Vad händer med fritidsklubbarna och tonårsverksamheten?

Edit 10 april 2019:

Idag gick informationsbrev ut till vårdnadshavarna till mellanstadieelever vid skolor som berörs av att fritidsklubbarna flyttar in i respektive skola från och med HT-19. Dessa brev finns att läsa här och förklarar hur långt man kommit i planeringen just nu:

Det har också ställts frågor om vad som händer med de lokaler som fritidsklubbarna i och med detta lämnar.

 1. Husen blir kvar.
 2. Inget av husen ska säljas eller rivas.
 3. I husen kvarstår diverse olika verksamheter – i lite olika kombinationer. Det handlar om sådant som parklek, öppen förskola, öppen fritidsverksamhet för tonåringar och för ungdomar med funktionsnedsättning samt tillsyn för personer som omfattas av LSS.

  På sikt kan också annan verksamhet komma ifråga för att flytta in eftersom ett antal eftermiddagstimmar ”frigörs”. Jag tänker på sådant som uthyrning till föreningsliv eller seniorträff.

 


 

Fritidsklubbarna (och då menar jag dagens inskrivna verksamhet för barn i ÅK 4-5) går över från kultur- och fritidsnämnden (som jag ansvarar för) till skolnämnden (tidigare barn- och utbildningsnämnden).

Överföringen påbörjades 2017 då tre fritidsklubbar fördes över:

 • Q-lan (till Bergshamraskolan)
 • Gula villan (till Råsundaskolan)
 • Ulriksdals fritidsklubb som redan var inrymd i Ulriksdalsskolan.

Nu slutförs överföringen genom att återstående fritidsklubbar förs över till skolans värld. Förändringen görs per 1 augusti 2019.

Skälet till att det över huvud taget görs är för att vi på ett så bra sätt som möjligt vill uppfylla kraven i skollagen som skärptes för ett par år sedan. Enligt den förändrade skollagen ska fritidshemmen (som är benämningen i skolans värld) på ett helt annat sätt än tidigare stötta barnen i deras kunskapsutveckling. Då är det naturligt att rektor har det övergripande ansvaret för både skola och fritidshem.

Man kan lägga märke till att skolorna, när de tar emot de här verksamheterna, passar på att göra ett par förändringar:

 • De utökar åldersspannet så att man kan gå i fritidsklubb även i ÅK 6.
 • De utökar öppettiderna så att det är öppet också en timme före skolstart (vilket det inte varit under kultur- och fritids regi).

Kvar i kultur- och fritidsnämnden blir den öppna verksamheten för äldre ungdomar. Då menar jag högstadie- och gymnasieålder.

Exakt hur verksamheten med mötesplatser för äldre ungdomar ska organiseras från och med i höst får vi återkomma till. Det ska tas ett helhetsgrepp över lokaler, personal, verksamhetens inriktning, målgrupper o.s.v.

Till grund för hur tonårsverksamheten ska utformas ligger ett nyligen återrapporterat uppdrag – en utredning – som pekar ut färdriktningen:

 1. Mer förebyggande inslag i mål och syften (än dagens mer främjande).
 2. Större ansträngningar för att nå de ungdomar som står längst ifrån och kanske allra mest skulle ha nytta av verksamheten (hemmasittare, nyanlända o.s.v.)
 3. Mer dialog med ungdomarna själva när man utvecklar verksamheten.
 4. Söka en grund i vad forskning och andra kommuners erfarenheter säger.

 

Om Frösundaliberalen - Peter Edholm (L)

Socialliberal Frösundabo. Kultur- och fritidskommunalråd i Solna sedan 2015.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Vad händer med fritidsklubbarna och tonårsverksamheten?

 1. Peter skriver:

  Dessa beslut är helt ofattbart dåliga och det är helt sjukt att ni bestämmer att alla som jobbar på ungdomsgårdarna skall jobba orimligt mycket kvällar vilket bara kan tolkas som att ni vill att de ska säga upp sig så ni kan bedriva verksamheten med timanställda som självklart blir mycket mer ekonomiskt men då man tappar engagemanget och den röda tråden i allt ungdomsarbete. Att gå ifrån att arbeta främjande till förebyggande är tvärt emot vad all forskning säger som ni antyder att ni ska börja sträva efter. Enda bra förslaget i detta är att ni ska lyssna mer på ungdomarna men tyvärr verkar ni inte ha gjort det inför dessa beslut.
  Är glad att jag lämnade mitt arbete som fritidsledare i Solna stad innan allt detta drog igång men är ledsen för att flera av de verksamheter som jag startade under mina 17 år där kommer nu att tappa all sin kvalitet. Framförallt då black sheep som hela Sveriges fritidsledare känner till som en förebild för gott ungdomsarbete.
  //Peter

  Gilla

  • Hej Peter,

   Vad som är ”rimligt” och ”orimligt” kan man förstås ha olika syn på. Men grundtanken är att personalens arbetstider, i större utsträckning än idag, ska anpassas till de öppettider de här mötesplatserna för ungdomarna ska ha.

   Idag är det ju så att vi har fast anställd personal som i stor utsträckning jobbar under vanliga ”kontorstider” och sedan hyr vi in timanställda som täcker upp och bemannar öppethållandet på kvällar och helger.

   Meningen är självklart INTE att någon ska känna sig tvingad att sluta. Allra helst vill vi ha varenda anställd kvar i verksamheten.

   Det är inte heller meningen att förändringen av personalens scheman ska medföra besparingar. Det kommer att visa sig när budget för 2020 fastställs senare i år.

   När det gäller att lyssna på ungdomarna så har de bland annat framfört att de vill ha bättre öppettider på kvällar och helger. Då tänker jag att man låter bli att öppna på förmiddagarna då i stort sett ingen efterfrågar att det ska vara öppet.

   Du får gärna hänvisa mig till den forskning som säger att det är fel att jobba mer förebyggande (i stället för endast främjande) i den här typen av verksamhet.

   Gilla

 2. Sara Bergenius Gavler skriver:

  Hej Peter, jag är nyfiken på utredningen du nämner i slutet av din text, finns den tillgänglig?
  Under punkt 2 nämns större ansträngning för bl.a. hemmasittare. Jag skulle gärna höra mer om hur kommunen resonerar kring skolans arbete med hemmasittare och hur fritidsverksamhetens övergång från kulturnämnden till skolnämnden kan bidra till arbetet med dessa barn.

  Gilla

  • Sara,

   Jag har kompletterat mitt blogginlägg så att orden ”en utredning” nu är en klickbar länk som tar dig till den tjänsteskrivelse som utgjorde avrapportering av detta uppdrag till kommunstyrelsen den 18 februari i år.

   Man kan väl säga att själva verksamhetsövergången för fritidsklubbarna till skolan inte i sig ”löser problemet” med hemmasittare. Lösningen ligger i att bättre samordna aktivieterna i de olika förvaltningar som har kontaktytor mot ungdomarna och i att vara ”mer uppsökande”.

   Det är ju inte heller så att all fritidsverksamhet går över till skolan. Den öppna verksamheten för barn och unga i högstadie- och gymnasieålder finns kvar ”hos mig” i kultur- och fritidsnämnden även efter 1 augusti 2019.

   Hoppas du därigenom fått svar på dina frågor. Annars – hör av dig igen!

   /Peter

   Gilla

   • Sara Bergenius Gavler skriver:

    Tack för ditt svar Peter och tack för länken!
    Att verka uppsökande tror jag är oerhört viktigt och jag skulle gärna se att det fanns en plan från både skola och fritids hur man identifierar och agerar.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s