Tallarna norr om Råstasjön

Tekniska förvaltningen i Solna har låtit förstå att man tänker sig att såga ner ett antal lövstäd norr om Råstasjön för att bereda ett antal tallar bättre livsbetingelser.

Tallarna är gamla och skyddsvärda enligt en naturvärdesinventering, så det är egentligen inget konstigt med det. Men också lövträden har sina kvaliteter. Bland annat utgör se boplats för häckande fåglar och de bidrar tills ett insektsliv i området som fåglar och fladdermöss är beroende av.

Här verkar det vara så att två olika naturvärden står emot varandra. Tallarna & Lövskogen.

blandskogen-1024x504

För egen del tycker jag att man…

 1. …måste ha ett grundligt ekologiskt grundat beslutsunderlag innan man går vidare. Underlag likt de naturvärdesinventeringar som gjorts och som möjligen kan vara på gång.

  Jag har inte forskat i hur förvaltningens beslutsunderlag ser ut. Det är ju inte ”min” nämnd/förvaltning det handlar om. Det är högst troligt att de har gjort en ordentlig genomlysning och kartläggning av för- och nackdelar med att ta ner lövskog för att värna tallarna.

 2. …inte ska glömma att staden förfogar över egen kompetens på området. Kommunekolog och inhyrda specialister har värdefull kompetens och jag har svårt att tänka mig att de skulle ha suttit och ”tyckt” eller ”gissat” sig till vilka åtgärder som är de bästa.
 3. …bör involvera de kunniga personer som engagerat sig i frågan om Råstasjön och naturreservatet. Då menar jag inte de allra mest högljudda som ”tycker” saker, utan de som har kunskaper på området och som faktiskt kan bedömas veta vad som är rätt. Naturskyddsföreningen är en sådan. Johan Lind och Magnus Enquist kan vara andra.
 4. …inte ska glömma att samma tallar användes i debatten från nätverkets sida när man argumenterade emot byggnation i området. Då var de väldigt skyddsvärda. Nu behöver de tydligen inte skyddas. Det visar att frågan inte är enkel att avgöra.
 5. …ska veta att saken inte har varit uppe till beslut i någon politisk församling. Somliga försöker få det här till en politisk fråga, men det är det alltså inte. Det handlar om löpande skötsel av ett av stadens många grönområden.
 6. …måste se till att sköta kommunikationen på ett bra sätt. Innan några gula plastremsor eller gummor & gubbar med sågar eventuellt visar sig i skogen så skall saken ha informerats om.

Om Frösundaliberalen - Peter Edholm (L)

Socialliberal Frösundabo. Kultur- och fritidskommunalråd i Solna sedan 2015.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Tallarna norr om Råstasjön

 1. Ja-som vanligt….människor har olika syn på saker o ting… bra att det finns kompetens i Solna som kan fatta beslut….Oftast blir det bra.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s