Starta bygget av den länge omtalade simhallen i Frösunda/Ritorp under 2015!

Under många år har det talats om att den över 50 år gamla simhallen i Vasalund/Råsunda måste ersättas med en ny. Vasalundshallen har visserligen rustats upp och kommer fungera under en övergångsperiod. Men det är inte någon långsiktig lösning för Solnabornas behov och förväntningar.

Folkpartiet har drivit frågan om en ny simhall länge och vi ger oss inte förrän staden har en ny modern simhall. Nu tar vi nytt initiativ till att upphandling ska genomföras så snart som möjligt med sikte inställt på att byggstart ska kunna ske under 2015.

Simhall

I gränslandet mellan Frösunda och Ritorp finns idag ett par ishallar och en uterink. Mellan dessa anläggningar och Gustav III:s Boulevard finns en tomt reserverad just för en simhall. Jag satte idag på morgonen upp en banderoll som markerar platsen och berättar om vår vilja att starta bygget.

Vidare vill vi att bassängen får olympiska mått, dvs 50 meter x 25 meter.

Edit: Detta innebär inte att vi menar att hela anläggningen ska ha olympisk standard. Det skulle medföra krav på åskådarläktare och annat som vi inte avser att uppfylla. Det är inte meningen att vi ska tävla med Eriksdalsbadet när det gäller tävlingsarrangemang.

Simhallen ingår som 1 av 17 punkter som finns i Folkpartiets program för hur vi vill utveckla Frösunda. Håll utkik efter programmet som delas ut till alla Frösundas hushåll inom kort.

Om du har förslag eller synpunkter runt detta – ta gärna kontakt med mig så ser jag till att de tas med i hanteringen!

Läs vad som tidigare skrivits om simhallen av vårt stadsbyggnadskommunalråd Anders Ekegren (FP).

 

Peter Edholm (FP)
Kandiderar till kommunfullmäktige i Solna för ytterligare en mandatperiod,
men behöver 200 personvalskryss för att komma in…

 

Om Frösundaliberalen - Peter Edholm (L)

Socialliberal Frösundabo. Kultur- och fritidskommunalråd i Solna sedan 2015.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

19 kommentarer till Starta bygget av den länge omtalade simhallen i Frösunda/Ritorp under 2015!

 1. Torrsim? skriver:

  Hej Peter

  Varför funderar man inte på att först ut etablera en simhall i Järvastaden / Nya Ulriksdal, dit alla barnfamiljer flyttar?

  Frösunda som område (inträngd mellan E4:an, Mall of Scandinavia och Arenans högljudda evenemang) kommer på sikt att ännu mer än idag utvecklas till en plats där man bor som singel / sambo utan barn / barnfamiljer med så små barn att de inte kan springa ut i trafiken.
  Men när barnen blir lite större kommer de flesta att söka sig vidare till lugnare områden med mindre kaotisk trafik.

  Ni borde ta ett initiativ att anlägga en fullstor simhall i Järvastaden. Mitt förslag är förstås mitt mellan den nyöppnade Ulriksdalsskolan och den kommande skola som ni planerar för, dvs. anlägg en stor simhall i gamla Ö&B-området. Gärna med en utepool för sommarsimskola.

  På sikt behövs även en simhall i Frösunda.
  Men den kan vara modell mindre och vänta något år längre.

  Med vänliga hälsningar
  🙂

  Gilla

  • Hej,

   En simhall står där man bygger den under många, många år. Under den tiden hinner demografin i olika stadsdelar ändras. Det är sant att det flyttar in många barnfamiljer i Järvastaden nu – men om du ser på en karta över Solna om 10, 20, 30 år så är det inte säkert att det är just där de stor barnaskarorna finns.

   Den tomt som nu är reserverad för simhall passar mycket bra för en simhall tycker jag. Just därför att den ligger i ett bullerutsatt och inklämt läge. Det vore inte särskilt fiffigt att bygga simhallen på mark som passar för bostäder och sedan stå med en plätt i Frösunda som inte kan användas för bostäder.

   Att vi skulle bygga TVÅ simhallar (och båda dessutom i norra halvan av kommunen) ser jag som helt orealistiskt. Skapar vi utrymme för en investering i den storleksordningen (hundratals miljoner) så finns det mycket annat som är mer angeläget.

   Gilla

 2. Per skriver:

  Hej,

  Har läst Solna stads budget och verksamhetsplan för dom kommande 3 åren (2015-2017) och i den hittar jag inget skrivet om någon ny simhall. Med tanke på att man investerade dryga 20 miljoner på Vasalundshallen så sent som förra året ser jag det som högst osannolikt att man börjar bygga ny simhall redan denna mandatperiod (2014-2018). Man har ju redan fått kompromissa med övriga partier och höja kostnader i årets budget samtidigt som kommunalskattesatsen ligger kvar på samma nivå.

  Skulle gissa på planering och upphandling 2019-2020 med byggnation 2021-2022.

  Med vänlig hälsning Per

  Gilla

  • Ambitionen är fortfarande att påbörja bygget av ny simhall under mandatperioden. Det skrevs in i Allianspartiernas gemensamma regeringsprogram som formulerades EFTER att kostnaderna för att renovera Vasalundshallen redan var ett faktum. De ökade kostnader som kom i och med decemberjusteringen av budgeten finansieras genom att överskottsmålet sänks.

   Då årtal du gissar vill jag dra av 3 år på för att göra gissningen till min.

