Bredare uppslutning runt reglerna för friskolor?!

Utbildningsministern bjuder in S och MP till samtal om hur regelverket runt friskolorna ska se ut framöver.

Stalltips: S och MP kommer inte att sätta sig i sådana samtal utan att först ha ondgjort sig över ett antal saker som vi fick höra redan i valrörelsen. ”För sent, inbjudna med armbågen, inbjudna bara om man första visat att man tycker som Björklund.”

Men nu är det väl faktiskt just detta det innebär att inneha regeringsmakten eller att vara minister. Man lägger grunden med sina egna idéer och i nästa steg söker man stöd hos andra. I många frågor räcker det med en majoritet i riksdagen, men i riktigt tunga frågor som utrikes- eller försvarspolitik så söker man bredare uppslutning.

För egen del är jag glad att åtminstone delar av skolpolitiken nu placeras i den kategorin och att utbildningsministern bjuder in till dessa samtal.

Nu är det upp till S och MP att visa om de är konstruktiva eller inte.

Utdrag ut Björklunds nyhetsbrev från igår.

Inbjudan till samtal om friskolor

Jag har bjudit in Socialdemokraterna och Miljöpartiet till ett samtal om lagstiftningen kring friskolor.

Bakgrunden är att det nuvarande regelverket för friskolor i allt väsentligt härstammar från riksdagsbeslut på 1990-talet. Men utvecklingen på friskoleområdet har gått snabbt och det finns nu ett stort behov av att modernisera lagstiftningen.

Av ställningstagandet från den socialdemokratiska partikongressen och av uttalanden i valrörelsen kan jag konstatera att det nu verkar råda en bred samsyn mellan alliansen och Socialdemokraterna och Miljöpartiet om grundprinciperna. Till exempel vad gäller att friskolor ska kunna drivas som aktiebolag och få dela ut vinst, samtidigt som vi bör skärpa kvalitetskrav och uppföljning/kontroll.

Utifrån dessa utgångspunkter är det angeläget att vi träffas och för samtal, i syfte att nå en gemensam överenskommelse.

– Posted using BlogPress from my iPad

Om Frösundaliberalen - Peter Edholm (L)

Socialliberal Frösundabo. Kultur- och fritidskommunalråd i Solna sedan 2015.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s