Ny skolmatsupphandling nu igång – nytt avtal planeras gälla från 1/1 2019

Edit 2018-05-16:
Frågor och svar nu avklarade. Upphandlingen går vidare.

Under en första period har leverantörernas haft möjlighet att ställa och få svar på frågor. Det är normalt i en offentlig upphandling att leverantörer vill ha förtydliganden rörande sådant som står i förfrågningsunderlaget. Ett 60-tal frågor har kommit in och besvarats löpande. I något fall har leverantörer också föreslår justeringar i de föreslagna avtalsvillkoren. Exempelvis var det någon som undrade om staden kunde lätta på villkoren runt viten. Det har staden meddelat att man inte går med på, utan att de avtalsvillkor som står i förfrågningsunderlaget ska gälla.

Sista dag för att lämna in anbud är mindre än en vecka bort – den 22 maj.

Därefter kommer en period i juni då staden har möjlighet att ta referenser.

Spännande…


För oss Liberaler har det varit viktigt att vi, inför att vi nu gör en ny skolmatsupphandling, höjer ambitionsnivån både när det gäller kvalitet, hållbarhet, trivsel och hälsa.

Vi vet ju också att skolmaten har stor betydelse för hur elever tar till sig undervisningen i skolan. Den här satsningen ingår därför i ett större program som syftar till att lyfta kunskapsresultaten i Solnas skolor.

Det var alltså i barn- och utbildningsnämndens sammanträde i förrgår, onsdag, med Marianne Damström Gereben (L) i spetsen, som beslut fattades om hur förfrågningsunderlaget ska se ut. Efter ett anbudsförfarande kommer nämnden sedan att välja vem som ska få förtroendet att leverera maten till Solna stads kommunala förskolor och skolor.

Vi vet att skolmåltiderna har betydelse för hälsan, men också för trivsel och lärande. Oavsett hur mycket resurser vi lägger på skickliga pedagoger och bra läromedel är det svårt för en hungrig elev att ta till sig kunskap.

Livsmedelsverket har tagit fram en modell som tydligt visar vilka faktorer som påverkar matupplevelsen och det är utifrån detta helhetsperspektiv som det nya förslaget har tagits fram. Stort fokus har dessutom lagts på hållbarhet och på att skapa förutsättningar för att alla barn och elever ska gå mätta och nöjda från matsalen.

Hållbarhet

Tjänsten ska utföras på ett hållbart och miljömedvetet sätt. Belastningen på miljön ska minska genom hållbara produktval, effektiva leveranser, källsortering, säsongsanpassning och genom arbete för minskat matsvinn.

I tjänsten ingår även att varje vecka informera om tjänstens positiva bidrag till miljön och hur detta uppnås. Detta kommer att anslås i matsalarna och är ett led i att lyfta fram hållbarhetsperspektivet ur en pedagogisk synvinkel. Utöver detta finns flera satsningar för ökad hållbarhet:

 • Djurskyddskrav som motsvarar svensk lagstiftning vad gäller allt kött som serveras
 • Uppdaterade transportkrav
 • Hållbarhetskrav på ägg, kaffe och te (kaffe och te gäller i huvudsak gymnasiets café)
 • Kemikaliesmart förskola och skola implementeras i avtalet

Krav på måltider

Varje dag ska barn och elever erbjudas näringsriktig måltid som är anpassad för åldersgruppen. Den mat som serveras ska så långt det är möjligt lagas från grunden. I syfte att skapa förutsättningar för att alla elever ska äta sig mätta finns bland annat följande satsningar:

 • Populära rätter garanteras i menyn
 • Veckans soppa serveras dagligen på grundskolan som ett komplement till huvudrätterna
 • Matig sallad serveras dagligen på skolorna som ett komplement till huvudrätterna
 • Utökade öppettider i skolmatsalen

Fakta om upphandlingen

 • Råsunda centralskola kommer att inkluderas vilket innebär att ca 1 100 fler portioner lagas på plats i Solna dagligen.
 • Upphandlingen berör 17 förskolor och 9 grundskolor samt gymnasiet och har ett uppskattat totalt årligt värde på 33 miljoner kronor baserat på historik.
 • Avtalet planeras träda i kraft 2019-01-01.
 • Avtalstiden är 2,5 år med möjlighet att förlänga avtalet upp till och med ytterligare 4 år.

