Robert Broberg – minneskonsert på G

Igår fick jag nöjet att leda ett möte som kändes ovanligt kreativt och upplyftande.

I stadshuset i Solna träffades en inbjuden grupp personer som planerar för en minneskonsert för Robert Broberg. Broberg föddes och bodde ju stora delar av sitt liv i Solna. Att en minneskonsert hålls i Solna och att staden medverkar på något sätt är ju därför naturligt.

Gruppen har haft flera möten men nu börjar det formeras en tanke som känns bärkraftig. Där fanns bred uppslutning från alla de krafter som behöver samverka för att det ska bli av och bli bra – familj, vänner, artistkollegor, stadens tjänstemän, en tilltänkt arena, ett produktionsbolag. Och inte minst Janne Schaffer som varit med förr när artistkollegor ska uppmärksammas efter sin bortgång.

Foto: Jan Düsing (publicerad i Expressen)

Foto: Jan Düsing (publicerad i Expressen)

För mig, som är född på 60-talet, är Robert Broberg en av de där stora gestalterna som ”alltid har funnits och alltid ska finnas” – tillsammans med Monica Zetterlund, Beppe Wolgers, Hasse & Tage, Astrid Lindgren och alla de andra ”fixstjärnorna”. Mina starkaste minnen av Robert Broberg är från min barndomstid. Ingela, lalalalala, Åpp-å-poppa, Huppigupptäcksfärd, Maria Therese, Uppblåsbara Barbara, medverkan i barnprogram, eller i shower som kanske egentligen inte var barnprogram – men som jag drogs till i alla fall.

Brobergs storhet beskrevs väldigt väl av Karamelodiktstipendiets jury som tilldelade honom stipendiet 1989:

”För att han i decennier lyckats bana en ensamväg genom underhållningsdjungeln vid sidan av gängse röjare, ofta ett par takter före – och för att han, styrd av skärpt iakttagelseförmåga, lyhörd musikalitet och burlesk humor, framgångsrikt designat och solobefolkat sin alldeles personliga manege.”

Jag är glad över att få vara med i den här ”hubben” av idéer och engagemang runt en minneskonsert och tror att det kan leda till något riktigt bra.

Tack också till Tobias Östberg som förra året skrev ett nämndinitiativ om detta och lämnade in till Kultur- och fritidsnämnden och självklart också till mina Allianskollegor i KFN som höll med mig om att det var en bra idé som vi vill ta vara på (trots att den kläcktes på andra sidan av blockgränsen).

Om Frösundaliberalen - Peter Edholm (L)

Socialliberal Frösundabo. Kultur- och fritidskommunalråd i Solna sedan 2015.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Robert Broberg – minneskonsert på G

 1. Björn Hammar skriver:

  Hej Peter !
  Hur får jag fortsatt information om initiativet om en minneskonsert för Robert Broberg?
  Björn

  Gilla

  • Jag lägger ut information här om det skulle bli någon minneskonsert. Just nu är det stiltje i planerandet och det är inte alls säkert att det blir något. Den person som kom med idén hade inte några idéer om hur det hela skulle finansieras, och risken är ju då att det hela faller platt – om ingen är villig att ta risken att betala om det hela inte går ihop sig med biljettintäkter.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s