Bra att den Nya Ulriksdalsskolan blir en kommunal skola

Här skoltomten (i det gröna nere till höger) i sitt sammanhang.

Här skoltomten (i det gröna nere till höger) i sitt sammanhang.

Den 29 november samlades något 100-tal förskolebarn och skolelever på en tomt i Nya Ulriksdal. Iförda hjälmar och med spadar var de med om att ta det första spadtaget på det som ska bli deras egen nya skola. Inflyttning planeras till hösten 2014.

 

 

 

Det speciella och ovanliga med Nya Ulriksdalsskolan är att den kommer att drivas i kommunal regi. Det är bra! Alla andra skolor som byggts i Solna de senaste årtiondena har varit fristående skolor och det var dags att uppväga detta med ett kommunalt alternativ.

Valfrihet

Många (inte minst vi i Folkpartiet) använder ju valfrihetsargumentet när vi förespråkar privata alternativ på områden som annars domineras av offentliga lösningar. Men etableringen av fristående skolor får inte heller göra att det uppstår obalans.

Riktig valfrihet innebär att den som så önskar också ska kunna gå (eller låta sina barn gå) i en kommunal skola.

Folkpartiets roll i att den nya skolan blev kommunal

Att Nya Ulriksdalsskolan nu blir kommunal var ingen självklarhet. Inom Alliansen är det Folkpartiet som tydligast har drivit den linjen.

Det gör vi i enlighet med vårt kommunalpolitiska handlingsprogram. Det är ett långt namn på ett ännu längre dokument. Där beskrev vi (inför valet 2010) vår hållning i en lång rad frågor som är relevanta för Solna stad. Där står, när det gäller valfrihet och framtida utbyggnad av skolor, bland annat:

”Fortfarande drivs de flesta skolor i kommunal regi. Vi vill ge föräldrarna fler valmöjligheter och är positiva till att skolor, såväl privata som kommunala, etablerar sig och profileras på olika sätt och har olika pedagogisk inriktning.”

Vi tycker också att det är viktigt att avstånden mellan de kommunala skolorna är sådant att det inte blir i praktiken omöjligt för medborgare att välja dem.

Den nya skolan kommer att vara mycket viktig för hur det ser ut med tillgången till skolor i de nya och framväxande stadsdelarna i den norra delen av kommunen. Om också denna skola hade blivit privat, så skulle det i praktiken ha medfört att tusentals hushåll i Järvastaden, Bagartorp, Agnesberg, Råstahem, Nya Ulriksdal, Ritorp, Frösunda och snart också Arenastaden hade fått sin valfrihet ”begränsad åt andra hållet”. Jag är övertygad om att det finns många där som föredrar en kommunalt driven skola.

Skolans start och framtid

Nya Ulriksdalsskolan kommer redan från start att ha ett stort elevunderlag. Man flyttar nämligen alla elever och all personal från nuvarande Bagartorpsskolan (som därefter läggs ner). Bagartorpsskolan uppvisar bra resultat när det gäller elevernas kunskaper, men har under lång tid varit i stort behov av bättre lokaler.

Vid starten kommer skolan att ha cirka 500 elever och möjlighet att växa till 900 elever – vilket gör det till en av de största skolsatsningarna i länet.

Kombinationen av duktig och erfaren personal från Bagartorpsskolan och den fantastiska nystart som det måste innebära att flytta in i en sprillans ny och modern skolbyggnad tror jag kommer att göra Nya Ulriksdalsskolan till en av de mer framgångsrika i länet.

Att de pedagoger som kommer att flytta in i den nya skolan är duktiga och engagerade – det vet jag genom att jag träffat flera och är sambo med en av dem.

Vad hände med den planerade skolan i Frösunda?

I de tidiga planerna för den nya stadsdelen Frösunda fanns en skoltomt inritad i norra delen av området. Då var tanken också att man skulle ersätta Bagartorpsskolan med en helt ny skola.

I samband med valrörelsen inför valet 2010 fick jag kontakt med flera boende här i Frösunda som ville att man skulle börja bygga den nya skolan här hos oss. Mitt svar då var att det fanns en bättre lösning. I stället för att bygga en tredje (!) skola i Frösunda så skulle man samordna detta med Bagartorpsskolans behov av nya lokaler.

Därför blev det i stället en ny och större skola vid södra änden av golbanan i Nya Ulriksdal. Det är det vi nu ser hända och i och med det kan man för överskådlig tid skrinlägga alla planer på ytterligare en skola i Frösunda. Det blir något längre skolväg för barn från Frösunda, men en totalt sett bättre lösning för kommunen som helhet.

Kommunen har dock inte ändrat detaljplanen så att det finns inte heller planer på att använda ”tomten som blev över” i norra Frösunda till något annat.

Själv kan jag tycka att ”tomten som blev över” kunde användas för att komplettera Frösunda med sådan service som många i området saknar: I en stadsdel med 6.000 invånare behövs både vårdcentral/barnavårdcentral/mödravårdcentral, ytterligare en livsmedelsbutik coh ett postombud. Men det är ett ämne för ett annat inlägg…

Peter Edholm (fp)

Läs mer

Anders Ekegren (fp), ordförande i stadsbyggnadsnämnden, skriver om Nya Ulriksdalsskolan i samband med beslut om bygglov, att man slöt entreprenadavtalet och nu senast när han ledde ceremonin vid första spadtaget.

Vårt kommunalpolitiska handlingsprogram där vi på sidorna 14-19 utförligt redogör för vår hållning i frågor som rör förskolor och skolor.

Detaljplan för kvarteret Totalisatern m.fl. visar detaljer när det gäller stadsplaneringen av området runt skolan.

Om Frösundaliberalen - Peter Edholm (L)

Socialliberal Frösundabo. Kultur- och fritidskommunalråd i Solna sedan 2015.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Bra att den Nya Ulriksdalsskolan blir en kommunal skola

 1. silver price skriver:

  Ulriksdalsskolan blir en modern skola för elever från förskola till årskurs 9. Den kommer att drivas i kommunal regi och beräknas ha plats för 900 elever och 130 personer i personalstyrkan. Bland annat utrustas skolan med moderna labbsalar. Det kommer också att finnas skolmatsal med tillagningskök. Sporthallen kommer att samutnyttjas av skolan och föreningsverksamhet.

  Gilla

 2. Pingback: Första spadtaget för Ulriksdalsskolan |

 3. Christer Liss skriver:

  Bra. Dock får man väl hoppas att de flesta elever och föräldrar väljer skola efter inriktning och resultat och inte efter driftsformen. Tror att ”talibanerna” på båda sidor om stridslinjen privat vs offentligt blir färre och färre. Trots det, bra med en kommunalt driven skola och framför allt en ny skolbyggnad. Hoppas att den, i motsats till övriga skolbyggnader i kommunen, förses med en proffesionell underhållsplan så att kommunen vårdar sitt nyinvesterade kapital.

  Gilla

  • Christer,

   Ja, egentligen är det som du säger. Eller det borde vara som du säger – att driftsformen inte skulle vara så viktig. Men nu är det ju (ett tag till får man väl anta) så att många har starka känslor runt detta. Vi har nog inte hört det sista sägas om ”Vinster i välfärden” eller ”Riskkapitalbolag”.

   Valfriheten har ju också en annan aspekt: Personalen. Många där uppskattar säkert att själva kunna välja om de vill ha en kommun eller ett privat företag som arbetsgivare. Dessutom är det ju vad jag förstår viss skillnad i anställningsvillkoren.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s