Salminen avgår – ett välkommet beslut

Idag meddelade Lars-Erik Salminen, kommunstyrelsens ordförande i Solna, att han vid årsskiftet avgår som KSO. Se dagens pressmeddelande från Moderaterna i Solna och en artikel i Dagens Nyheter.

Jag välkomnar hans beslut och tycker att det är riktigt på många sätt.

Salminens beslut är väntat mot bakgrund av det åtal som väckts mot bland andra honom. Inte för att jag tycker att Salminen eller någon annan skall dömas på förhand genom att bli av med jobbet. Inte heller för att jag har någon tydlig uppfattning om huruvida han är skyldig eller ej. Tvärt om – jag både hoppas och tror att han blir frikänd.

Nej, det handlar i stället om de stora uttag som på senare tid gjorts från Salminens, Solna stads och Swedbank Arenas konton för innestående förtroendekapital. Uttaget skedde för min del vid fyra tillfällen:

Det första uttaget gjordes den 8 juni 2011 i samband med att åtalet väcktes. Oavsett vad man tror i frågan om skuld eller oskuld, så var det negativt inte bara för Salminen personligen. Också Swedbank Arena och Solna stad skulle ha farit illa om vi under återstoden av mandatperioden haft en KSO som står åtalad för brott. Det ska också sägas att det, litet senare samma dag, gjordes en rejäl insättning på förtroendekontot. Det var när Salminen meddelade att han skulle ta en time-out under det att rättsprocessen pågick. Det var ett riktigt beslut.

Det andra uttaget gjordes vid Salminens återinträde. När han den 22 juli meddelade att han bröt sin time-out efter sex veckor så gick det bara inte att förstå logiken i detta. Se mitt blogginlägg om detta.

Tredje uttaget. Det var när jag förstod vilken hållning Salminen hade gentemot de övriga tre partierna i alliansen (FP, KD, C). Först ett uttalande den 29 juli i Dagens Nyheter med anledning av att de tre kollegorna i alliansen hade uppmanat honom att fortsätta sin time-out:

– ”De får tycka vad de vill.”

…och lite längre fram i samma artikel:

– ”Min reflektion är att Ekegren gärna vill fortsätta hoppa in som kommunstyrelsens ordförande och kunna säga att han styr stan, med några få mandat för Folkpartiet, säger Salminen.”

Dessa båda uttalanden, det ena minst sagt märkligt och det andra helt befängt, förändrade helt förutsättningarna för samarbete inom alliansen och en ny KSO vill förhoppningsvis försöka reparera detta.

Det fjärde uttaget gjordes i fullmäktiges sammanträde den 29 augusti. Mina förväntningar var högt ställda och jag ville gärna höra hur Salminen och övriga moderater skulle bringa klarhet i ett par utestående viktiga frågor. Den ena handlade om hur man skulle dra gränsen mellan ”arenarelaterade frågor” (som Salminen tänkte hålla sig borta ifrån) och andra frågor (där han skulle fortsätta att vara med i beredning och beslut). I denna fråga fick åtminstone inte jag någon klarhet.

I stället blev det hela ännu märkligare när Salminen berättade att hans time-out inte varit någon time-out, utan att han bara hade haft vanlig semester. Därtill besvarade han en interpellation som hade ställts till en annan person i fullmäktige. De märkliga turer vi såg i KF den 29 augusti tror jag var exempel på sådant som vi skulle ha sett mer av om Salminen hade valt att stanna kvar som KSO.

I och med dagens besked från Salminens om att han avgår återställs stora delar av det förlorade förtroendet för både Solna stad och för Swedbank Arena. Nu finns goda möjligheter att reda ut det hela på ett bra sätt och konstruktivt jobba framåt med att utveckla vår stad.

Slutligen

I dagens pressmeddelande framgår att Salminen inte lämnar alla sina uppdrag. Jag antar därmed att han kvarstår som ordförande i Kommunalförbundet Norrvatten där också jag sitter som ledamot. För egen del ser jag fram emot att få fortsätta att arbeta med Salminen där och önskar honom självklart lycka till i den rättsprocess som pågår.

Det ska också bli spännande att se vem som från årsskiftet kommer att efterträda Salminen som KSO i Solna.

Andra som bloggar om detta: Anders Ekegren, Lotta Edholm.

Peter Edholm (FP)
Ledamot i kommunfullmäktige i Solna 

Om Frösundaliberalen - Peter Edholm (L)

Socialliberal Frösundabo. Kultur- och fritidskommunalråd i Solna sedan 2015.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Salminen avgår – ett välkommet beslut

  1. Pingback: Salminen avgår som kommunstyrelsens ordförande |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s