Våra miljöförslag – nummer 2: Stimulera användningen av elbilar

Den frihet och rörlighet som en bil medför är i grunden mycket positiv. Samtidigt är det uppenbart att bilåkande belastar miljön.

Min slutsats är inte bilanvändandet måste begränsas och att man därigenom minskar de negativa effekterna på miljön. Det vore fel väg att gå. Rätt väg är att utveckla tekniken och hitta bränslen som inte belastar miljön på samma sätt.

Av alla de bränslen som finns tillgängliga i kommersiellt hållbar form är el det bästa.

Min Volvo V60 Plug-in Hybrid. Laddas med el och går 50 km på ren eldrift. För längre resor finns också en dieselmotor, men den används mycket sällan. Klassad som supermiljöbil eftersom den släpper ut <50 g CO2/km.

Kommunen bör verka för folk som kör bil i eller genom Solna i ökande utsträckning använder elbilar. För att stimulera en sådan utveckling anser jag att staden, under en övergångsperiod,  ska

  • tillhandahålla laddstolpar på flera platser runt om i kommunen
  • erbjuda gratis parkering för elbilar på stadens mark
  • tillåta att elbilar körs i kollektivkörfälten på kommunala gator
  • i upphandlingar till stadens verksamheter framföra att man önskar att leverantörer som använder bilar i sin verksamhet helst väljer elbilar
  • välja bästa möjliga miljöklass (idag elbil) i de fall man köper in bilar till egen verksamhet

Peter Edholm (FP)
Ledamot i miljö- och hälsoskyddsnämnden

– – – – – – – – – – – –

Den 31 december 2013 slutade Solnas miljöprogram 2010-2013 gälla. Stadsledningsförvaltningen har tagit fram förslag till nya dokument (Miljöpolicy och Riktlinjer för miljöarbete) som ska styra miljöarbetet i staden under 2014-2016.
 
Förslaget är i stort sett bra, men skulle kunna göras ännu bättre. Jag har därför lett ett arbete med att formulera ett remissvar från Folkpartiet till kommunstyrelsen där vi för fram ett antal förslag till möjliga förbättringar. Där ingår också 14 förslag till aktiviteter som vi tycker bör ingå i den arsenal av åtgärder som Solna vidtar under de kommande åren för att förbättra Solnas miljöprestanda.
 
På min blogg lyfter jag, i en serie inlägg, fram olika delar i vårt remissvar. Det kan ses som en sammanfattning av det som är Folkpartiets miljöprogram för Solna.

Om Frösundaliberalen - Peter Edholm (L)

Socialliberal Frösundabo. Kultur- och fritidskommunalråd i Solna sedan 2015.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s