Ställ högre krav på kommunala entreprenörer!

Det blir allt vanligare att kommuner lägger ut delar av verksamheten på entreprenad. Friskolor, vuxenutbildning, städning, äldreomsorg, skolmat, snöröjning och så vidare.

Solna är inget undantag utan tvärt om en av de kommuner där detta drivits allra längst. I grunden ser jag positivt på detta, men man måste också se upp med risker och avigsidor.

I dessa entrepenadavtal finns möjlighet att ställa högre krav för att uppnå bättre kvalitet.

Inför att man ska engagera en entreprenör så publicerar man ett förfrågningsunderlag där man redovisar kommunens förväntningar och villkor som sedan återkommer i det avtal som eventuellt tecknas. Det är där man lägger grunden för kvalité, kommunens möjlighet att följa upp och ”lägga sig i”, viten och andra sanktionsmöjligheter.

Det man kan förvänta sig är att entreprenören gör vad de måste göra enligt avtalet. Inte mer. Naturligtvis är det så, och det vänder jag mig heller inte emot. För en entreprenör vore det att brista i ansvar gentemot de egna aktieägarna att göra en kostsam ”överleverans”.

Alltså: Man får vad man avtalat om och vad man betalar för. Mer ska man heller inte ha.

Jag har nu sett flera exempel på sådana här förfrågningsunderlag/avtal, och de får mig att tänka att de kan formuleras med betydligt högre och tydligare krav på entreprenörerna.

Exempelvis är de miljömässiga kraven på entreprenörerna på en löjligt låg nivå. Jag förstår att man utifrån vissa aspekter gärna vill se det här som en ”intern angelägenhet” hos entreprenören, men om samma verksamhet hade bedrivits i egen (kommunal) regi, så hade ambitionerna sannolikt varit högre.

Samma sak är det när det gäller jämställdhet, antimobbningarbete, socialt ansvarstagande, brandkydd, arbetsmiljöfrågor, informationssäkerhet och andra frågor som inte utgör själva kärnverksamheten.

Jag ser gärna att Solna höjer ribban på detta område. Vi borde ställa högre krav på alla våra entreprenörer. Även om det skulle kosta staden någon krona. Det skulle undanröja en del av de problem vi på senare tid haft med allt ifrån skolmat till snöröjning.

Det kan ju inte vara meningen att man – i samband med att en verksamhet läggs ut på entreprenad – de facto sänker ambitionsnivåerna.

– Posted using BlogPress from my iPad

Om Frösundaliberalen - Peter Edholm (L)

Socialliberal Frösundabo. Kultur- och fritidskommunalråd i Solna sedan 2015.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Ställ högre krav på kommunala entreprenörer!

  1. Pingback: Effektivare kommunala transporter – för miljöns skull | Frösundaliberalen

  2. Frosundakillen skriver:

    Tyvärr är min erfarnehet av att man säljer ut kommunal verksamhet att det blir sämre. Sämre skolmat, sämre snöplogning med mera. Detta eftersom det ska sparas pengar och effektiviseras in i minsta beståndsdel.

    Gilla

  3. festinalente1 skriver:

    Många förfasas över att företag inom vård/omsorg och utbildning går med vinst.
    Sluta att hela tiden prata om vinsterna, koncentrera er på politikernas ansvar!

    Man kan se privatiseringen som en helt vanlig affärsuppgörelse.
    Om jag anlitar en hantverkare för att utföra ett jobb åt mig, gör vi först en överenskommelse.
    Vad ska utföras?
    Hur ska det utföras?
    Och vad kommer det att kosta?
    När jobbet är klart kontrollerar jag att överenskommelsen är tillfylles. Om det inte är okej, får jag ta kontakt med hantverkaren för att framföra klagomålen och komma överens om en lösning. Inget konstigt som jag ser det.

    Eftersom kommunerna är ansvariga för vissa verksamheter och landsting/regioner för andra av dessa verksamheter som privatiseras, borde politikerna agera på motsvarande sätt. Om det är kommunen som har ansvar för skolan, men låter någon annan utföra själva verksamheten och får betalt av kommunen, borde kommunen kontrollera att det utförda verkligen uppfyller de krav som kommunen ställt om de bedrivit verksamheten själv.
    Det verkar som om man i och med att något privatiserats, så kan kommun/landsting/region inte göra något.

    För inte kan det väl vara så att i och med att en verksamhet privatiserats har ansvaret också försvunnit från politikerna?
    Förmodlingen är det lättare att använda begrepp som känslor, girighet och att utnyttja svaga och utsatta, än att ta prata om sitt ansvar.

    Gilla

    • Hej och tack för din kommentar!

      Jag håller med dig. Som du ser berörde jag i mitt inlägg inte alls detta med vinster hos entreprenörerna. Det beror på att jag tycker att vinstfrågan är helt underordnad den viktigare aspekten – som handlar om politikernas möjlighet/ansvar att ställa krav och följa upp.

      Däremot håller jag inte med om att kommunen i alla sammanhang ska våra den som utövar tillsyn. Du nämner friskolorna. Där fins det faktiskt en tillsynsmyndighet – Skolinspektionen. Det är deras uppgift att göra detta – både för kommunala skolor och för friskolor. Skulle det vara så att de inte sköter sitt tillsynsansvar på rätt sätt, så är det ett annat problem som inte löses genom att kommunerna också ger sig in i detta.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s