Smart lösning på två behov

I fredags var jag på vernissage i Bergshamra. Hos en tandläkare.

Elva lokala konstnärer fanns representerade i en utställning av både måleri (akvarell, akryl, olja) och skulpturer. Man använder annars outnyttjade väggytor i en nyligen renoverad tandvårdsklinik. Reception, väntrum och ett par tomma anslutande rum fylldes med konst.

Öppethållandet av denna ”konsthall” löser sig genom att tandläkarmottagningen Bergshamra Dental har sina normala öppettider då allmänheten är välkommen in. Den extra tidsåtgång det innebär för tandläkaren bjuder hon på eftersom hon själv är konstintresserad.

Något som tandläkaren, Isabelle Hvalgren, framhåller som bra med att ha konsten hängande i väntrummet är att patienter som sitter och väntar på sin tur har något stimulerande att göra under tiden. Tittar man på konst, så har man inte samma benägenhet att sitta och hetsa upp sig och bli orolig inför behandlingen.

Jag tycker att det här är ett genialiskt upplägg.

emma

Emma Jakobsson, en av de elva representerade konstnärerna. Glad över en röd prick på en av tavlorna som signalerar att den blev såld redan på vernissagen. Foto: Marianne Damström-Gereben

Biblioteket i Bergshamra har länge haft en hörna för lokala konstnärers konst. Den ytan minskade i samband med renoveringen i vintras. När jag var där och nyinvigde biblioteket så framförde ett par av Bergshamrakonstnärerna att den nya ytan var för liten. Det håller jag med om och vi har sedan dess sett om vi kan lösa Bergshamrakonstnärernas behov av en utställningsyta på annat sätt.

Vi har sett på lösningar via Signalisten (som har många lokaler runt torget varav ett par varit lediga). Det har fallit på bemanningen. Antingen skulle någon av konstnärerna själva behöva sitta i lokalen och ”hålla öppet”. Det ville de inte. Någon av dem föreslog att man i stället skulle avdela personal från biblioteket. Det tycker jag är alltför ineffektiv användning av stadens resurser. Bibliotekspersonalen gör bättre nytta på biblioteket.

Läs mer i Vi i Solna.

Någon har föreslagit att man bygger ut biblioteket för stora miljonbelopp. Jag har menat att det är bättre att avlasta biblioteket genom att hitta lokaler i närheten av Bergshamra torg som kan användas för en del av de aktiviteter som annars konkurrerar om utrymme inne i biblioteket.

I fredags nyinvigdes Bergshamraskolans aula. Dit kan en del föredrag och annat flyttas som tidigare hållits i biblioteket. Kulturhuset Q i närheten har lokaler som kan användas för en del aktiviteter. Nu har Bergshamrakonstnärerna hittat till tandläkaren vid torget.

Om Frösundaliberalen - Peter Edholm (L)

Socialliberal Frösundabo. Kultur- och fritidskommunalråd i Solna sedan 2015.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Smart lösning på två behov

 1. Ankarstock skriver:

  Vilken tur får Moderaterna med stödpartier att det finns lokala aktiviteter. Nu pratar du om att satsa mer på Bergshamra, vad med Huvudsta? Vasalund? Råsunda? Järva?

  Gilla

  • Det var ju en inte särskilt konstruktiv kommentar, tycker jag.

   1) Tycker du att det är bra att tandläkaren ordnar utrymme åt konstnärerna? De själv tycker ju det i alla fall. Både tandläkaren och konstnärerna.

   2) Tycker du att det hade varit bättre om just det lokalbehovet i stället hade löst med kommunal insatser? Jag tycker inte det. Jag menar att detta är bättre.

   3) Stödparti. Ja, du brukar säga det … och det kan man ju alltid säga om alla partier som inte är det största i en styrande konstellation. Säger du likadant om MP i förhållande till S i regeringen?

   4) Framför gärna idéer om vad mer konkret det är du menar att vi borde satsa på i de andra stadsdelarna som du nämner.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s