JA till elektroniska dokument i fullmäktige men NEJ till gratis läsplattor

Jag har länge hävdat att det borde göras enklare, för dem av oss som vill, att få elektronisk tillgång till kommunala offentliga dokument. Man borde då börja med de handlingar som görs i ordning inför sammanträden i fullmäktige, kommunstyrelse, nämnder och styrelser. Det är ibland hundratals sidor det handlar om.

Nu har det börjat diskuteras om Solna stad till kommunfullmäktiges ledamöter ska dela/låna ut läsplattor (iPad eller motsvarande) för att sedan tillhandahålla alla handlingar inför sammanträdena elektroniskt.

Johanna Graf (S) skrev igår morse på Facebook att hon kommit överens med majoriteten om att ersätta pappersbuntarna till fullmäktige med läsplattor.

Idén är vid första påseendet bra, men jag är ändå emot att man skulle använda skattepengar till att köpa bortemot 100 stycken iPad åt fullmäktiges ledamöter (61 stycken om man bara räknar ordinarie ledamöter).

Jag har ett annat, besläktat, förslag som syftar till att lösa samma problem, och så här tänker jag då:

JA till elektroniska dokument!

Jag är mycket positiv till att ersätta papper med elektroniska dokument. För egen del tycker jag att det fungerar alldeles utmärkt att läsa dokumenten på det sättet i min iPad och gör det sedan en tid tillbaka med alla de möten jag deltar i.

Det händer till och med att jag skannar in dokument som jag bara har i pappersform för att ”få in dem i min iPad”. Man kan också göra noteringar i dokumenten, precis som man kan med penna, överstrykningspenna och postitlappar när man hanterar ”riktiga papper”.

Elektroniska dokument låter oss hushålla med flera värdefulla resurser: Miljö, pengar och tid.

Idag produceras prydliga buntar med handlingar inför varje sammanträde. Dessa körs ut till ledamöterna. (Gissningsvis för att det är billigare att en bil kör ett varv runt en av landets minsta kommuner än att anlita posten.)

Kommunens kostnader för att producera allt detta är stora. Det tar gissningsvis (minst) en dag extra innan ledamöterna har tillgång till handlingarna. Miljöbelastande bilar kör runt med papper som i sin tur tär på naturresurser.

Men ändå säger jag…

NEJ till gratis läsplattor för kommunfullmäktiges ledamöter!

Varför inte dela ut (eller låna ut) läsplattor till alla? Jo, det har att göra med nivån på Solnas arvoden till kommunalt förtroendevalda. Solnas politikerarvoden är relativt höga (i jämförelse med andra kommuner) och det vore fel att därutöver också tillhandahålla skattefinansierade läsplattor.

Det ”fasta” arvodet till fullmäktiges ledamöter kallas ibland ”inläsningsarvode”. Det är idag 34.905 kroner per år. Därutöver får de tjänstgörande ledamöterna 730 kronor för varje sammanträde (ett per månad).

Alltså: En ordinarie ledamot som missar ett par sammanträden får runt 40.000 per år. En ersättare som deltar i ett par sammanträden får ungefär hälften så mycket.

En fråga: Till vad ska detta (väl tilltagna) arvode användas om inte till att täcka kostnader för exempelvis sådant som en läsplatta?

Notera: Sammanträdena hålls på kvällstid och ledamöterna ska inte behöva förlora arbetsinkomst. Om man ändå gör det så kan man under vissa förutsättningar få ersättning också för det.

Johanna Graf (S) kopplar också ihop läsplattorna med arvodena, men på sitt eget sätt. Hon hävdar att (S) inte fick igenom en tioprocentig sänkning av Solnas politikerarvoden. Jag anser att det inte kan ha varit ett allvarligt menat utspel och skrev för över en vecka sedan om den separata historien här.

Satsa i stället på att publicera handlingarna på ett effektivare sätt!

Som det är idag publiceras handlingarna på www.solna.se. Men det är lite besvärligt att komma åt dem. Man måste göra en ganska tidskrävande sökning i diariet och därefter klicka på en rad länkar för att ladda ner filerna styckevis. De nedladdade filerna har då namn som gör att man inte förstår vad som är vad förrän man döpt om dem till något vettigare. Det går – men tar en god stund inför varje sammanträde.

