En titt på den nordvästra delen av den planerade bebyggelsen vid Råstasjön

Jag inspekterade idag (igen) den nordvästra delen av det område vid Råstasjön som ingår i ”Del av Arenastaden” som eventuellt ska bebyggas med bostäder.

Jag menar alltså

 1. Tomten invid Sjövägen där det tidigare legat en Uno-X bensinstation.
  (Längst till vänster i bilden nedan.)
 2. Lite längre österut där tennishallen nu ligger.
  (Det stora huset med rött tak mitt i bilden.)

NV

I just denna del ser jag inga problem med att bygga från Råsta strandväg (eller Stinsvägen som den fortfarande heter enligt kartan) ner till strandskyddslinjen (100 meter från vattnet) utan att det för den skull inkräktar på Råstasjöns natur- och rekreationsvärden. Det skulle fortfarande finnas en ridå av växtlighet mellan husen och sjön.

Viktigt är dock att man gör klart för byggherrar och framtida boende att det aldrig kommer att bli fråga om att ta ner växtligheten för att skapa fri sjöutsikt.

Jag ser också annan, intilliggande, mark som jag vill undersöka närmare. Kan man bygga där så kan man flytta undan ett par av de hus som annars skulle hamna för nära sjön.

(I morgon får det bli en motsvarande närmare titt på de delar av området som ligger längre österut längs sjöns norra sida. Det hanns inte med idag eftersom solen gick ner…)

Tidigare publicerat om Råstasjön (på min blogg om ingen annan bloggare anges):

Övriga länkar:

Om Frösundaliberalen - Peter Edholm (L)

Socialliberal Frösundabo. Kultur- och fritidskommunalråd i Solna sedan 2015.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till En titt på den nordvästra delen av den planerade bebyggelsen vid Råstasjön

 1. Pingback: WOW – 250 demonstrerade för Råstasjön! | Calandrellas blogg

 2. Pingback: Skriv ett mejl – rädda Råstasjön! | Calandrellas blogg

 3. Bengt skriver:

  Vid upphävande av strandskyddet ska bestämmelserna i miljöbalken tillämpas. För att strandskyddet ska kunna upphävas måste två förutsättningar vara uppfyllda: Det ska finnas särskilda skäl och intresset av att ta området i anspråk på det sätt som planen avser ska väga tyngre än strandskyddsintresset. I miljöbalken redogörs för de sju särskilda skäl som finns för att upphäva strandskyddet. Det är endast dessa skäl som är giltiga i bedömningen.

  Den fördjupade översiktsplanen återfinns på http://www.solna.se/sv/stadsbyggnad-trafik/stadsplanering/utvecklingsomraden/arenastaden/. Den är fastställd av kommunfullmäktige och togs fram av en arbetsgrupp med representanter från Solna stad, ett flertal byggföretag samt konsulter.

  Gilla

 4. Bengt skriver:

  I den fördjupade översiktsplanen för hela området är det just i det hörnet som bebyggelse finns inritat. I övrigt poängteras betydelsen av att värna om Råstasjön för friluftsliv och naturupplevelser. Den antogs så sent som 2008 av kommunfullmäktige.
  I Sverige har vi ett generellt strandskydd som sträcker sig 100 meter från strandlinjen. En stor del av nu föreslagen bebyggelse finns inom strandskyddat område. Det finns tom markerat i detaljplaneförslaget och innebär att kommunen i och med det vill upphäva, något som länsstyrelsen kommer att granska och ta ställning till.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s