Tillägg gjort den 25 mars 2019:
För ganska exakt 4 år sedan skrev jag det nedanstående blogginlägget om hur jag vill att vi anlägger ett strandbad vid Brunnsvikens strand. Ikväll tog kommunstyrelsen ett beslut som är ett viktigt steg i processen.
Vi har valt att ta ett helhetsgrepp över området. Där ingår att det skapas ett strandbad snett nedanför SAS huvudkontor i Frösundavik.
Enligt en idéskiss kan det komma att se ut så här:

När jag skriver ”helhetsgrepp” så menar jag att man inte bara anlägger ett strandbad. Enligt planen ska man i samma område se till att det finns:
- Café
- Restaurang
- Utegym
- Plats för food-truck
- Tennis
- Padeltennis
- Beachvolleyboll
- Lekplats
- Kajakpaddling
- Boule
- Parkering
- Gräsytor för att sola
- Grillplats
- Cykelservice
Ett ordentligt område för utomhusaktiviteter på somrarna alltså.
Det här är en fråga som både Samuel Klippfalk (KD) och jag har drivit länge efter att vi fångat upp den här idén från våra grannar – d.v.s. från boende i Frösunda.
Strandbadet vid Brunsviken skulle bli det andra strandbadet som skapas längs Solnas stränder. Inför badsäsongen 2018 var jag med och invigde ett vid Huvudsta strand som blev en succé.
För egen del tycker jag att man, efter Brunnsviken, kan gå vidare med ett tredje strandbad vid Edsvikens strand eller Stocksundet i östra Solna. Varför inte i närheten av Svedenbadet så att vi liksom i Huvudsta har strandbad i anslutning till båda våra bassängbad utomhus?
Allt detta skulle ske inom nationalstadsparkens gränser vilket gör att man måste vara varsam. Den del av nationalstadsparken som bebyggs ligger i ett smalt stråk längs E4. Bullerutsatt. Redan hårdgjord mark. En parkeringsplats som knappt används ens för att parkera bilar. Det är alltså en del av parken som inte har några större natur- eller rekreationsvärden. En rad med hus utefter E4 skulle tvärt om förbättra bullermiljön längre in i parken.
Jag rekommenderar alla som intresserar sig för detta att besöka tomten för att själv avgöra om man ser några värden där som bör bevaras och för att bilda sig en uppfattning om bullernivåerna.
Ett mörkt moln på himlen är att det redan talas om överklaganden med anledning av att detta sker i nationalstadsparken. Själv tycker jag att det är ett fullt acceptabelt ingrepp som på ett varsamt sätt bidrar till att fler besöker parken. Planen inbegriper visserligen kontorshus längs E4, men det är i en del av parken där det inte finns några särskilt stora naturvärden att bevaka.
Kontorshusen utformas som smala huskroppar tätt inpå E4:

Här visas kontorshusen (gröngul-spräckliga) öster om E4. Påfartsrampen i norrgående riktning är påfarten från Frösunda/Frösundavik.
Någon (en socialdemokrat som i kommunstyrelsen röstade emot hela förslaget) har hävdat att området ligger i ett ”dåligt kollektivtrafikläge”. Så här ser SL:s linjekarta ut:
Jag räknar till 18 busslinjer plus Flygbussen som stannar i närheten.
Läs gärna hela förslaget (inklusive kontorshus, det jag beskriver ovan och hur man tänker med cykelvägar, gångstråk och annat).
Läs också vad lokaltidningen Vi i Solna skriver om saken.
Ursprungligt inlägg från den 24 mars 2015:
Den 19 mars 2015 deltog jag som talare vid seminariet Framtidens Brunnsviken, arrangerat av Haga-Brunnsvikens Vänner.
Jag var ombedd att beskriva hur jag ser på Brunnsvikenområdets betydelse för Solna och solnaborna – men framför allt vilka utvecklingsmöjligheter jag ser.
Bland de saker jag förde fram finns den badplats som jag länge velat att vi anlägger vid Brunnsvikens strand. De politiska partierna tävlar nu lite i fråga om vem som sade det först. Jag är inte så bekymrad över den saken utan konstaterar att (FP) har haft saken med i sitt kommunalpolitiska handlingsprogram i många år och att det är dags för oss alla att sluta prata om badet och i stället se om det går att få till.
Man kan undrar varför det har pratats så länge men ändå inte har hänt något. Det beror på att en kommunal badplats är ett större projekt än man gärna tror. Börjar man ta i frågan så växer den. Man ska
- ordna med regelbundna mätningar av vattenkvalitet
- publicera resultaten av dessa
- ha ett system för att varna allmänheten om det skulle vara så att badvattnet vid något tillfälle (exempelvis vid algblomning) är otjänligt
- ordna med möjlighet att ta sig i och ur vattnet säkert och enkelt
- undersöka/rensa bottnen så att där inte finns saker som man skadar sig på
Sedan tillkommer ett antal andra saker : Renhållning, vägvisning, information på stadens hemsida, iordninghållande av gräsmattan intill där man vill ligga och sola, …
En modern badplats ska dessutom vara tillgänglig för personer med funktionshinder och då växer projektet ytterligare.
Var?
Min egen favoritplats skulle vara vid Brunnsvikens västra strand, nära SAS-huset. Där finns en plats där folk redan nu badar på eget initiativ. Ett alternativ vore tvärs över viken i närheten av Kafé Sjöstugan där det också badas i viss utsträckning idag.
Nåväl – jag har i alla fall stuckit ut hakan och lovat att åtminstone försöka få till den här badplatsen. Den typen av anläggningar ligger delvis inom min nämnds ansvar.
Vattnet i brunnsviken innehåller tungmetaller och förgiftar människor. Ni borde inte uppmuntra folk att bada där.
GillaGilla
Hej Adam,
Tungmetaller och gifter finns företrädesvis i bottenslammet – inte i det ytvatten som man badar i. För att förhindra att badande kommer i kontakt med bottenslammet så grävs en hel massa upp vid stranden plus en tjock gummiduk läggs ut på botten och sedan sand därpå – för att skapa en giftfri sandbotten.
GillaGilla
Pingback: Ny simhall för Solnaborna: Nytänkande 3D-lösning vid Arenastaden | Peter "Frösundaliberalen" Edholm (L)
Pingback: Framtidens Brunnsviken | Frösundaliberalen