandlingen kan vi förhoppningsvis se fram emot ett lite lugnare debattläge runt skolmaten än vi haft periodvis.

Frågor och synpunkter?

Det kommer gissningsvis en del frågor runt detta. Jag ber att få samla ihop dem och svara när vi stämt av med förvaltningen vad det är som gäller. Ber på förhand om ursäkt för att det kan ta några dagar.

Vi kommer, så länge upphandlingen pågår, inte att kommentera vare sig nuvarande leverantör eller tänkbara anbudsgivare i upphandlingen.

Om Frösundaliberalen - Peter Edholm (L)

Socialliberal Frösundabo. Kultur- och fritidskommunalråd i Solna sedan 2015.
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s