Staden avvecklar sitt ägande i Friends Arena – det är bra!

Idag offentliggjordes att Solna stad säljer sin ägarandel i Friends Arena. Det är bra.

Det är inte naturligt för en kommun att vara långsiktig delägare i den här typen av anläggning.

Betyder det att staden aldrig skulle ha köpt in sig med en 17-procentig andel som man gjorde från början? Nej.

Jag har förstått att de andra delägarna i arenan (Svenska Fotbollförbundet, Jernhusen, Peab och Fabege) ville försäkra sig om att staden verkligen var beredd att också satsa. För att en sådan här arena ska fungera krävs ju att ett antal andra saker också kommer på plats. Vägar, broar över järnvägen, nytt stationshus vid Solna station, parkering, o.s.v. Att staden gick med som delägare i själva arenan med 17% var ett sätt att visa att vi menade allvar med våra åtaganden i och omkring Arenastaden.

Nu har de första åren gått. Efter att Solna stad har avvecklat sitt ägande i arenan så har staden sammantaget betalat in cirka 680 miljoner kronor till arenan. Det ska ses som den investering som säkerställde att Arenastaden kom till, utvecklades och blev en bra helhet.

Allt i stadsdelen hänger ihop: Friends Arena, bostäderna, hotellet, Mall of Scandinavia, Solna station, broarna över järnvägen, kontoren, … Arenan är en naturlig del av den satsning som den nya stadsdelen har inneburit. 

Utan den här utbyggnaden av Arenastaden hade Solna inte fått

  • tunnelbanans nya gula linje från Odenplan via Nya karolinska till Arenastaden
  • Mall of Scandinavia till Solna
  • SL att bygga ett helt nytt stationshus vid Solna station och förlänga perrongen norrut
  • två broar (Målbron och Signalbron) över järnvägen som förbinder Frösunda och Ritorp med både Solna station och stadsdelarna väster om järnvägen
  • tiotusentals arbetsplatser
  • 2.000 bostäder
  • ett nytt hotell

I samband med affären betalar staden 120 miljoner för att täcka förväntade framtida förluster i det bolag som äger Friends Arena. Alternativet hade varit att kvarstå som delägare i Friends Arena, men då hade staden behövt betala in motsvarande belopp för att täcka förluster de kommande åren.

Det är bättre att staden ”river av plåstret”, betalar ett engångsbelopp och därefter har avslutat sitt engagemang i att ”starta” Arenastaden som ny stadsdel.

Det är svårt att beräkna det ekonomiska värdet för staden av att Arenastaden nu finns och kommer att utvecklas vidare, men jag ser fram emot och är övertygad om att det kommer att göras samhällsekonomiska analyser av den saken. Min egen magkänsla säger mig att Solna, regionen och Sverige i slutänden landar på plussidan. Vi som bott i Solna några år vet vi hur det såg ut på platsen: Ett nedgånget, otryggt, otillgängligt industri- och spårområde med förgiftad mark som inte uppskattades av många.


Läs mer:

 

Om Frösundaliberalen - Peter Edholm (L)

Socialliberal Frösundabo. Kultur- och fritidskommunalråd i Solna sedan 2015.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s