Inrätta ett sammanhängande naturreservat vid Råstasjön och Lötsjön!

Folkpartiet i Solna har tillsammans med Folkpartiet i grannkommunen Sundbyberg tagit initiativ till att de båda sjöarna, som ligger nära varandra på varsin sida av kommungränsen, får ett starkare skydd.

Vi kräver att:

 1. Råstasjön (i Solna) och Lötsjön (i Sundbyberg) bildar ett sammanhängande kommunalt naturreservat.
 2. Sjövägen stängs av för biltrafik.
 3. Att Råstasjön bevaras som ett naturområde och att strandskyddet respekteras (när man nu planerar bebyggelse nära sjön).

Läs vårt gemensamma uttalande.

Om naturreservatet

RoLDe naturvärden som finns i området hotas av planer på byggnation i båda kommunerna. Närmast är det 1.800 lägenheter vid Råstasjön i anslutning till Arenastaden som är aktuella. På sikt finns det också planer att man på Sundbybergssidan utvecklar området Ör/Hallonbergen.

Ett bra sätt att säkerställa att sjöarnas natur- och rekreationsvärden finns kvar också för kommande generationer är att man inrättar ett naturreservat. Gör man det så ”tvingas” man nämligen att tänka till ordentligt. Det görs inventeringar av flora och fauna som annars inte blir av. Man upprättar regelverk för exakt vad som är tillåtet att göra respektive inte göra inom reservatet. Skötselföreskrifter bidrar till att fastighetsägare och de båda kommunerna sköter om området på rätt sätt under lång tid framöver.

Jag ser positivt på att Råstasjön utnyttjas av många som rekreationsområde. Många motionerar och stärker sin hälsa runt Råstasjön. Uppehåller jag mig i området (särskilt norr om sjön) så kan jag riktigt känna hur puls och blodtryck sjunker. Det är en avstressande miljö.

Men ökande besökstal ställer också större krav på skötsel av området. Därför är idén om ett naturreservat bra.

En annan aspekt är följande: De människor som flyttar in i de bostäder som troligen kommer att byggas nära Råstasjön kommer att ställa krav. 100-150 meter från deras bostäder finns en sjö, men de har ändå inte sjöutsikt. De kommer att vilja (eller kräva) att man tar ner ”slyskogen” mellan deras bostäder och sjön. De kommer att vilja (eller kräva) att man också dikar ut marken eftersom de därifrån, vissa tider på året, känner en doft av sumpmark och det finns en hel del insekter i våtmarkerna norr om sjön.

Det är just dessa våtmarker och denna snabbväxande otillgängliga slyskog som är viktig för fågellivet runt sjön.

Med naturreservatsregler på plats så kan man på ett helt annat sätt stå emot sådana krav i framtiden. För den som flyttar in ska det vara känt från början vilka spelregler det är som gäller.

Om Sjövägen

Vi vill att man stänger av Sjövägen för biltrafik på en sträcka (i nord-sydlig riktning) mellan sjöns sydvästra hörn (där hägrarna håller hus) och upp till korsningen Sjövägen/Råsta strandväg.

Personligen tycker jag att man kunde gå vidare och helt enkelt riva upp asfalten, ta bort vägbanken och återplantera gräs. Då skulle naturreservatets båda delar växa ihop på ett bra sätt.

Om strandskyddet

Jag vill inte alls stoppa bygget av bostäder vid Råstasjön. Däremot vill vi modifiera förslaget så att inga av husen hamnar inom strandskyddat område.

Nuvarande förslag placerar en del huskroppar bara 40-45 meter från sjön. Vi vill att minsta avstånd ska vara 100 meter. Det finns goda skäl till att vi i Sverige har en strandskyddszon på 100 meter runt våra vatten som normalt ska vara fria från bebyggelse. Det ska särskilt gälla vid den unika slättsjö i storstadsområde som Råstasjön är.

Tidigare publicerat om Råstasjön (på min blogg om ingen annan bloggare anges):

Övriga länkar:

▪   Samrådshandlingarna (Solna stad)
▪   Karta över området (Google maps)

Om Frösundaliberalen - Peter Edholm (L)

Socialliberal Frösundabo. Kultur- och fritidskommunalråd i Solna sedan 2015.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

20 kommentarer till Inrätta ett sammanhängande naturreservat vid Råstasjön och Lötsjön!

 1. Lars-Ove skriver:

  Du skriver att ”man” vill bygga, och att ”man” måste tänka till om det blir strandskydd. Vem är ”man”? Är det inte du och dina kollegor i Alliansen som lovat bort området till byggarna, och nu börjar få kalla fötter??

