Det ser ljust ut med personrösterna

Rösterna har nu räknats och allt tyder på att jag kommer in i kommunfullmäktige här i Solna!

Ett riktigt rungande hej ropar jag dock inte förrän rösträkningsprotokollet har godkänts och publicerats. Men med den reservationen kan jag säga att jag är oerhört överraskad, glad och förväntansfull.

Kryssen

Bland (FP)-väljarna i den norra halvan av kommunen behövde jag 113 kryss (5%) och fick 183 (drygt 8%). Jag är överväldigad eftersom allt mellan 20 och 80 kändes rimligt. Redan 100 verkade avlägset.

I valet till Solnas kommunfullmäktige stod jag alltså på plats 10 på listan och det stod tidigt klart att (FP) fick 6 mandat. Därför har jag under den senaste veckan med spänning följt räkningen av personröster i Solna Norra.

Alldeles särskilt har jag väntat på resultatet i de tre Frösunda-distrikten som är det område där jag nästan uteslutande bedrivit min personvalskampanj. Själv bor jag i distrikt 31 – Frösunda C, och där var väl mina möjligheter att få de nödvändiga kryssen allra störst.

Ser man på distrikten 29, 30 och särskilt 31, så tillhör de Folkpartiets allra starkaste distrikt här i Solna med 13-18% av rösterna. I Frösunda C fick vi drygt 18% (mot 13% i förra valet).

Överraskningen

Jag var inte känd av särskilt många sedan tidigare. Visserligen är jag ordförande i den BRF där jag bor, men bara sedan i våras. Och i den lokala Folkpartiföreningen har jag varit aktiv bara under ett par år.

Det brukar vara de etablerade politikerna (kommunalråd, gruppledare o.s.v.) som drar på sig de flesta kryssen. Därför är jag höggradigt förvånad över att min personvalskampanj, som jag dessutom genomförde i ett väldigt begränsat område, kunde få så stort genomslag.

Stödet för Folkpartiet

Vi kommer aldrig att få veta om de nästan 200 personer i Solna som kryssade mig skulle ha röstat på Folkpartiet ändå, men troligen har jag dragit ett antal nya röster till Folkpartiet och det känns oerhört bra. (FP) backade både i riksdagsvaet och i landstinget, men här i Solna gick vi framåt (som enda parti i alliansen).

Hjälpen

Självklart har jag inte åstadkommit detta helt själv. Flera andra folkpartister i Frösunda har hjälpt till att dela ut material i brevlådor, sätta upp, underhålla och ta ner affischer, korrekturläsa material, delta i diverse kampanjer vid Solna station, Vi-butiken, Frösunda torg o.s.v. Tack till Gustavo, Agneta, Margaretha, Lars, Delara och Christer – samtliga aktiva i detta arbete!

Om Frösundaliberalen - Peter Edholm (L)

Socialliberal Frösundabo. Kultur- och fritidskommunalråd i Solna sedan 2015.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s