Vattenkvaliteten i Brunnsviken – Vad gör Solna stad?

På senare tid har allt fler börjat ställa frågor om Brunnsvikens vattenkvalitet och vad vi politiker och kommunen gör åt saken. Nedan några tankar och fakta om detta.

Allmänt vet man nog att Brunnsviken inte mår bra. Särskilt inte på större djup och vid bottnen. Nyligen kunde man läsa i tidningen att man försöker komma tillrätta med höga fosforhalter genom att tillsätta aluminium. (Beskrivs utförligt i DN och mer kortfattat i SolnaDirekt.) Kanske har man också hört talas om protester mot ett par dagvattendammar som Solna stad börjat anlägga. (Beskrivs i Mitt i Solna.)

Samtidigt får man höra att det är helt OK att bada i Brunnsviken. På någon sajt som klassificerar badplatser har det till och med stått att badvattnet har en ”Utmärkt” kvalitet. Staden planerar ju också att anlägga ett strandbad vid Brunnsvikens strand som skulle uppmuntra folk att bada där.

Så hur är det egentligen? Är vattnet rent eller inte? Den frågan har flera svar.

Brunnsvikens vatten …

 • … brukar varje år bli godkänt för bad och har t.o.m. klassificerats som ”Utmärkt”
 • … är vid ytan tillräckligt rent för att min politikerkollega Magnus Nilsson kunde stjälpa i sig ett glas utan att bli sjuk. (Beskrevs i SolnaDirekt.)
 • … är tillräckligt bra för att där ska finnas minst 13 arter av fisk (vid provfiske 2016)
 • … är inte tillräckligt bra för att fiskar som lever nära bottnen ska trivas
 • … frambringar inga fiskar som jag skulle äta
 • … uppnår ej ”God kemisk status”
 • … har en ekologisk status som klassificerats som ”Otillfredsställande”

Nu till det viktiga – som många också undrar över:

Vad gör Solna stad för att förbättra vattenkvaliteten i Brunnsviken?

Brunnsviken Solna

Jag skulle säga att vi på senare år (tillsammans med våra grannkommuner Stockholms stad och Sundbybergs stad) har ryckt upp oss betydligt.

Solna stad har tagit fram en åtgärdsplan för hur vattenkvaliteten i Brunnsvikens ska förbättras. Se särskilt kapitel 5 som beskriver de konkreta åtgärderna! Åtgärderna enligt planen har redan påbörjats. Det är ett ambitiöst program som kommer att ge resultat.

Ett par av de mest intressanta och verkningsfulla åtgärderna är dels de dagvattendammar som finns och planeras. (Beskrivs på sidorna 22-30 i åtgärdsplanen.) och dels skärmbassängerna (på sidorna 30-43).

Konstigt nog har Naturskyddsföreningen (där jag varit medlem i hur många år som helst – ända sedan jag var med i Fältbiologerna som barn) dragit igång en protest mot den första av dessa dagvattendammar. Den vid Råstasjön. För mig är det helt obegripligt att de kan tycka att 3 pilträd söder om sjön är viktigare än de insatser som behöver göras för att förbättra Brunnsvikens vatten. Manifestationen beskrevs i Mitt i Solna, och jag hoppas att protesterna inte leder till att dammen inte blir av eller fördröjs i onödan.

Några andra källor som visar fakta om Brunnsviken:

Om Frösundaliberalen - Peter Edholm (L)

Socialliberal Frösundabo. Kultur- och fritidskommunalråd i Solna sedan 2015.
Detta inlägg publicerades i Solna, Uncategorized och märktes , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Vattenkvaliteten i Brunnsviken – Vad gör Solna stad?

 1. B o H skriver:

  Lilla Råstasjön kan inte hjälpa stora Brunnsviken, som dessutom har förbindelse med Östersjön. Råstasjön och Brunnsviken har viss förbindelse med varandra, men om Brunnsviken behöver renas kan inte Råstasjön hjälpa till med det. De åtgärder som kan behöva göras ska göras för Råstasjöns bästa. Om en damm är absolut nödvändig för att rena dagvattnet som kommer från Råsunda ska den naturligtvis göras så liten som möjligt, dvs det som behövs för Råstasjön, och inte vad som behövs för Brunnsviken. Brunnsviken måste kanske hjälpas på något sätt, vad vet vi, men i så fall inte på bekostnad av Råstasjöns natur.

  Gilla

 2. Linda skriver:

  Hej Peter, Naturskyddsföreningen är inte emot dammen vid Råstasjön. Vi har däremot synpunkter på dess placering. Med en liten justering kan den stora lönnen och pilarna som skuggar gångbanan få stå kvar, samtidigt som dammen kan anläggas och göra nytta. Vi konstaterar också att andra åtgärder runt sjön kommer att vara gynnsamma för recipienten Brunnsvikens vattenkvalitet. Inte minst gäller det Sundbybergs byggplaner i Ör, som enligt detaljplanen kan få en mycket positiv inverkan.

  https://www.sundbyberg.se/bygga-bo-miljo/stadsplanering-byggprojekt/detaljplaner/pagaende-planarbete/or-centrum—bostader-vardboende-och-centrum.html

  (titta särskilt på dagvattenutredningen)

  Hör gärna av dig om du vill prata mer om Råstasjön eller annat Peter, eller välkommen till vår nästa manifestation!

  Vänliga hälsningar,
  /Linda

  Gilla

  • Linda,

   Jag gick till källan – dvs er egen hemsida – och där står att ni kräver att dammen görs mindre och att den flyttas. Jag tänker att en mindre damm gör mindre nytta än den damm som stadens tjänstemän föreslår. Och jag tycker att vattenkvaliteten i Råstasjön och i Brunnsviken är viktigare än 3 träd mellan villorna vid Sjövägen och sjön.

   Om staden inte gör tillräckligt för att förbättra vattenkvaliteten så kritiseras vi för det. Gör vi något så är det också fel.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s