Solnas växt medför trafikproblem – dags att dämpa takten

I eftermiddags skrev L i Frösunda ett mejl till mig och flera av de ledande politikerna i Solna om den trafiksituationen som har uppstått. Mottagare var stora delar av kommunstyrelsen och att jag fick brevet beror nog på att jag, liksom L, bor i Frösunda.

När jag började skriva mitt svar, så växte det till ett resonemang som jag hellre publicerar på min blogg än i ett svar till bara de 7 personer som fick mejlet.

(Eftersom brevskrivaren möjligen skulle ha invändningar om jag publicerar hans namn tillsammans med brevet här på min blogg, så kallar jag honom L. I sitt brev till oss har han inte varit anonym.)

Brevet från L:

Hej,

Ingen lokalpolitiker i Solna kan väl vid det här laget vara ovetande om den frustration, ilska och uppgivenhet som råder bland de boende när det gäller trafiksituationen.

”Bygga, bygga, bygga”  tycks vara ledmotivet, men det gäller bara anläggningar, gallerior och bostäder. Infrastruktur och trafikleder skjuter man ifrån sig.

Vissa stadsdelar är värre utsatta än andra. Själv bor jag i Frösunda, men överväger att flytta härifrån pga trafikproblemen. Jag är inte ensam om tanken och på andra håll i Solna finns många som har samma tankar. Solna må vara Sveriges företagsvänligaste kommun, men definitivt inte den ”bovänligaste”. Vi som är värst drabbade avråder alla från att flytta till Solna annat än till områden där man har överkomligt promenadavstånd till tunnelbanan. Bland vänner och bekanta inne i Stockholm hör man också många som tvekar inför Solna, just pga trafiksituationen.

Jag kan ge några exempel. Buss från Sundbybergs centrum till Frösunda torg fem kvart, buss härifrån till Bergshamra en timme, buss hit från Solna Centrum också en timme. Lite extrema måhända, men dessvärre inte alls ovanliga. Detta är helt orimligt. Gustav III:s boulevard genom Frösunda kan vara helt stillastående under rusningstid. Frösundaleden likaså och det inte bara under rusningstid.

E 4:an kan man under högtrafik bara köra norrut. Så gott som helt instängd är man alltså tidvis. En försmak av de ytterligare prövningar som väntar fick man igår kväll när det var match på nya arenan och Frösundaleden igenkorkad, trots dirigering av trafikpolisen, som tack och lov hjälpte fram bussarna.

Pendeltågen väljer man normalt bort eftersom de är för opålitliga.

Det är bara att konstatera att lokalpolitikerna i Solna har misslyckats totalt när det gäller att tackla trafiksituationen.

Jo, att bygga trafikleder är kanske ingenting man blir omvald på och därför inte attraktivt för en politiker. ”Politik är att vilja”  – bli omvald. Nya eller utbyggda  trafikleder kräver sannolikt också förhandlingar med Stockholms stad, Stockholms landsting och Trafikverket – ett spel, där alla försöker få över Svarte Petter till någon annan.

Ett konstruktivt förslag skall jag till sist komma med. Man skulle kunna inrätta bussfiler. Det kostar bara några skyltar och litet färg. Busskörfält på hela Solnavägen och hela Frösundaleden skulle strypa den privata trafiken men man skulle kunna ta sig fram kommunalt och med taxi. Nackdelen är att man då bara kan använda sin egen  bil några timmar mitt på dagen och kvällstid  –  när det inte är evenemang på nya arenan  –  men det är något jag tror många skulle acceptera.

Med vänliga hälsningar,

L

Mitt svar:

Hej L,

Tack för ditt brev! Det är otroligt viktiga saker du tar upp, och jag ska försöka besvara åtminstone på ett par av frågeställningarna så fullständigt jag förmår.

Trafiksituationen i delar av Solna är ofta ohållbar. Det har du fullständigt rätt i. Du har säkert också rätt i att ingen av oss som du skrivit till är ovetande om det.

Själv bor jag, liksom du, i Frösunda. Eftersom jag dessutom jobbar i området, så vet jag precis hur det ser ut längs gatorna i Frösunda och i våra omgivningar vid alla olika tider på dygnet. Dessutom är jag aktiv i föreningen Vi i Frösunda och i den trafikgrupp som bildats inom föreningen. Också där har vi särskild uppmärksamhet på trafikfrågorna här i Frösunda.

Eftersom jag varken sitter i kommunstyrelsen eller är gruppledare för mitt parti så tillåter jag mig att svara utifrån ett personligt perspektiv. Jag tar utgångspunkt i Frösunda och i min egen syn på de saker du skriver om. Andra i mitt eget parti eller inom Alliansen kan säkert tycka annorlunda.

Du skriver ”Bygga, bygga, bygga”. Ja, just nu är det väldigt många byggprojekt som pågår parallellt runt om i Solna. Ser vi till de projekt som närmast berör oss här i Frösunda så är det Friends Arena som just färdigställts, Mall of Scandinavia som just påbörjats, hotell, bostäder och kontor i Arenastaden som pågår för fullt, förlängning av perrongen och nytt stationshus vid Solna station, två nya broar över spårområdet i anslutning till Arenastaden, tvärbanan fram till Solna station, de sista bostadshusen inne i själva Frösunda, en ny gångväg längs Befästningskullens västra sluttning som strax ska påbörjas, ett nytt kontorshus vid Stora Frösunda, Nya Ulriksdal inklusive en helt ny stor kommunal skola F-9, flytt av E18 och kanske ytterligare något som jag just nu glömt bort.