   Gilla

   • Per skriver:

    http://www.energi-miljo.se/artikelem/bedagad-parla-ska-fa-nytt-flyt/

    Följande argument talar emot din gissning
    -Vasalundshallen kan ju leva i 15 år till utan problem enligt ombyggnationens projektledare (se länk ovan)
    -Det nämns inget i Solnas senaste budget/verksamhetsplan om ny simhall
    -Regeringens förslag om utjämningsskatt kan kosta Solna 39 miljoner
    -Mål för alliansen att behålla samma kommunalskatt under mandatperioden
    -Osäkert läge där alliansen i Solna är i minoritet vilket troligen betyder kompromisser vilket kostar pengar
    -En ny simhall kommer öka driftkostnaderna med flera miljoner

    Utifrån ovan ser jag det som svårt att behålla våran låga kommunalskatt samtidigt som man bygger ny simhall.

    Jag tyckte jag var optimistisk när jag gissade på invigning ny simhall 2022.

    Gilla

   • Vasalundshallens livslängd
    Jag har, från olika håll, hört olika uppgifter om hur länge Vasalundshallen kan leva. 15 år är det längsta någon hävdat och andra har menat att hälften av det är mer rimligt.

    Men man får inte låta sig luras och tro att de upprustningar som gjorts där på senare tid gör att hallen plötsligt blivit en långsiktigt hållbar lösning. Min bedömning är att Vasalundshallen under åren framöver på olika områden behöver underhållsinsatser som i längden blir kostsamma.

    Alltså: Behovet av att bygga en ny simhall kan inte skjutas på framtiden särskilt många år med hänvisning till att vi gjort vissa investeringar och upprustningar i Vasalundshallen.

    Kommunalskatten i Solna
    Målet att hålla en fortsatt låg skatt i Solna har inte formulerats så som du anger (”samma kommunalskatt under mandatperioden”). De formuleringar vi har i regeringsprogrammet är ”Skatten ska hållas låg…” och ”det är
    viktigt att skatten förblir låg”.

    Personligen anser jag att Solna ska höja kommunalskatten för att fullt ut kompensera för de extra kostnader som staden drabbas av genom eventuella kommande regeringsbeslut (där skatteutjämningen har störst effekt).

    Gilla

 3. Martin Krook skriver:

  När är spaden i backen ?

  Gilla

  • Inget beslut fattat ännu. Min ambition är att få det gjort så fort som möjligt. ”Under mandatperioden” står det i det regeringsprogram som vi kommit överens med de andra allianspartierna om.

   Gilla

   • ankarstock skriver:

    Men gäller ert ”regeringsprogram” trots att ni inte vann med er budget?

    Gilla

   • Ja, regeringsprogrammet gäller så länge Alliansen regerar. Där uttrycks vad vi vill åstadkomma under mandatperioden.

    Budget gör man för ett år i taget. Den som gäller just nu är en (S)-budget – det har du rätt i. Men det fina med den är att den inte skiljer sig särskilt mycket från Alliansens budgetförslag. (S) och Alliansen verkar ha samma inställning till ny simhall. I vart fall kan man inte utläsa någon skillnad om man jämför de båda budgetförslagen.

    Gilla

   • ankarstock skriver:

    Oki. Men om det nu är på det sättet, varför kommunicerades det inte ut dagen efter förra fullmktige som planen var? För man kommer väl bara åt det genom direktlänkar, inget på Solnas hemsida tex som fallet varit förut. Det skulle jag tolka som att det inte är ngt program, eller?

    Gilla

   • Jag vet inte varför det inte lagts ut på hemsidan. Men det är ju inte heller ett formellt kommunalt dokument, utan en information från de partier som gemensamt bildat majoritet i kommunstyrelsen om hur man tänker. Inget som fastställs i fullmäktige eller så.

    Gilla

 4. Martin skriver:

  Ja en simhall där hade varit riktigt bra, grymt då det är nära E4, pendeltåg och snart även tunnelbana. Passar både för solnabor samt närliggande områden (kista, sollentuna osv).

  Hade jag bestämt skulle man baka in planer för både badminton och squash, varför inte tennis också när man ändå är i farten. Det är saker jag saknar som ligger i anknytning till tunnelbana eller pendel.

  Gilla

  • Martin,

   Kul att du gillar placeringen av den nya simhallen!

   Den skulle ju komma att ligga inom det som kallas Ritorps IP. Förutom simhall så är det tänkt som ett is-center. Idag finns två ishallar och en uterink. Tanken är att komplettera med en tredje ishall varvid uterinken försvinner.

   Att på samma plats ordna med badminton, tennis o.s.v. går nog inte. Vi har tennisverksamheten samlad norr om Råstasjön. När man (inte jag) umgicks med planer på att bygga 1.800 bostäder vid Råstasjön så hade man varit tvungen att flytta tennisverksamheten, men nu kan den vara kvar i och med att byggplanerna vid Råstasjön bantats till 600-700 bostäder.

   Visserligen saknas pendeltåg/tunnelbana i omedelbar närhet, men området är väl försörjt med bussar i och med att Arenastaden byggs ut.

   Gilla

 5. Pingback: Ny simhall i Frösunda |

 6. Pingback: Blir det någon ny simhall i Solna? |

 7. Pingback: Blir det någon simhall i Solna? JA – om Folkpartiet får bestämma |

 8. ankarstock skriver:

  Det är väl bara att öppna taket på Friends så har Solna världens största simbassäng. 😉

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s