Fritidsverksamheten för tonåringar (måste) vässas!

Om man ska locka tonåringar till en fritidsverksamhet så duger det inte (som det kanske gjorde förr) att smälla upp ett pingisbord och en TV i en lokal. Nuförtiden måste en fritidsverksamhet för ungdomar vara mer attraktiv än så för att locka.

Vi (då menar jag Solna stads fritidsverksamheter) har under många år jobbat med att skapa olika tydliga profiler för de olika anläggningarna. Solna Ungdomscafé i centrala Solna har fokus på internationella projekt och samarbeten. Black Sheep i Hagalund har musik, film och annat skapande som tema. Q-lan i Bergshamra har etablerat HÄLSA som sitt tema.

Det har lyckats bra. Verksamheterna får överlag otroligt bra omdömen från besökarna. Det visar de enkäter som genomförs regelbundet. Det bästa betyget är förstås att ungdomar som kommer i kontakt med verksamheterna trivs, kommer tillbaka och att de berättar för kompisar som också hittar dit. Ibland har vi ungdomar från helt andra delar av länet som söker sig till Solnas mötesplatser för unga. (Har hört om folk både från Vaxholm och från Södertälje som lockats hit.)

Självklart klipptes det band också. Foto: Sara Kukka-Salam

I lördags såg nästa exempel dagens ljus. Jag hade äran att få inviga KURAGE – en mötesplats för ungdomar i norra Solna.

Övergripande tema: MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER.

(Temat lirar bra ihop med Raoul Wallenbergskolan som har som sina ledord ”ärlighet, medkänsla, mod och handlingskraft”.)

Norra Solna växer så att det knakar. Inför valet 2014 sade vi Liberaler att vi ville att det så fort som möjligt skulle byggas en ny skola uppe i Järvastaden. Den är på plats sedan en tid tillbaka. Dessutom har vi (Kultur- och fritidsnämnden) sett till att hyra in oss i den nya skolbyggnaden så att vi där kan ha både fritidsverksamhet, kulturskola och tillgång till idrottshallen där. Nu invigdes alltså KURAGE – den nya mötesplatsen för ungdomar – inrymd i lokaler som staden hyr på långtidskontrakt av Raoul Wallenbergskolan..

Extra glad var jag över att se att de ungdomar som hittade till invigningen inte bara kom ifrån kvarteren runt omkring, utan också mer långväga ifrån. Och redan innan KURAGE hade öppnat riktigt så har ungdomar hittat dit och undrat om de kan få hålla till där med saker som de vill syssla med. Någon har börjat skulptera i ett av rummen, ett annat gäng var igång med att producera en pod, andra har frågat om de kan hålla till där med teaterrepetitioner. Precis så ska det vara. Ungdomarnas egna idéer och uppslag ska tas tillvara i verksamheten.

Vi håller alltså på att svänga om fritidsverksamheterna för tonåringar här i staden. Tanken är att varje mötesplats har en tydlig profil och attraktionskraft som gör att ungdomar vill vara där, trivts, återkommer och lockar till kompisar.

Jag har redan bokats in för att hjälpa till vid nyinvigningen av ytterligare ett par mötesplatser för unga här i Solna. Näst på tur står ungdomstorget (det nya namnet på Torpet i Bagartorp) som just håller på att flytta till ny adress i Bagartorps centrum. Därefter har Q-lan i Bergshamra tänkt sig en nyinvigning.

Skrivet om detta:

Lokaltidningen Vi i Solna
Solna stads hemsida

Om Frösundaliberalen - Peter Edholm (L)

Socialliberal Frösundabo. Kultur- och fritidskommunalråd i Solna sedan 2015.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s