Salminen tillbaka: Jag förstår inte logiken och tror inte att det är bra

Lars-Erik Salminen, kommunstyrelsens ordförande i Solna, avbröt denna vecka sin time-out och återgick i tjänst. Se SVT:s ABC-sändning från tidigare i veckan.

Jag försöker men kan inte förstå logiken. När Salminen tog sin time-out, så var det rätt. Det tyckte nog de flesta. Sedan dess har ingenting i saken ändrats (som Lars-Erik Salminen ju själv säger i dagens ABC). Alltså vore det rätta att hans time-out fortsätter tills antingen

 1. det framkommer något helt nytt som förändrar läget för Salminen till det bättre.
  eller
 2. rättsprocessen är över.

I ett försök att förstå gick jag till källan när det gäller skälen till att Salminen tog sin time-out för drygt 7 veckor sedan: Pressmeddelandet som gick ut från (M) den 8 juni. Men det blev inte lättare att förstå logiken i att han nu bryter sin time-out. Där står (min understrykning):

– Vi har fortfarande fullt förtroende för Lars-Erik Salminen. Samtidigt respekterar vi hans beslut att ta time out för att inte det politiska arbetet ska bli lidande av den process som nu pågår. Vi dömer ingen på förhand, säger Pehr Granfalk (M), ordförande i moderaterna i Solna.

Med ”den process som nu pågår” avses självklart rättsprocessen och den pågår antingen tills åtalet mot Salminen läggs ner eller dom faller.

Lite längre ner i pressmeddelandet står:

– Det är tråkigt om denna fråga skulle komma att kasta skugga över Nationalarenan. Det är ett fantastiskt projekt som kommer att ge Solna en multifunktionsarena av internationell klass, skapa nya jobb och bidra positivt till utvecklingen i hela Stockholmsregionen, fortsätter Lars Erik Salminen.

Där håller jag helt med Salminen, men hans inställning då rimmar inte med att han nu har så bråttom att återgå i tjänst.

Jag håller för övrigt med Malin Appelgren (mot slutet av ABC-inslaget). I det samarbete som vi här i Solna har mellan M+FP+C+KD blir det svårt att hitta tillbaka till ”business as usual”. Risken är också att detta kommer att skymma sikten för och ta fokus från helt andra saker som alliansen i Solna har att uträtta under den närmaste tiden.

Artiklar i DN om saken: Time-out startar, avbryts & kommenteras idag.

Andra som bloggar om detta: Lotta Edholm, Anders Ekegren, Magnus Andersson.

Om Frösundaliberalen - Peter Edholm (L)

Socialliberal Frösundabo. Kultur- och fritidskommunalråd i Solna sedan 2015.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Salminen tillbaka: Jag förstår inte logiken och tror inte att det är bra

 1. Pingback: Salminen avgår – ett välkommet beslut | Frösundaliberalen

 2. Joakim skriver:

  Jag förstår logiken, den är självklar. Salminen följer Moderaternas arbetslinje så klart, man ska jobba och inte lata sig. Eller lite seriösare, han vill signalera att han inte tror sig bli fälld för detta.

  Gilla

  • Jo, troligen är det som du säger – att detta är ämnat att signalera att han är övertygad om att han blir friad. Den logiken kan jag också förstå.

   (Notera att mitt resonemang inte handlar om huruvuda Salminen är skyldig eller ej. Självklart ska Salminen, som alla andra, betraktas som oskyldig tills rätten eventuell beslutar något annat.)

   Poängen är att hans återkomst till tjänstgöring ställer till oreda i väldigt många andra delar av det politiska arbetet i Solna. Om vi i allianspartierna lyckas övertyga honom om att ta en ny time-out (av samma skäl som han tog den första), så ska det inte ses som att man dömer Salminen på förhand utan i stället ett sätt att återskapa ordning, reda, tydlighet, arbetsro och fokus i Stadshuset och i Arenaprojektet.

   Gilla

 3. Pingback: Salminen (m) borde fortsatt sin time-out. |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s