Mitt förslag:

I stället för att kommunen betalar över en halv miljon för ”iPad till alla”, så bör man inrätta ett system som gör det lättare att hämta alla handlingar som är relevanta för ett visst sammanträde.

Det gäller både kommunfullmäktige, kommunstyrelsen och övriga nämnder och styrelser och oavsett om man vill ha dokumenten i en läsplatta eller ner i en bärbar dator.

Jag är övertygad om att man kan komma dithän att man med några enkla klicka kan få nedladdat ett ”paket” innehållande kallelse, föregående protokoll, ärendeförteckning, handlingar, bilagor, kartor o.s.v. i snygg och prydlig ordning.

Nästa steg kunde vara att man kan prenumerera på dessa ”paket” och att de, så fort de finns klara, trycks ut i prenumerantens läsplatta eller laptop.

Medborgarnas perspektiv

Mitt förslag skulle också medföra att en medborgare som inte själv sitter i fullmäktige på ett enklare sätt kan tillgodogöra sig information om vad som försiggår i kommunens olika beslutande organ. Alla handlingar jag talar om är offentliga men eftersom tillgängligheten idag är begränsad, så är det lite si och så med medborgarnas verkliga insyn och inflytande.

Svårt att dra gräns med kommunal och privat nytta

Ett skäl till att jag är emot att man skattefinansierar läsplattor till fullmäktiges ledamöter är att man också har en mycket stor privat nytta av densamma. En iPad kan användas till så mycket annat. Med den kan du surfa på nätet, hantera mejl, kontakter, kalender, fotoalbum, kartor och navigation, läsa böcker, titta på TV, lyssna på musik eller radio, blogga, vara på Facebook, spela spel, prata med folk (IP-telefoni),  o.s.v.

Om läsplattan var begränsad till att läsa dokument och göra anteckningar, så vore läget ett annat. Men med den stora privata nyttan blir det ännu mer tveksamt att använda skattemedel för att finansiera detta. Jag gissar också att Skatteverket anser detta vara en skattepliktig förmån, varvid ytterligare kostnader tillkommer för sociala avgifter och skatt.

Kommunstyrelsen då?

Bengtsfors kommun brukar man referera till. De var tidigt ute med detta, men då ska man lägga märke till att de tillhandahåller iPad till en mycket mindre krets – nämligen kommunstyrelsen. Där är mängden handlingar ännu mycket större varför jag inte har något emot att man genomför motsvarande också i Solna.

Ett guldkorn från (S), men det behöver putsas lite

Jag fick häromdagen en insändare införd i Mitt i Solna (finns också här) där jag bland annat talade om att politiker ibland måste anstränga sig för att identifiera goda idéer, även om de kommer från andra sidan av blockgränsen.

Det här är ett exempel. Johanna Graf (S) driver frågan om läsplattor och det är i grunden bra. Plus i kanten till Johanna för det! Hoppas bara att hon i sin tur tar intryck av en folkpartist som tycker att guldkornet behöver poleras lite.

Om Frösundaliberalen - Peter Edholm (L)

Socialliberal Frösundabo. Kultur- och fritidskommunalråd i Solna sedan 2015.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till JA till elektroniska dokument i fullmäktige men NEJ till gratis läsplattor

 1. Johanna Graf skriver:

  Håller med dig i allt du skriver Peter! Det var också till Kommunstyrelsen som jag föreslog läsplattor, inte till hela Kf.

  Gilla

  • Aha. Jag uppfattade det du skrev på Fejjan som att det var KF, men bra då!

   Viktigt är att man tar itu med själva publiceringen ordentligt.

   Inför varje sammanträde – ett enkelt nedladdbart ”paket” med ärendelista, föregående protokoll, och hela bibban i övrigt. Och när det har laddats ner så ska filnamnen vara sådana att man förstår vad som är vad. Det låter som triviala detaljer, men om man inte hamnar rätt så går hela tidsvinsten upp i rök, ingen använder det och investering går i sjön.

   Jag har anmält mig som frivillig pilot av avvaktar spänt en kontakt.

   Förresten – är det stadsledningsförvaltnignen som sköter dokumentbibbirna för alla nämnder – eller sitter det en tjänsteman på varje fackförvaltning också och grejjar med att förbereda utskicken?

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s