(S) far med osanning, okunskap och svartmålning om Friends arena

I ett helt makalöst slarvigt ihopakommet meddelande påstår Socialdemokraterna i Solna en rad saker som jag inte kan låta stå oemotsagda. Det är fyra saker som (S) har blandat ihop och som jag reagerar på.

  1. Infrastrukturen

(S) påstår att ”notan är fortfarande obetald” och avser då kostnaderna för infrastrukturen i Arenastaden.

För det första har (S) då, sin vana trogna, blandat ihop äpplen och päron. Äpplet är Friends Arena, som dagens uppgörelse handlar om. Päronen är den infrastruktur som staden bygger i Arenastaden för att få stadsdelen att fungera.

Det var inte länge sedan som (S) deltog i den kör av hetsande opinionsbildare som målade upp en hotfull bild av viten som kunde drabba staden i det fall delar av infrastrukturen (som exempelvis Signalbron) skulle bli försenade. Risker för förseningar finns i alla byggprojekt, men i just det här fallet tyckte (S) att det var lämpligt att skrämma upp folk helt i onödan. Bron och det övriga färdigställdes i tid och det blev inte aktuellt med några viten. Så som (S) härjade om detta så undrar jag om de någonstans i sina mörka sinnen hade önskat att vi hade drabbats av förseningar och fördyringar.

Och nu undrar jag: Exakt vilka räkningar för infrastruktur är det som (S) anser ligger obetalda i stadshuset? Såvitt jag vet är all infrastruktur finansierad, färdigställd och betald.

  1. Kontor ovanpå simhallen

(S) tycker inte att det räcker med äpplen och päron, utan blandar i fler frukter i sin fruktskål. De har redan tidigare försökt misstänkliggöra den principöverenskommelse vi slutit med Fabege om kontorsfastigheten ovanpå simhallen. Läs mitt blogginlägg om simhallen och upplägget med 3-dimensionell fastighet. Nu ska det tydligen dras upp igen för att blandas ihop med stadens ägande i Friends Arena. Det är irrelevant och oseriöst.

Jag har sagt det förut och jag säger det igen: Den tomträtt som säljs till Fabege för att bygga kontor ovanpå simhallen har sålts till ett pris som fastställts genom en oberoende värdering. Punkt.

Att, så som (S) gör, påstå att där skulle finnas ”en dold kompensation” är inte bara oseriöst. Det är oacceptabelt.

Därför undrar jag: Är (S) båda oppositionsråd beredda att tala ur skägget och säga exakt vad de menar med sina anklagelser? Menar ni allvar? Då måste ni ju yrka avslag på detaljplan och exploateringsavtal som så småningom ska upp till beslut i kommunfullmäktige eller rent av polisanmäla någon.

Annars – fundera på vilka risker ni introducerar i hela simhallsprojektet. Ni kanske VILL att den ska bli försenad, så att ni kan ge er ut bland Solnaborna och fiska röster bland dem som då blir missnöjda?

  1. Den nya högstadieskolan i Råsunda

Det räcker inte med en fruktskål. (S) gick i sitt meddelande vidare och blandade till en hel fruktsallad. Solna stad kommer att hyra in sig i den s.k. ”kammen” – en kontorslänga som sitter ihop med ”Dallasskrapan” intill den tomt där Råsundastadion stod. Fabege äger huset och staden blir hyresgäst. I lokalerna inrättas en ny högstadieskola.

Det här drar (S) också in i sin smet. Varför?

Därför undrar jag: På vad sätt skulle det utgöra en ”dold kompensation” till Fabege? Ut med språket bara!

Upplysningsvis: Hyran per kvadratmeter i kammen motsvarar den kostnad per kvadratmeter som staden har för den helt nybyggda Ulriksdalsskolan.

  1. ”Hundratals nya bostäder”

Den sista exotiska frukten i den blandning (S) rört ihop består, antar jag, i de bostäder som kan komma att byggas i ”Dallasskrapan”. De säger inte att det är de bostäderna de menar, men några andra bostadsprojekt där Fabege berörs känner jag inte till.

Fabege äger alltså Dallasskrapan där det idag finns kontor. De har föreslagit att huset byggs om till bostäder och staden har ställt sig positiv till det.

Det må vara så att fastigheten blir mer värd i det ögonblick staden fastställer en ny detaljplan som medger konvertering till bostäder. Men så är det väl alltid och det är en naturligt följd av att Sveriges kommuner har detaljplanemonopol. Ibland blir mark och fastigheter mer värda och ibland blir de mindre värda som resultat av beslut som kommun, landsting och stat fattar. Bredda en järnväg och markpriserna faller. Medge bostadsbyggande och marken ökar i värde. Ibland är det kommunens egendom som berörs. Ibland är det privat egendom.

Jag undrar: Vad menar (S) egentligen med detta? Jag gissar att om Fabege hade betalat en slant för att få en detaljplaneändring, så hade (S) i stället ylat om mutor.

Jag undrar också: Är ni emot att det tillskapas fler bostäder i centrala Solna? Man kan ju få för sig det.

Om Frösundaliberalen - Peter Edholm (L)

Socialliberal Frösundabo. Kultur- och fritidskommunalråd i Solna sedan 2015.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s