Solna stad satsar på breddidrotten med en helt ny idrottsplats i Järvastaden

Det är viktigt att vi rör på oss. Inte minst för hälsan och inte minst för våra yngre invånare. Fysisk aktivitet gör att man mår bättre och presterar bättre i skolan. Deltagande i en idrottsförening medverkar till socialt nätverksbyggande och förbättrad integration av nya solnabor.

Solna stad växer med uppemot 1.500 nya invånare per år. Det ställer krav på utbyggnad av idrottsanläggningar och annan kommunal service. När det gäller just fotbollen så är det en idrott vars attraktionskraft stadigt ökar och fotbollsklubbarna kan med lätthet fylla ytterligare några fotbollsplaner med idrottande solnabor.

De största utbyggnadsområdena ligger i stadens norra delar där vi på senare tid har sett helt nya stadsdelar som Järvastaden, Nya Ulriksdal, Frösunda och Arenastaden växa fram.

Därför etablerar vi nu en ordentlig idrottsplats med tre fotbollsplaner i Järvastaden. Där kommer vi att anlägga en 11-mannaplan och två mindre planer. Samtliga med konstgräs. Planerna förses också med värme som gör att man kan använda dem även vintertid. Därmed tillförs över 10.000 timmar per år av tider som kan fördelas till skolor och idrottsliv.

Fotbollsplan

Foto: Pressbild från Svevia

Idrottsplatsen byggs där det tidigare har funnits en grustäkt – den s.k. ”Krossen”. Det är ett trekantigt utrymme i östra delen av Järvastaden intill Ostkustbanan. Ytan kan inte användas till bostäder eftersom det ligger för nära järnvägen och passar alldeles utmärkt för en idrottsplats.

Någon kanske tycker att vi skulle ha byggt fler än en 11-mannaplan. Då ska man veta följande:

 1. Vi gör en medveten prioritering av bredd, barn och ungdom. 9-mannaplaner passar bättre in i helheten än ytterligare 11-mannaplaner.Detta passar in i den förändring av fotbollen som Riksidrottsförbundet driver. Den handlar om att stimulera barn och unga att stanna kvar längre i sin idrott (i stället för att som idag sluta när man kommer upp i tonåren). Detta hellre än att man har en alltför hård utslagning i för tidiga år.
 2. Om vi hade byggt två 11-mannaplaner, så hade den tredje inte kunnat vara en 9-mannaplan, utan skulle ha behövt vara betydligt mindre. Den kombination av planer vi nu valt är det effektivaste sättet att använda ytan.

Inom idrottsplatsen kommer också mindre ytor för spontanidrott att finnas. Därutöver byggs också omklädningsrum, domarrum, klubbförråd, övriga biutrymmen, belysning och parkeringsplatser.

Krossen, kartaDen nya idrottsplatsen i Järvastaden blir Solnas näst största fotbollsanläggning efter Skytteholms IP i centrala Solna som har 4 fotbollsplaner. Övriga bokningsbara fotbollsplaner i Solna finns i Bergshamra, vid Råstasjön, på Huvudstafältet, intill Råsundaskolan, nära Solna Gymnasium och vid Tallbackaskolan.

När den nya idrottsplatsen byggs tar vi självklart med i planeringen de allra senaste teknikerna för att förhindra spridning av gummigranulat (fyllningsmaterial mellan grässtråna i en konstgräsplan) till omkringliggande natur och dagvattensystem.

Jag ser fram emot invigning under 2020-2021. Förhoppningsvis i egenskap av ordförande i Kultur- och fritidsnämnden. Men den saken avgör väljarna i valet 2018.

Edit 2021-04-21: En viktig milstolpe passerades när Byggnadsnämnden 202104-19 godkände detaljplan för Krossen (som fastigheten heter).

Om Frösundaliberalen - Peter Edholm (L)

Socialliberal Frösundabo. Kultur- och fritidskommunalråd i Solna sedan 2015.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Solna stad satsar på breddidrotten med en helt ny idrottsplats i Järvastaden

 1. Pingback: ”Fotbollskontraktet” – ett märkligt kontrakt | Peter "Frösundaliberalen" Edholm (L)

 2. Johan Thambert skriver:

  Vad bra, hur är det konkreta ålanar på ino.hushallar?

  Gilla

  • Lite konstiga bokstäver där – men jag uppfattar din fråga som att du undrar över planer för inomhushallar. Den nya skolan i Huvudsta ska få en fullstor idrottshall. Läs mer som skolan här. Därutöver planeras ytterligare ett par hallar. Men eftersom jag har lärt mig att inte prata för tidigt om sådant som ska komma (eftersom det kan upplevas som löften som man sedan blir anklagad för att inte hålla om planerna inte förvekligas fort nog) och du frågar efter KONKRETA planer, så…

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s