Skippa skip-stop när det nu inte blev som utlovat

I morse stod jag tillsammans med Per Engström och Birgitta Svensson (ordförande respektive vice ordförande i Liberalerna Solna) vid Ulriksdals station och mötte upprörda resenärer.

2017-12-11 08.27.23-1

Peter Edholm, Birgitta Svensson och Per Engström.

Vi hann prata med flera av resenärerna. Många var, med rätta, förbannade. De som anlände till Ulriksdal kunde vittna både om perronger som är fulla, om förbipasserande tåg som endast är halvfulla och om tåg som stannar men som inte kan ta ombord fler resenärer. Också de som skulle åka tåg från Ulriksdal var upprörda. En man kom efter en stund tillbaka ner från perrongen och sade att ”Det här går inte. Jag får ta bilen i stället.”

(Visserligen förvärrades situationen just idag av att det var andra störningar i pendeltågstrafiken. Men även när tågen går enligt tidtabell så har resenärer som ska åka till eller från Ulriksdals station i högtrafik fått en märkbar försämring.)

Leif Oldenburg på lokaltidningen Vi i Solna var också där i morse. Han skrev en artikel om saken.

I artikeln påpekar Oldenburg att ”Samtliga partier i landstingets trafiknämnd var överens om att införa skip stop-trafik.” Det kan vara värt att påpeka detta, eftersom det nu i efterhand finns lokalpolitiker som försöker få det att låta som att de varit negativa till skip-stop redan från början. Det stämmer inte. Det har nu utbrutit någon sorts tävling i att vara bäst på att stå på Solnabornas sida i detta.

För egen del konstaterar jag att det förslag till förändringar som SL presenterades för kommun- och landstingspolitiker runt om i länet framställde saken i en bättre dager än den verklighet vi nu fått se.

Vi fick välja mellan två alternativ. Antingen jämn trafik eller skip-stop. Jag tycker egentligen om tanken på skip-stop som ju innebär att resenärer som ska åka längre sträckor får kortare restid om de tar ett s.k. X-tåg (som hoppar över vissa stationer).

När vi politiker här i Solna förordade skip-stop så framgick INTE att det alternativet skulle medföra halverad turtäthet i högtrafik. Hade det framgått i underlaget så hade vi självklart förordat jämn trafik i stället.

Nu sägs det från SL att det för trafikåret 2018 är kört. Den tidtabell vi nu har kommer att gälla i 12 månader. Det går inte att ändra på hur gärna man än vill, sägs det.

Jag kommer för egen del att försöka ta reda på om det verkligen är helt kört. En amatör som jag är i sammanhanget tycker ju att det borde gå att, åtminstone för Ulriksdals station, återgå till jämn trafik så att turtätheten i högtrafik blir oförändrad jämfört med hur det var fram till i lördags. Det finns också något som heter ”insatståg” som bör gå att sätta in för att förbättra situationen i Ulriksdal. Tänker jag.

Många säger åt oss lokalpolitiker att vi måste tala våra kollegor i landstinget tillrätta. Självklart har vi pratat med dem. På allvar. Den typen av dialoger tror jag att lokalpolitiker i många kommuner och från alla partier haft den senaste tiden.

Liberalerna i landstinget har väl egentligen ingen annan syn på detta utan känner också att de tåglägen som SL borde ha fått brann inne när Trafikverket lade sitt stora pussel och tilldelade SL mindre kapacitet än vi alla hade räknat med.

Under alla omständigheter gäller det nu att inför nästa trafikår (som börjar i december 2018) få till en bättre turtäthet i högtrafik för Ulriksdals station. Det är alla partier i Solna överens om – men det var bara Liberalerna som stod vid Ulriksdals station 1,5 timme i morse och pratade med arga resenärer.

I själva sakfrågan – skip-stop eller ej vid Ulriksdals station – tycker jag så här:

 • Jag har inget emot skip-stop. UNDER FÖRUTSÄTTNING ATT DET INTE MEDFÖR FÖRSÄMRAD TURTÄTHET I HÖGTRAFIK JÄMFÖRT MED DEN VI HADE TILL OCH MED DEN 9/12 2017. D.v.s. 8 avgångar per timme. Skip-stop innebär att man kan införa X-tåg som ger kortare restid för de som reser längre sträckor.
 • När vi ställdes inför ett val mellan skip-stop och jämn trafik så framställdes det som att vi kunde få skip-stop-alternativet med bibehållen turtäthet i högtrafik (med 8 avgångar per timme). På de premisserna förordade jag skip-stop, trots att jämn trafik skulle ha givit FLER avgångar i högtrafik (med 12 avgångar per timme).
 • I efterhand har det ju visat sig att kapaciteten totalt sett är lägre än den vi alla räknat med. Det betyder väl i praktiken att jämn trafik med 12 avgångar per timme är ett alternativ som inte finns.

Läs också flygbladet som vi delade ut.

Om Frösundaliberalen - Peter Edholm (L)

Socialliberal Frösundabo. Kultur- och fritidskommunalråd i Solna sedan 2015.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Skippa skip-stop när det nu inte blev som utlovat

 1. Jan We skriver:

  Och vad kommer ni att göra de kommande veckorna för att förbättra läget, t ex fler bussar från Ulriksdal till Stockholm City och Sollentuna eller vad är er plan?
  En annan fråga. De som bosätter sig i Upplands Väsby vet att de har lång restid när de flyttar dit. Varför ska Solna förorda skip stop för att de ska få 5 minuter kortare restid. Det är ju inte någon jättevinst i tid?

  Gilla

 2. Magnus PErsson skriver:

  Centerpartiet stod där i fredags istället.

  Sen kan jag notera att insatståg inte går att peta in emellan i efterhand. Då måste man göra om hela pendeltågstrafiken, och eftersom pendeltågen på delar av nätet delar spår med fjärrtåg och godståg så kräver det i praktiken att hela systemet för hela landet görs om. Det borde man haft med redan vid tåglägesansökan i våras.

  Att man inte ordnade åtminstone några insatståg i nuvarande tågplan dvs T18 (åtminstone från Ulriksdal som ju har lämpligt vändspår) har jag fortfarande inte förstått.

  Gilla

 3. My skriver:

  ”Det har nu utbrutit någon sorts tävling i att vara bäst på att stå på Solnabornas sida i detta.”

  …Som Liberalerna i alla högsta grad deltar i genom att stå vid Ulriksdals station, dela ut lappar och mumla ”det här gillar vi inte”.

  Jag bryr mig personligen inte så mycket om vad Liberalerna gillar och inte gillar, jag är mer intresserad av vad Liberalerna gjorde då det uppdagades att ni blivit förda bakom ljuset av landstingets trafikråd och vad ni kommer göra den närmsta veckan för att förbättra situationen för Ulriksdalsborna. Det framkom nämligen inte på den lapp ni delade ut i samband med erat besök vid stationen i morse. Jag är milt sagt häpen över den handlingsförlamning som samtliga partier, Liberalerna inkluderat, har visat i frågan.

  Gilla

  • Sådan tur då att jag i alla fall bryr mig om vad du tycker, My.

   Vad vi gjorde? Vi tog självklart kontakt med våra politikerkollegor i landstinget. I första skedet för att reda ut om det var något missförstånd. När det stod klart att det inte alls handlade om något missförstånd så övergick vi till att förklara att och varför det här inte är acceptabelt för Solnas del.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s