Det kom en tummetott med posten

Både jag och säkert en del andra Solnabor hade hoppats att vi som bor här i Solna skulle bli inbjudna till en alldeles speciell invigning av vår nya nationalarena. Bjudna alltså. I dagarna får hushållen en inbjudan till att delta vid invigningen den 27 oktober. Det är ju fint. Men åtminstone för mig blev det en besvikelse som påminner om sagan om skräddaren vars sömnad av en rock bidde en tummetott.

Det förslag som jag försökt föra fram är att Solna stad skulle skicka ut, till samtliga kommunens hushåll, ett erbjudande om att ”alla Solnabor som önskar komma på invigningen har sin egen plats förbokad”. Och att det skulle vara gratis.

Visserligen är solnaborna något fler än antalet platser i arenan, men det är naturligtvis inte alla som vill och kan gå. Platserna skulle ha räckt till för alla och det skulle ha blivit över för speciellt inbjudna ”utsocknes” också.

I dagarna delas det alltså ut ett erbjudande till hushållen. Det som erbjuds är att alla solnabor får förtur när det gäller att köpa biljetter till invigningen. 5 dagar före generellt biljettsläpp får vi  köpa biljetter ”från 395 kronor”. Vad jag förstår får man som Solnabo inte ens en rabatt. I vart fall står det ingen om den saken i informationen.

Jag tror säkert att det blir en bra show och en spektakulär invigning som kan vara värd några hundralappar. Men snopet känns det allt – när förväntningarna låg på en annan planet.

Här hade staden en chans att få in ett stort antal solnabor i vår nya Nationalarena. Solnabor som i vissa fall är skeptiska till hela idén att bygga arenan eller till att Solna stad ska vara delägare i den. De som nu kommer som betalande publik till invigningen blir väl antagligen bara de redan gillar idén med arenan.

Märkligt är också att saken inte har diskuterats med kommunpolitikerna i Solna. Ja, förutom med Pehr Granfalk så förstås. Han var väl förhoppningsvis införstådd eftersom inbjudan sänts ut i hans namn.

Solna stad är delägare i arenan och därigenom kan jag tycka att det vore på sin plats att man diskuterar med kommunfullmäktige (eller åtminstone med kommunstyrelsen) hur invigningen ska utformas. Särskilt när det nu var känt att flera av oss i fullmäktigeförsamlingen har framfört den här idén om att ”bjuda in hela Solna gratis”.

Ska skattepengar användas till sådant, undrar någon? Säg att 30.000 Solnabor skulle ha nappat på ett gratiserbjudande. 30.000 x 395 kronor blir en bra bit över 10 miljoner.

För det första var min tanke att arenabolaget skulle ha stått för detta. Då skulle kostnaden bara till 17% landa hos Solna stad eftersom övriga delägare äger resterande 83% av arenan. Arenans ägare skulle därigenom ha byggt upp ett förtroendekapital hos Solnaborna som jag tror att arenan kan behöva.

För det andra kunde man ha gjort ett invigningsevenemang med inriktning på dess anknytning till Solna. Ett evenemang med de artister som är födda, uppväxta eller idag boende i Solna + medverkan från Solnas skolor, vårt lokala idrottsliv, föreningsliv, näringsliv, o.s.v. … Det hade inte behövt bli så dyrt som jag gissar att de artister blir som man nu anlitar. Slutnotan för Solna stads skattebetalare skulle inte ha behövt bli mer än 1-2 miljoner (vilket i sin tur är ett par tior om man slår ut det på hela befolkningen).

Peter Edholm (FP)

Om Frösundaliberalen - Peter Edholm (L)

Socialliberal Frösundabo. Kultur- och fritidskommunalråd i Solna sedan 2015.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s