Det är dags att ta nästa steg i att erbjuda de boende i Frösunda möjligheter att vara klimatsmarta!
Jag tänker på matavfallet här hemma. Sedan tidigare har vi (åtminstone i Frösundet 1) källsortering nere i soprummen av tidningar, kartong, glas, metall, batterier, lågenergilampor, glödlampornoch annat elavfall.
Men matavfallet går fortfarande ner i soppåsen och eldas upp.
Det skulle inte förvåna mig om en tredjedel eller ännu mer av det som hamnar i soppåsarna är just matavfall. Så nu ska jag se om jag kan få med mig kollegorna i styrelsen för bostadsrättsföreningen på detta. Sedan har vi alla de övriga föreningarna i stadsdelen.
Solna stad och ställer upp bra. Påsar, kärl i soprummen, hämtning, informationsinsatser, …
Avfallskvarn säger någon. Ja, det vore ju bekvämt. Och om man ansöker om att få installera en sådan så säger inte kommunen nej.
Men det är inte lika smart ur klimatsynpunkt. Det är faktiskt fiffigare att köra matavfallet med lastbil till en anläggning som gör fordonsgas och matjord av matavfallet.
Ledningarna ut till vårt reningsverk på Lidingö (Käppala) utgör inte ett slutet system och är väldigt långa. Rötningen startar i ledningarna och energin förfars. Dumt, om man nu kan göra fordonsgas av äppelskuttarna.
– Posted using BlogPress from my iPad
Pingback: Säkerställ tillgången på fordonsgas i Solna! | Frösundaliberalen
Hej Göran,
Du har rätt i det att rätt ska vara rätt. Om jag är felinformerad när det gäller den här jämförelsen (mellan insamling-lastbilstransport-rötning i Uppsala respektive avfallskvarn-rötning i reningsverket) så ber jag om ursäkt. Det är uppgifter jag fått från personal på Käppalaverket där jag frågade om just detta.
Sedan vet jag inte vad du menar med att ”man får ett klart klingande nej” då man ansöker om att installera avfallskvarn hos mig. Ingen har ansökt hos mig. Däremot har jag sagt just det som jag skrev i det här blogginlägget de gånger folk har frågat om man får ha avfallskvarn i Solna. D.v.s. ”det är inte förbjudet men är inte så klimatsmart.”.
Kan du skicka till mig något material som visar på avfallskvarnarnas fördelar? Är de stora jämfört med vårt nuvarande system så är jag inte sämre än att jag ändrar uppfattning om vad som är bäst för miljön.
Peter
GillaGilla
Hej Peter,
Bra att du lämnat en kommentar.
(Det är enligt Solna Kommun förbjudet att installera avfallskvarn enligt de uppgifter jag får vid kontakt med kommunen men det kanske är ändrat ?)
Då till den viktiga sakfrågan………….
Det finns inget snabbare sätt att transportera det färska matavfallet till reningsverket än att använda den redan befintliga infrastruktur som finns i form av avloppsrör som går direkt från våra kök till reningsverket.
Det är just tiden som är kritisk för att energin skall finnas kvar i matavfallet.
Avfall Sverige har under 2010 kommit med en rapport som visar att upp till 27% av vikt/energi försvinner då vi använder papperspåsar i köken som sedan läggs i tunnor.
Avseende förluster i ledningsnät visar ny forskning vid Lunds Universitet att de är försumbara beroende på korta rinntider (under 24 timmar) mellan kök och reningsverk.
Det finns dessutom en rad rapporter som visar på en mycket låg belastning på reningsverken utan att matavfallet i stället tillför kol som behövs i processen och därför behöver tillföras i mindre utsträckning och därmed ger plus i en kalkyl.
Mätningar i Surahammar som installerat kvarnar i 50% av hushållen sedan 1997 visar på en kraftig ökning av de Biogasvolymer som kommer fram till reningsverket.
Sen bör även tilläggas att i en kalkyl över detta skall inte avfallskvarnen räknas in i de fall den bekostas av den boende själv. Om däremot det kommunala bolaget bekostar kvarnen skall den ingå.
Tunna och avfallskvarn kan säkert fungera parallellt i samhällsbygget ur klimat och miljösynpunkt, det viktiga är att de boende i större utsträckning själv har rätt att välja sin systemlösning ur ett brukarperspektiv, vilket helt och hållet har glömts bort i debatten. Att det också skall vara praktiskt för hushållet.
Det är så lätt att människan glöms bort då vi planerar och bygger våra fantastiska system.
GillaGilla
Hej,
ett förtydigande, man får ett klart klingande nej då man ansöker om att installera en avfallskvarn hos dig.
Det bästa sättet är faktiskt att skicka det via ledningssystemet, det sker ingen nedbrytning i ledningsnätet av det enkla skälet att det är så korta rinntider till reningsverken, annat är bara myter som sprids precis som råttan i pizzan du vet.
Däremot försvinner en stor del av energin då det ligger i påsar eller kärl under flera dagar.
Rätt skall vara rätt.
GillaGilla