Uppföljning av SVT Granskning i Solna

En av mina (FP)-kollegor har nu intervjuats av Uppdrag Granskning. Antagligen sänds intervjun i UG den 9 maj då de gör en uppföljning av programmet som sändes för ett par veckor sedan.

Se mitt tidigare inlägg om Uppdrag Granskning den 11 april.

Det är alltså Anders Ekegren som intervjuas. Han är bland annat ordförande i stadsbyggnadsnämnden här i Solna. Eftersom det som granskningen gäller till stora delar har rört just ”hans” nämnd så förstår jag att UG är intresserade av att prata med just honom.

Anders Ekegren är dessutom 1:e vice ordförande i kommunstyrelsen. UG har ju försökt få en intervju med kommunstyrelsens ordförande Pehr Granfalk. När det uppenbarligen inte går att få en intervju med honom så går de väl helt enkelt vidare i hierarkin och intresserar sig för den näst högst ansvarige av kommunens politiker.

Oavsett anledningen till att man till slut intervjuar Ekegren, så kan det vara av intresse att höra av han har att säga. Han har ju varit ansvarig för stadsbyggnadsfrågorna under hela den tid som granskningen avser och har tagit initiativ till den omdaning av förvaltningen som nyligen skett. Där ingår bland annat att man anställt en helt ny förvaltningschef.

Olika partier inom alliansen har uppenbarligen olika inställning till huruvida man ska göra sig tillgänglig för att bli intervjuad av Janne Josefsson och hans kollegor eller ej. Granfalk har valt att avböja (antar jag – frågan har han säkert fått). Ekegren ställer upp. Det tycker jag är bra. Det får inte vara så att alla politiker duckar och att media möts av ett tomt grotteko när de vill prata också med en ansvarig från politiskt håll.

Nu återstår förstås att se vilken bild UG väljer att föra fram på onsdag. Jag hoppas att det framgår att Anders Ekegren och övriga FP-politiker i Solna 1) tar saken på allvar 2) har vidtagit åtgärder för att komma till rätta med de problem som behöver lösas 3) tycker att politiker ska vara tillgängliga för media när den här typen av granskning sker.

Avslutningsvis: Jag ser ofta på Uppdrag Granskning. Det är ett i grunden bra program. Redaktionen gör ett jobb som är ett av de viktigaste som media har att utföra – att vara den ”tredje statsmakten”. De får oss andra i näringsliv, statliga myndigheter, kommuner, landsting och politiska församlingar att stå lite mer på tå.

Jag hoppas att UG på onsdag inte använder hela sin arsenal av dramaturgiska grepp för att föra fram en annan bild av Anders Ekegren än den jag känner till.

Anders bloggar själv om saken här.

Om Frösundaliberalen - Peter Edholm (L)

Socialliberal Frösundabo. Kultur- och fritidskommunalråd i Solna sedan 2015.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s