UPPDATERING SOPSUGEN

Detta inlägg har flyttats hit till min blogg från Facebooks anslagstavla för Nya Ulriksdal eftersom administratören påpekade att det var för politiskt och därför bröt mot gruppens regler.

Inlägget kan därför uppfattas som ”lösryckt” ur sitt sammanhang – vilket det ju också är. Det handlar alltså om hur man ska gå vidare med att staden tar över ansvaret för den sopsugsanläggning som byggts i Nya Ulriksdal.


Det har gått någon månad sedan jag senast skrev någon om sopsugen och jag har ju lovat att hålla boende i området uppdaterade i frågan om kommunalisering av sopsugen.

Valresultatet blev ju sådant att Solna nu har ett nytt politiskt bestående av (i storleksordning) S, V, C, MP.

Det vi kan konstatera har hänt på senare tid är följande:

1) Det blågröna styret (M, L, MP, C, KD), som jag fick med mig på kommunaliseringslinjen, styr inte längre. Vad vi tycker idag är alltså mindre relevant. Men för egen del står jag, även i opposition, fast vid mitt ställningstagande att sopsugen ska tas över i kommunal regi och jag kommer fortsatt att jobba för det.


2) Stadsdirektören, som före valet inledde diskussionerna med Peab i syfte att ta över sopsugen i kommunal regi, slutar i mitten av november. Vi kan nog anta att den förhandlingen just nu har gått i stå och att det dröjer innan samtalen återupptas.

Jag har dock tagit upp saken med den person som blir tillförordnad stadsdirektör och kommer att hålla i frågan också när en ny stadsdirektör är på plats.

3) Det nya styret har publicerat ett regeringsprogram där man beskriver vad man har kommit överens om att göra under mandatperioden 2022-2026. Där står inget om sopsugen i Ulriksdal. Det är i och för sig inte så anmärkningsvärt eftersom dokumentet är mer övergripande till sin karaktär.

4) I det nya styrets budget och verksamhetsplan för 2023 kan man däremot förvänta sig att planerna för sopsugen i Ulriksdal omnämns. Det gör den också – ihop med den befintliga sopsugen i Huvudsta – dock inte på sådant sätt att man kan läsa ut om de rödgröna planerar att gå vidare med de blågrönas planer.

Där står följande (i Tekniska nämndens budget för 2023):

”Utbyggnationen av sopsugslösningar fortsätter inom Solna stad. Sopsug minskar behovet av tunga transporter och det slutna systemet bidrar till en god närmiljö. Vid årsskiftet fattade kommunstyrelsen beslut om att investera i en ny kommunal sopsug i Huvudsta. Under 2022 till 2023 kommer byggnationen av anläggningen att ske. Anläggningen kommer försörja de fastigheter i Jungfrudansen och Huvudsta centrum som redan idag är anslutna till sopsug samt att den har möjlighet att ansluta exploateringar i närområdet.

Under året har den privatägda sopsugen för nya Ulriksdal tagits i drift vilket möjliggör ytterligare anslutningar under 2023.”


/Peter Edholm
Kultur-, idrotts- och fritidskommunalråd i Solna
0707-372008

Om Frösundaliberalen - Peter Edholm (L)

Socialliberal Frösundabo. Kultur- och fritidskommunalråd i Solna sedan 2015.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s