Volvo, Alliansregeringen och Vattenvall gör 3 rätt av 3 möjliga

1 poäng till Volvo – för bilen

Volvo börjar senare i år serietillverka sin nya V60 laddhybrid. Det är den första bilen i världen i sitt slag – en laddbar elbil som också har en dieselmotor. Ladda batterierna när du står parkerad och du har en ren elbil i upp till 5 mil. Helt utan avgaser och helt utan motorbuller. Vid längre körsträckor går dieselmotorn igång och du har inte det räckviddsproblem som hittills varit elbilens största nackdel. I blandad körning drar Volvo V60 laddhybrid 0,19 liter diesel per mil.

Denna satsning från Volvo måste ju vara helt rätt.

Flera tidigare miljöbilskoncept har i varierande grad visat sig vara stickspår. Bilar som görs mindre än folk egentligen vill ha dem eller som har alltför klena motorer har haft begränsad framgång. Den successiva produktutvecklingen som gör att bensin- & dieselmotorer drar allt mindre bränsle är bra, men kommer långt ifrån att lösa problemet med vårt beroende av fossila bränslen, avgaser och buller. Etanolbilar pratar man allt mindre om. Biogas är bra eftersom det tränger ut fossila bränslen, men tillgången på gas som producerats på ett hållbart sätt är det lite si och så med. Det är bara med eldrift man reducerar avgasutsläpp och motorbuller.

Allra bäst vore självklart en elbil utan dieselmotor. Men så långt har inte teknikutvecklingen på batterisidan kommit ännu. Och då ser jag ingen bättre ”tillfällig lösning” än just denna.

Läs vad DN, SvDAuto motor & sport, Aftonbladet, Vi Bilägare, och Volvo själva skriver om V60 laddhybrid.

1 poäng till Vattenfall – för elen

Vattenfall och Volvo Personvagnar har delat lika på investeringarna i den här nya bilmodellen. Vattenfall har bidragit med kompetens och lösningar när det gäller interaktionen mellan bilen och elnätet, elsäkerhet, laddning och EU-standarder.

Vattenfall tillhandahåller också laddstationer för den som vill montera en sådan hemma eller vid arbetsplatsen. Till den köper man valfri typ av el från Vattenfall. Gissningsvis kommer den här kundkretsen att efterfråga fossilfri el som kärn-, vatten- eller vindkraft.

Läs mer om Vattenfalls del i detta.

1 poäng till Alliansregeringen – för supermiljöbilspremie, skattebefrielse och förmånsvärdesbegränsning

När Andreas Carlgren (C) fortfarande var miljöminister beslutade regeringen att införa en så kallad supermiljöbilspremie. Med en supermiljöbil avses en personbil som släpper ut högst 50 gram koldioxid per kilometer.

Alliansregeringen satte av 200 miljoner kronor för utbetalning under åren 2012-2014. Det är en ren subvention (man skickar pengar till den första registrerade ägaren av bilen) på upp till 40.000 kronor. Premien betalas ut oavsett om bilen köps av en privatperson eller av ett företag.

Den här bilen är dessutom befriad från fordonsskatt under de första fem åren. Skattebefrielsen är knuten till bilen, inte tillägaren och upphör inte vid ägarbyte.

Sedan har vi det här med förmånsvärdetsom spelar roll för den som ska ha en sådan här bil som tjänstebil via sin arbetsgivare. Förmånsvärdet för laddhybrider reduceras nämligen nämligen enligt följande regel i Skatteverkets Information om bilförmånsberäkning 2012: ”El- och laddhybridbilar, som kan laddas från elnätet, samt gasbilar (ej gasol) justeras först till en jämförbar bil utan miljöteknik. Därefter sätts förmånsvärdet ner med 40 %, max 16 000 kronor.” Detta gör att Volvo V60 laddhybrid blir mycket förmånlig att ha som tjänstebil – både för företaget och för föraren.

Läs mer om Supermiljöbilspremien, den femåriga skattebefrielsen och det låga förmånsvärdet.

 

Peter Edholm (FP)
En av de lyckliga 300 personer i Sverige som beställt en V70 laddhybrid

Om Frösundaliberalen - Peter Edholm (L)

Socialliberal Frösundabo. Kultur- och fritidskommunalråd i Solna sedan 2015.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Volvo, Alliansregeringen och Vattenvall gör 3 rätt av 3 möjliga

  1. volvo occasions skriver:

    Fortfarande i dieselutförande, V60 laddhybrid, kommer i sommar i ett 35 000 kronor billigare utförande. För Sverigemarknaden runt 500 bilar är avsatta.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s