Rapport efter (drygt) 3 år med min elbil (Volvo V60 Plug-in hybrid)

Efter 2 år med min Volvo V60 Plug-in hybrid skrev jag en rapport här på min blogg.

Inlägget är ett av de mest lästa på min blogg, så jag förstår att intresset är stort för att få veta hur de här bilarna fungerar.

Nu har det gått ytterligare (drygt) ett år och här kommer några tankar om hur jag ser på mitt bilinnehav idag – efter 3 år och 3 månader.

(Läs gärna 2-års-rapporten innan du läser nedanstående. Det jag sade efter 2 år gäller fortfarande.)

 

Volvo V60 Plug-in Hybrid

Snabbfakta om bilen:

 • Dieselförbrukning i blandad körning: 0,18 l/mil.
 • CO2-utsläpp i blandad körning: 48 g/km.
  Bilen kvalificerar alltså som s.k. supermiljöbil (max 50 g/km).
 • Dieselmotor som driver på framhjulen: 215 hk (den motor som Volvo kallar D5).
 • Elmotor som driver på bakhjulen: 70 hk.
 • Möjlighet att koppla in fyrhjulsdrift när man behöver (men då jobbar alltså båda motorerna).
 • Räckvidd vid ren eldrift: 50 km.
 • Tid för att ladda upp batteriet från tomt till fullt: 3,5 timme.
 • Laddas via vanligt jordat 230V uttag.

 

Erfarenheter så här långt (i tillägg till det som står i 2-års-rapporten) – både plus och minus:

 • Räckvidden vid eldrift.Batterierna har börjat uppvisa vissa ålderstecken.

  När bilen var ny så uppfyllde batterierna med god marginal de 50 km som Volvo utlovade. Vartefter tiden gått så har räckvidden sakta försämrats. Efter 2 år låg den på utlovade 50 km. Idag, efter drygt 3 år är jag nere i 40-45 km.

  För mig personligen är det bra nog med det körmönster jag har. Jag hinner ofta tillbaka till min laddplats hemma innan jag har kört 4 mil. Men den som har exempelvis 5 mil enkel väg till jobbet skulle säkert bli besviken.

  Å andra sidan kan man ju jämföra med modeller från andra märken som kommit ut på marknaden sedan jag skaffade min Volvo. BMW, Audi, Mercedes och Volkswagen har jag kollat upp. De har flera modeller där den utlovade räckvidden är bara 30 eller 40 km. Bara någon enstaka av konkurrenterna kunde uppvisa 50 km när jag kollade vintern 2016.

 • Laddtiden.När bilen var ny gick det betydligt fortare att ladda batterierna än de 3,5 timmar som Volvo angav. Eftersom jag alltid laddar när bilen står över natten, så har jag inte haft anledning att kolla laddtiden. Men jag skulle säga att den idag ligger mellan 3,5 och 4 timmar. Helt acceptabelt för mig.
 • Motorljud från dieselmotorn.Bilen är ju knäpptyst i låg fart. Det är sällan dieselmotorn går igång och i början tyckte jag att även den var ovanligt tyst. Förklaringen lär vara att en hybrid-bil är mer ljudisolerad än andra bilar.

  Men med tiden har dieselmotorn blivit allt mer påträngande. Det har sagts mig att det är så med dieselmotorer. De bullrar mer med åren. Lite förvånande tycker jag ändå att det är eftersom dieselmotorn i min bil har snurrat högst 1.500 mil.

 • Laddstolpar.Jag får känslan av att utbyggnaden av offentlig infrastruktur för laddning av elbilar har stannat av. Det senast året har inte många stolpar tillkommit. I alla fall inte i de områden jag oftast rör mig i – norra halvan av Stockholms län.
 • Bluetooth.Irriterande. Jag har en iPhone och till den använder jag flera olika Bluetooth-anslutna hörlurar/högtalare. Min sambo både en iPhone och en iPad och har också bluetooth-lurar.

  När man slagit Bluetooth av/på några gånger och klivit i/ur bilen ett par gånger så är det till slut rena lotteriet var man hör ljudet från sin iPhone/iPad, vilken av paddorna det är som hörs i bilen och vilken mikrofon som är inkopplad.

  Gång på gång tvingas vi starta om våra Apple-produkter och det verkar vara just Bluetooth-kopplingen till bilen som ställer till oredan. Så länge man inte är i närheten av bilen så beter sig enheterna rationellt.

  Så här var det inte från början men efter en uppdatering av mjukvaran i bilen vid service för något år sedan.

 • Keyless go.Jag har en bilnyckel som man bara har liggande i fickan. Man låser upp och låser bilen utifrån genom att ta i dörrhandtaget. Den här funktionen har med tiden blivit känsligare för var man står. Vänder jag fel sida mot bilen när jag försöker låsa/låsa upp så händer inget. Jag är tvungen att vända på mig och kanske ta av handskarna. Så var det inte från början. Har jag bilnyckeln i samma ficka som en vanlig nyckelknippa eller mobiltelefonen så ställer det till lite extra oreda.

Om Frösundaliberalen - Peter Edholm (L)

Socialliberal Frösundabo. Kultur- och fritidskommunalråd i Solna sedan 2015.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Rapport efter (drygt) 3 år med min elbil (Volvo V60 Plug-in hybrid)

 1. Allan Buch skriver:

  Hej, fin blog om bilen, det er spændende at høre hvordan den er på længere sigt, jeg overvejer at købe en som brugt (de var urimeligt dyre som nye grundet vores 180% afgift i danmark). Har du talt med volvo vdr. batteritilstanden, de giver vist 6-8 års garanti op til 160.000 km men kræver nok en væsentlig nedgang i kapaciteten. Det kunne tyde på at du fylder mere strøm på(længere ladetid) og får mindre ud af den, det tyder ikke godt for effektiviteten.

  Gilla

  • Hej Allan,
   Nej, jag har inte talat med Volvo om batterierna. Just nu överväger jag att köpa bilen. Den är fortfarande leasad och jag kan tänka mig att ta över den privat. Därefter – när jag beställer och får en ny bil säljer jag denna begagnad. Om ett halvår eller så. Antar att priserna på begagnade sådana här bilarna är bra i Danmark, så det kanske blir där jag säljer den då…

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s