Skapa ett ‘Idrottens Hus’ vid Solnahallen och rusta ‘Skyttan’!

Solna växer och för Liberalerna är det viktigt att så många barn och unga som möjligt får möjlighet att delta i idrott eller andra fritidsaktiviteter.

Fysisk aktivitet medför så många positiva saker. Man mår bättre och forskning har visat på tydliga samband mellan pulshöjande aktivitet och förbättrade kunskapsresultat i skolan.

Idrott i föreningsdriven verksamhet betyder också att man kommer in i ett socialt sammanhang och utvecklar stöttande nätverk. Dessutom kan ett livaktigt idrottsliv medverka till en bättre integration av nyanlända solnabor.

Därför vill Liberalerna ta ett helhetsgrepp över området där Solnahallen, Skytteholms IP och Skytteholmsparken finns.

Vi vill…

1) Bygga ut Solnahallen till ‘Idrottens Hus’ i Skytteholm.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

En idé är att ”Idrottens Hus” byggs öster om Solnahallen – åt det här hållet – så växer hallen ihop med Skytteholms IP på ett naturligt sätt.

Hallen kan utvecklas med multihallar för att tillgodose ett växande behov från en lång rad bollsporter och friidrott.

En utbyggnad kan med fördel göras söderut mot parken och österut så att anläggningen växer ihop med Skytteholms IP på granntomten.

2) Renovera Solnahallen.

Hallen har 35 år på nacken och är i behov av modernisering för att svara mot dagens krav från idrottsliv, skolor och publik.

3) Inrätta ett ”idrottskanslihotell” där idrottsföreningar kan hyra rum för sin administration.

Vissa sådana utrymmen finns redan idag i Solnahallen, men många idrottsklubbar får inte plats. I detta ska man också planera för förråds- och andra biutrymmen för idrottsföreningarna.

4) Modernisera Skytteholms IP.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Bakom mig längan med omklädningsrum som dels är i behov av renovering och dels är dåligt utnyttjande av marken som den nu ligger placerad. Ersätts med helt nya omklädningsrum!

Gör en översyn av omklädningsrum, duschar, läktare, press- och domarrum. Den länga med omklädningsrum som idag ligger närmast Max hamburgerrestaurang bör helt ersättas med en ny.

5) Bygga en isbana i Skytteholmsparken.

Vi tänker en isbana för allmänheten med utlåning av skridskor, belysning och musik. Tänk Kungsträdgården!

6) Stärka sambandet mellan ‘Idrottens Hus’, Solnahallen, Idrottsplatsen och Skytteholmsparken.

Vi vill ta tillvara de anläggningar som finns i området (parcour, utegym, Solna Ungdomscafé, amfiteater, Skytteholmsparkens fritidsklubb och fritidsgård, plaskis, lekpark, …) på ett bättre sätt och är övertygade om att man kan förstärka känslan av en ”stadspark” och stimulera mer till spontan rörelse.

I detta arbete vill Liberalerna också…

 • Att idrottsplatsen miljösäkras så att inget av gummigranulatet i konstgräsplanerna lämnar idrottsplatsen. Här skall Solna stad ha en noll-vision.
 • Noga bevaka tillgänglighetsaspekterna. Både ‘Idrottens Hus’ och Skytteholms IP ska vara tillgänglig för alla och fungera både för idrottare och för publik med olika funktionsnedsättningar.
 • Se över de vägar till och från anläggningarna som barn och unga använder så att de är säkra. D.v.s. samma resonemang som i vårt påbörjade arbete med säkra skolvägar i Solna.
 • Förbättra möjligheten att ta sig med cykel till anläggningarna. Det inkluderar att man ordnar med cykelställ.

Några ord om stadsutveckling och finansering också

Vi brukar ju kritisera oppositionspartier när de för fram förslag utan att också berätta hur de vill få fram pengar till sina satsningar. Vi ska inte slarva själva. Ovanstående satsning kräver stora investeringar.

Liberalerna vill att man passar på att se över stadsmiljö och bebyggelse på södra sidan av Frösundaleden mellan Ankdammsgatan och Huvudstagatan.

Med samma typ av 3-dimensionell fastighetsbildning som vi använde oss av vid den nya simhallen kan vi ”sälja lufthavet” ovanför kommunal mark och därigenom finansiera stora delar av stadens investeringar – i stället för att skicka hela notan till skattebetalarna.

Samtidigt förbättrar man markanvändningen och stadsmiljön längs en sträcka som idag upptas av en märklig parallellgata och parkeringsplatser. Det går att ordna bättre och snyggare.

Jämför gärna upplägget för simhallen.

PS: Idéerna till detta kommer till stora delar från idrottslivet själva. De har genom sin paraplyorganisation Solna SAM fört fram liknande tankar liksom enskilda klubbar som jag har varit i kontakt med.

Om Frösundaliberalen - Peter Edholm (L)

Socialliberal Frösundabo. Kultur- och fritidskommunalråd i Solna sedan 2015.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Skapa ett ‘Idrottens Hus’ vid Solnahallen och rusta ‘Skyttan’!

 1. Bea skriver:

  Vad kommer hända med hundrastgården?

  Hoppas inte den försvinner eller bli mindre.

  Gilla

  • Om man skulle bygga ett Idrottens Hus vid Solnahallen så skulle nog den bästa placeringen vara mellan Solnahallen och Skytteholms IP. Då kan inte hundrastgården vara kvar. I alla fall inte hela och inte på den platsen. Flyttas kanske? Både längre in i parken och där det nu är parkering skulle man få plats med en hundrastgård.

   Gilla

 2. Pingback: Regeringsprogram för Solna 2019-2022 | Peter "Frösundaliberalen" Edholm (L)

 3. Pingback: Utveckla Bergshamra IP | Peter "Frösundaliberalen" Edholm (L)

 4. Anna Kjellin skriver:

  Super super bra ide!!!!

  Gillad av 1 person

 5. Roger Wikström skriver:

  Bra Peter!
  Tillsammans med de nya planerna vid ”krossen” är vi en bra bit på väg om detta uppfylls. Kul att ni lyssnat på oss i Solna Sam. Hoppas alla partier förstår vikten av att förbättra idrottsmöjligheterna i kommunen och som du avslutar, ”lyssna på idrottsrörelsen”.

  Vi släpar både i antal hallar/planer idag samt upprustning och renovering av befintliga ytor.

  Gillad av 1 person

 6. Gunilla Lundén skriver:

  Så spännande-gick just förbi idag och pratade om simhallen .. hoppas vi pensionärer också kan få plats😊

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s