Summan av allt detta ställer självklart till med stora störningar i trafiken.

Men jag håller inte alls med dig om att man bara skjuter ifrån sig allt som har med infrastruktur och trafiklösningar att göra. Bland de byggprojekt jag räknade upp (och som genererar trafikstörningar så länge de pågår) har du ju satsningar på tvärbanan, pendeltågstrafiken, gång och cykelvägar, nya tillfarter till den framväxande Arenastaden och avlastning av Enköpingsvägen.

Faktum är nog att de byggprojekt som stör de normala trafikflödena allra mest är just de som syftar till att skapa en långsiktigt bättre infrastruktur och bättre kollektivtrafik.

Sedan kan jag tycka att en del av byggena genomförs i en ologisk (för att inte säga klantig) ordning. Solna station med tillhörande GC-bro över spåren skulle ha varit klar innan Arenan öppnade. Likaså alla de nya tillfartsvägarna så att bussarna kan trafikförsörja området. Gärna också tvärbanan. Men jag förstår samtidigt att det lätt blir så när det är många olika intressenter inblandade. På den punkten hoppas jag att mina Allianskollegor håller med mig när jag säger att vi kan och måste bli bättre på att planera den överordnade logistiken så att pusselbitarna läggs på plats i en smartare ordning.

(Inom parentes: Vårt svenska förfarande med långdragna överklagandeprocesser ställer till stor oreda när man ska planera sådana här saker. Exempelvis tror jag att tvärbanan fram till Solna station skulle ha varit klar idag enligt de ursprungliga planerna.)

Men – jag kan inte heller låta bli att tänka att ”när det här blir klart så blir det riktigt bra”. Då är det lättare att leva med några år med stökig trafikmiljö och buller. Därefter kommer vi att ha lyft Solna till en ny nivå och till en bättre stad. Men det är ju under förutsättning förstås att man tycker att utbyggnaden av Solna är något i grunden positivt.

Är det då nödvändigt att bygga alla dessa nya bostäder, kontor och kommersiella lokaler? Räcker det inte med de lite drygt 70.000 invånare som vi är idag? Mitt svar är att jag tycker att det i grunden är bra att Solna växer. Jag tycker att Friends arena är långt mycket bättre än Råsundastadion. Jag ser fram emot att Mall of Scandinavia öppnar. Jag tycker att det är bra att vi bygger nya stadsdelar och välkomnar de nya Solnabor som flyttar in där. (Är man emot den utvecklingen så måste man inse att sådana stadsdelar som Filmstaden, Frösunda, Nya Ulriksdal och Järvastaden överhuvud taget inte skulle finnas.) Fler studentbostäder och fler hyresrätter behöver byggas. Ett Solna som i framtiden växt till runt 90.000 invånare skulle också medföra flera andra (som jag tycker är) positiva effekter:

  • En tätare och mer stadslik boendemiljö där det är ”närmare till allt”.
  • En mer sammanbyggd stad där vi överbryggar de barriärer som idag delar staden i isolerade öar.
  • Ett Solna som tar sin del av ansvaret för att lösa den bostadsbrist som råder i regionen.
  • En effektivare och mer klimatsmart stad.

Den avgörande frågan är då i vilken takt den här utbyggnaden ska ske framöver. Ja, här kan du säkert få lite olika svar från olika håll i kommunfullmäktige. 

Stadsledningsförvaltningen arbetar i dagsläget med prognoser som säger att vi kommer att vara 92.000 invånare år 2021. Det tycker jag är att gå för fort fram och jag vill att vi från och med nu slår av på takten. När de nu påbörjade projekten är slutförda så ska man märka att vi kommer in i en lugnare fas. Om det sedan medför att det tar 5 eller rent av 10 år längre tid innan vi når 90.000 invånare så må det vara hänt.

Det finns också andra skäl till att dra ner på utbyggnadstakten. Ju större inflyttningen är desto svårare är det att träffa rätt när man ska planera och dimensionera förskolor, skolor och annan kommunal service. Ja, inte bara kommunal service. Butiker, bankomater, busslinjer, lunchrestauranger, vårdcentraler, parkeringsmöjligheter och allt det där andra som också ska komma på plats hinner inte heller med riktigt när det går för fort.

Jag hoppas att det går att få en bred enighet i kommunfullmäktige om att slå ner på utbyggnadstakten. Med dagens takt är påfrestningarna på oss som bor, jobbar i eller besöker Solna helt enkelt för stora.

Slutligen ser jag fram emot att höra vad du tycker om mitt svar och är samtidigt nyfiken på att se vilka svar du får från övriga mottagare av ditt brev.

Liberala hälsningar,
Peter Edholm (fp)

Om Frösundaliberalen - Peter Edholm (L)

Socialliberal Frösundabo. Kultur- och fritidskommunalråd i Solna sedan 2015.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Solnas växt medför trafikproblem – dags att dämpa takten

  1. Pingback: Byggbromsen vid Råstasjön går att kombinera med att man tar ansvar också för bostadsbyggandet i regionen | Frösundaliberalen

  2. Pingback: Råstasjön viktig att värna | Frösundaliberalen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s