Ny skola i Järvastaden 2017!

Starta skolbygget i Järvastaden så att den står klar 2017!

Jag monterade själv för ett par veckor sedan, tillsammans med vår kommunalrådskandidat, Marianne Damström Gereben, upp en banderoll.

10608902_10152262967758639_9280124_n

Bandrollen i Järvastaden som visar på vår ambition och platsen för den planerade skolan.

(FP) har under en tid velat trycka på startknappen (dvs fatta beslut om byggstart) men de andra Allians­partierna har av någon anledning inte varit lika angelägna. Men nu har vi fått med oss (M)!

Jag kan inte låta bli att se likheten med hur det gick till att få fram den nyligen invigda Ulriksdalsskolan. (FP) drev på och när proppen till slut lossnade så blev det ju en riktigt fin skola. Låt oss upprepa den succén i Järvastaden!

Baracklösning eller skolskjuts fram till den dag då en ny skola står klar?

Det finns ju redan nu barn i skolåldern i Järvastaden. Och fler blir det innan en ny skola kan stå klar.

Idén att ordna en temporär baracklösning i Järvastaden kan låta bra. (S) förespråkar ju en sådan lösning. Men vi tycker att det, i det här fallet, skulle vara en ineffektiv hantering av stadens resurser och satsar hellre på generös skolskjuts under den tid det tar att bygga en riktig skola där inte bara undervisning utan också ordentligt tillagningskök, matsal, gymnastik, skolgård, slöjd, fritids o.s.v. fungerar väl.

Vi vill hellre erbjuda skolskjuts till exempelvis Ulriksdalsskolan (som antagligen kommer att väljas av många). De gängse avståndsreglerna för skolskjuts måste tolkas generöst så att även de som egentligen bor ”för nära” få skolskjuts. Just med tanke på den annars besvärliga och annars otrygga skolvägen genom att bostadsområde det det fortfarande pågår byggnation.

Kulturskola och skolbibliotek

Ju större inflytande (FP) har, desto större är chansen att den nya skolan också har plats för kultur­skola och skolbibliotek inom sina väggar. Vi vill ha ett skolbibliotek som dessutom är öppet för allmänheten – enligt den modell som (FP) tog initiativ till i Ulriksdalsskolan.

Kommunal skola eller friskola?

Det fria skolvalet är viktigt för (FP). Men ”valfrihet” får inte innebära att alla skolor blir privata. Somliga föredrar en kommunal skola. Som den geografiska fördelningen av skolor ser ut i Solna, så anser vi att skolan i Järvastaden bör vara kommunal. Detta är dock inte någon helig princip.

Överordnat är att en ordentlig skola kan invigas 2017.

PS: Blir det regeringsskifte så kommer sannolikt ingen att vara intresserad av att starta en ny fristående skola och då blir Järvastadsskolan kommunal. Bara som en spaning…

 

Peter Edholm (FP)
Fullmäktigeledamot 2010-2014, kandiderar för omval.

Läs också vad min kollega Anders Ekegren (stadsbyggnadskommunalråd) skrivit om detta: Dags att trycka på startknappen för en ny skola i Järvastaden


Kuriosa

Temporära skolbyggnader kallas av stadens tjänstemän och av dem som tillverkar och hyr ut dem för ”paviljonger”. Detta begrepp har också blivit det som majoritetens politiker använder.

När oppositionen kritiserat majoriteten för saker som har att göra med paviljonger så har de konsekvent och nedlåtande kallat byggnaderna för ”baracker”.

Nu, när Socialdemokraterna beskriver sitt förslag till temporär lösning i Järvastaden, så vill de uppföra ”paviljonger”…   🙂


 

Om Frösundaliberalen - Peter Edholm (L)

Socialliberal Frösundabo. Kultur- och fritidskommunalråd i Solna sedan 2015.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Ny skola i Järvastaden 2017!

 1. Kia skriver:

  2017 är för sent!
  Att erbjuda skolskjuts känns i mina ögon som ett sämre alternativ än en temporär ”barack”lösning.
  Ska Järvastaden barn ”rota” sig och hitta kompisar i Nya Ulriksdal och sedan byta skola efter något år?
  Känns inte bra att flytta runt. Trygghet är viktigt och speciellt för yngre barn.
  Undrar varför så många har problem med modullösningar? Mina barn har gått på en förskola i en sådan lösning. Jättebra lokaler, kanske tråkiga men allt likadant för övrigt. Så varför erbjuda skolskjuts till en skola som nästan nu är full??

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s