Efter valet 2018 bildade vi i Solna ett blågrönt 5-partistyre bestående av M+L+MP+C+KD. Denna majoritet undertecknade i januari 2019 ett regeringsprogram som beskriver vad vi vill åstadkomma i Solna under den kommande mandatperioden.
Läs: Ett blågrönt regeringsprogram för Solna 2019-2022
Själv är jag glad över resultatet. Det är ett väl genomarbetat program som har tydliga liberala inslag. Programmet har också prägel av att den styrande majoriteten numera inkluderar också MP – något som jag för egen del välkomnar och skrev om i ett tidigare blogginlägg.
Ser jag till det politikområde som jag själv ansvarar för (kultur, idrott och fritid) så finns i regeringsprogrammet en lång rad saker som vi i kultur- och fritidsnämnden (KFN) nu kan sätta tänderna i och bit för bit genomföra.
2019 blir för KFN ett år som präglas av planering ooch nyorientering. Den nya simhallen och den nya idrottsplatsen i Järvastaden ska detaljutformas. De kvarvarande fritidsklubbarna för inskrivna barn ÅK 4-5 ska föras över till skolan. Upphandlingar ska planeras och byggen ska starta. 2020-2022 kommer mer att präglas av att vi genomför och slutför det som står i regeringsprogammet.
Utdrag (från sidorna 13-14) som i punktform sammanfattar det vi ska åstadkomma på kulturens, fritidens och idrottens område:
- Etablera en bra kulturscen.
- Se till att alla barn som växer upp i Solna får en bred kulturintroduktion under sin förskole- och skoltid.
- Medverka till en bra utformning av den nya skolan som ska byggas i Huvudsta. Där skall till exempel inrymmas en fullstor idrottshall som, när den inte på skoltid används för skolverksamhet, ska vara tillgänglig för idrottslivet och allmänheten.
- Samma sak gäller vid den nya högstadieskola som kommer att byggas i Bagartorp. Fullstor idrottshall i Bagartorp!
- Starta planering för ett Idrottens Hus i området mellan Solnahallen och Skytteholms IP. Se tidigare blogginlägg om Idrottens Hus som beskriver vad jag tänker mig.
- Inrätta ett ”sportotek” i samarbete med föreningslivet, där man kan låna begagnad idrottsutrustning med syftet att underlätta för fler barn att idrotta.
(Erkänner gärna att idén under förra mandatperioden förts fram av Tobias Östberg som då i kultur- och fritidsnämnden representerade (MP) i opposition. Men goda idéer ska tas tillvara även om de kommer från oppositionen…) - Se till att i ännu högre utsträckning involvera Solnas ungdomar när vi ska utveckla de fritidsverksamheter som de deltar i.
- Utveckla kulturevenemangsverksamheten så att fler nås av arrangemang av typen natinaldagsfirande, valborgmässofirande och liknande.
- En av mina käpphästar: Förbättrat samarbete med grannkommunerna. Det gäller kulturskolan (där man enkelt ska kunna gå i kulturskola i en annan kommun), bibliotek (där jag tänker att man ska uppleva biblioteken i Solna och våra grannkommuner mer som en enhet), idrottsanläggningar (som bör kunna delas mellan kommuner i större utsträckning) och mötesplatser för ungdomar.
- Biblioteket ska öka sin närvaro ute i stadsdelarna.
- Någon form av ”bokbuss” (ihop med Sundbyberg) för att kunna söka upp dem som inte för egen maskin enkelt tar sig till biblioteket (förskolebarn, äldre, nyanlända, …)
- Kulturskolan ska komma närmare Solnas barn och unga genom att etablera ännu mer av närvaro ute i stadsdelarna.
- Arbeta vidare med planeringen och bygget av den nya simhallen, så att också detaljerna i lösningen blir så bra som möjligt. (Bygget påbörjades 2018.)
- Planera och bygg en ny idrottsplats med 3 fotbollsplaner i Järvastaden.
(Jag funderar på att utlysa en namntävling för att namnge den nya idrottsplatsen. Annars lär det av bara farten bli ”Järvastadens IP”.) - Förbättra säkerheten längs de vägar Solnas barn och unga använder när de ska ta sig till våra fritids- och idrottsanläggningar. I förra mandatperioden jobbade vi med en plan för ”säkra skolvägar”. Nu går vi på motsvarande sätt vidare med ”säkra fritidsvägar”.
- Ordna mer utomhuskonst. Tänk ljusdesign, muralmålningar, …
- Se om det går att ordna bättre ytor för utställning av konst och för konstnärsateljéer.
- Ordna ett strandbad vid Brunnsvikens strand (på samma sätt som nyligen gjordes vid Huvudsta strand).
- Ordna fler elljusspår.
- Ordna konstsnöspår där det är möjligt.
- Ordna fler och bättre utegym. Det första är redan på gång vid Huvudsta strand.
- Se till att det finns mötesplatser för ungdomar i både Hagalund och i Bagartorp.
- Se till att Naturskolan får bra förutsättningar för sin verksamhet vid Överjärva gård och att gården blir en fin entré till Igelbäckens naturreservat.
Tack för att du la ut regeringsprogrammet! Det ska jag läsa med stort intresse och kritiskt öga.
GillaGilla