Se mer detaljer i det kompletta förfrågningsunderlaget.

Stor politisk enighet

Vi är glada över att oppositionspartierna i barn- och utbildningsnämnden hade avvikande åsikt endast beträffande några smärre saker. Enigheten är inte total, men med samsyn om grunderna i upphandlingen kan vi förhoppningsvis se fram emot ett lite lugnare debattläge runt skolmaten än vi haft periodvis.

Frågor och synpunkter?

Det kommer gissningsvis en del frågor runt detta. Jag ber att få samla ihop dem och svara när vi stämt av med förvaltningen vad det är som gäller. Ber på förhand om ursäkt för att det kan ta några dagar.

Vi kommer, så länge upphandlingen pågår, inte att kommentera vare sig nuvarande leverantör eller tänkbara anbudsgivare i upphandlingen.

Om Frösundaliberalen - Peter Edholm (L)

Socialliberal Frösundabo. Kultur- och fritidskommunalråd i Solna sedan 2015.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Ny skolmatsupphandling nu igång – nytt avtal planeras gälla från 1/1 2019

 1. Karin Larsson skriver:

  Det låter som en bra grund för upphandlingen men jag saknar fortfarande krav på att de ska ha kompetens för att hantera specialkost för allergiska barn. Min son har tyvärr hamnat på akuten några gånger efter att ha ätit skolmaten från Sodexo då de helt saknar ordentliga rutiner för att hantera detta. Det vore önskvärt om ni undersökte detta så att även det kunde ingå i avtalet. Dessutom brukar hans specialist ha en hel del övrigt att önska vad gäller näringsinnehåll. Tillexempel måltider helt utan proteiner (enbart potatisbullar). Först då kan verkligen alla få en hälsosam och trevlig matupplevelse. Med vänlig hälsning, Karin

  Gilla

  • Hej Karin,

   Ursäkta att det dröjde innan jag svarar på din kommentar. Det var inte meningen men beror på att jag inte uppfattat någon notifiering från WordPress. Det var först när jag loggade in i admin-verktyget som jag såg att här fanns väntande kommentarer.

   Nåja.

   Det är väldigt viktigt det du påpekar. Ingen ska p.g.a. allergier behöva må dåligt eller råka illa ut för att man äter skolmaten. I förfrågningsunderlaget har det skrivits en hel del om både allergier och näringsinnehåll (som du också pratar om).

   Där står (i avsnitt 4.7.1.2):

   ”Specialkost ska erbjudas vid medicinska skäl. Dessa specialkoster ska kunna beställas i den omfattning de efterfrågas till ordinarie portionspris för respektive skoltyp.

   Exempel på medicinska koster är glutenfri, komjölksproteinfri, laktosfri, äggfri, fiskfri samt övriga individuella allergikoster. Leverantören ska ta hänsyn till specialkost av etiska skäl när det gäller: laktovegetarisk kost (inget kött/fisk men mjölk), lakto-ovo-vegatrisk kost (inget kött/fisk men mjölk och ägg), demivegetarisk kost (inget kött men mjölk, ägg, fisk).

   Specialkosten ska ha likvärdigt utseende och komposition som den ordinarie kosten om det kan ske av säkerhetsskäl. För att erhålla specialkost av medicinska skäl på skola/förskola ska detta styrkas av läkarintyg.”

   Hela förfrågningsunderlaget finns här: https://frosundaliberalen.files.wordpress.com/2018/04/upphandlingsdokument.pdf

   Gilla

 2. Karin Larsson skriver:

  Hej! Bra med ny upphandling. Jag hoppas ni även skriver in något krav på hur allergimat hanteras. Sodexo har haft en del problem på den punkten. Jag vet att tillexempel Fazer har speciella rutiner på hur det hanteras vilket Sodexo saknar. Mvh Karin

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s