  Gilla

 2. Pingback: Såhär kan du rädda Råstasjön! | Calandrellas blogg

 3. Pingback: WOW – 250 demonstrerade för Råstasjön! | Calandrellas blogg

 4. Pingback: Skriv ett mejl – rädda Råstasjön! | Calandrellas blogg

 5. Pingback: Som ”stolt hycklare” är jag glad över den guidade fågelvandringen vid Råstasjön | Frösundaliberalen

 6. Tobias skriver:

  Jag har aldrig sagt att jag är emot förtätning. Tvärtom. Det går att förtäta en hel del i Solna men Att panga upp ett drygt blåkulla i råstasjön är knappast att förtäta. Det är att exploaterar ett grönområde. Kolla med folk på Östermalm om de vill att man slår upp 2000 lägenheter på gärdet, humlegården, Tessinparken. Vet inte om mall of scandinavia är att förtäta. För det här handlar inte om att förtäta utan om att moderaterna är beredda att offra råstasjön för att slippa höja skatten.

  Gilla

 7. Tobias skriver:

  Mycket gnäll på alla ”bromsklossar” i Solna. Tur för er att kommuner som Lidingö och Danderyd bygger så det knakar då i stället.

  Gilla

  • Jag brukar säga till dem som vill bromsa allt byggande att det är ett väldigt egoistiskt förhållningssätt. ”Nu har JAG kommit över en eftertraktad lägenhet i (exempelvis) Solna. Men NU är det stopp för fler och nya bostäder. DE ANDRA, som står i kö för att kunna flytta hit, får väl bo där de bor.”

   Anmärkningsvärt är ju också att många av de som protesterar högljutt mot att Solna växer SJÄLVA bor i bostäder som inte skulle ha existerat om man de senaste 20 åren hade resonerat som de gör.

   Gilla

   • Solnabo skriver:

    Jag fattar inte alls det tänket. Jag bor själv i en bostadsrätt i Råsunda och är nöjd, men jag älskar stad och vill att det byggs mer så att det blir mer liv och rörelse på gatorna. Det är för mig helt uppenbart att områden med relativt tät kvartersstad som Östermalm, Vasastan och Råsunda är överlägsna Västra skogen, Huvudsta och Tensta. Det vore intressant att höra varför Tobias föredrar ett glest bebyggt Solna.

    Stockholmsregionens trevligaste och mest attraktiva områden är tätbebyggt stad med tydliga parker, de mest otrevliga är gles förort med högshuslimpor, punkthus och stora gräsmattor i mellanrummen.

    Gilla

   • sören skriver:

    Ligger väldigt mycket i det. Jag tycker att både Frösunda och Järvastaden har blivit mer tillgängliga för mig efter ombyggnaden. Innan var det Stridvagnsspår(Frösunda) och avdankad militärförläggning(Järvastaden). Där Friends Arena ligger idag var inte heller något område man strövade runt i på kvällarna. Området är ju till stor det förstört av Lokstallarna redan idag att man då gör något av sumpmarken bort mot Arenan känns rätt logiskt.

    Gilla

 8. Solnabo skriver:

  Så hemska miljonprogrammet i Hallonbergen ska inte kunna förtätas och göras mer stadsmässigt för att medelklassen ska kunna titta på fåglar i Råstasjön? Jag är med på att man inte bygger inom strandskyddat område men det vore en stor tragedi för Sundbyberg om inte Hallonbergen kunde förbättras för att det på något stör ”naturreservatet”. Det är ju vad du själv antyder ovan.

  Gilla

  • Det var inte min mening och jag ber om ursäkt om det låter så. Jag ser gärna förtätning på många ställen både i Hallonbergen och på andra platser.

   När man inrättar naturreservat som omfattar den mark man inte bebygger så blir det ett tydligt och, tror jag, på sikt nödvändigt skydd för de naturområden som finns runt och mellan sjöarna.

   Gilla

   • Solnabo skriver:

    Tack för klargörande! Jag tycker inte heller man ska bygga inom strandskyddet, men utanför kan man gott bygga – framför allt i Hallonbergen och Ör.

    Gilla

 9. Bengt skriver:

  Det generella strandskyddet gäller 100 m från hav, insjöar OCH vattendrag. Går dessutom att utöka till 300m, något att fundera på!

  Gilla

 10. Pingback: Urbant naturreservat i Solna? | Bild & Naturhistoria

 11. Tobias skriver:

  Låter bra.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s