Nationaldagen 2018 & Solnas 75-årsjubileum

Nationaldagen börjar lida mot sitt slut.
Själv sitter jag hemma och tänker över dagen. Den blev bra, tycker jag.

Den dag som tidigare kallades ”Svenska flaggans dag” har gradvis uppgraderats till att också vara Sveriges nationaldag och en helgdag då de flesta har ledigt (om man inte är brandman i Salatrakten förstås…)

Vi som bor här i Sverige har med tiden också hittat former för hur man firar Sveriges nationaldag. Under en period kunde man nog bli betraktad som en udda typ med suspekta avsikter om man viftade för ivrigt med en svensk flagga. Nationalsången sjungs oftare än förr och när det händer så blir de där som står tysta allt färre.

I Solna har vi också hittat ett sätt att fira nationaldagen som väldigt många uppskattar. Sedan ett antal år tillbaka kommer Kungliga Operan till Hagaparken. ”Operan i Haga”. Operan satsar verkligen ”all in” för att ge nationaldagsfirarna i Hagaparken en fin upplevelse. Hovkapellet (= operans orkester) är på plats tillsammans med sångsolister, operakören, dansare och i ett par nummer även Solna Kulturskolas barnkör.
Kungliga Operan har ju som ett av sina uppdrag att nå ut till fler, bredare och nya publikgrupper. Ett bra sätt är ju att göra just så här. Bygga upp en utomhusscen, dra ut en massa proffsiga musiker, sångare och dansare till Solna och braka loss med en konsert som är avgiftsfri för allmänheten.
Vi kombinerar det med att vi delar ut Solna stads kultur- eller musikstipendier och folk strömmar till, fler och fler för vart år som går, för att ha en jättelik picknick på Pelousen – den stora skålformade gräsmattan nedanför Koppartälten i Hagaparken.
2018-06-06 13.28.28

Eget foto strax från scenen strax innan jag ska ut och hälsa publiken välkomna. Vartefter jag pratar så kommer allt fler och slår sig ner. När konserten börjar en halvtimme senare är det nog dubbelt så många på plats.

I år hade jag äran att för fjärde gången vara med och hålla i inramningen och dela ut stipendierna. Det är skräckinjagande att stå där med en mikrofon i handen och se alla dessa tusentals människor titta ner mot scenen. Men samtidigt roligt, angeläget och lite mindre pirrigt för varje gång.

Från Solna stads sida är vi väldigt glada och tacksamma för att Kungliga Operan kommer ut till Hagaparken på det här sättet år efter år. För någon halvår sedan undertecknade jag för stadens räkning ett avtal med Operan och Ståthållarämbetet som gör att vi kommer att se denna tradition fortsätta ytterligare några år. Till att börja med.
2018 års stipendiater presenterades för någon månad sedan vid en pressträff hos Solna Kulturskola.

2018 – 1943 = 75
Det betyder att Solna i år fyller 75 år som stad. Också det uppmärksammade vi genom det evenemang som arrangerades i Hagaparken den 6 juni. Stadens jubileum firas genom en rad aktiviteter genom hela jubileumsåret.
Solna75

Om Frösundaliberalen - Peter Edholm (L)

Socialliberal Frösundabo. Kultur- och fritidskommunalråd i Solna sedan 2015.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s