Solna kan nu lägga i nästa växel i miljöarbetet

(Denna artikel baseras på ett inlägg jag 2013-11-24 gjorde i kommunfullmäktige i samband med att vi debatterade Miljö- och Hälsoskyddsnämndens verksamhetsplan och budget för 2014.)

Vi saknar inte utmaningar på miljöområdet. Listan med miljöfrågor som vi nog borde ägna mer omtanke är lång. Bottendöd, luftburna partiklar, försurning, kväveoxider, läkemedelsrester, buller, miljögifter, rödlistade arter av djur och växter och så vidare …

Samtidigt har vi människor en benägenhet att tro/tänka/kräva/hoppas att det är ”någon annan” som ska lösa problemen: FN:s klimatpanel, EU, miljöministern, forskare, näringslivet, ny teknik, …

Många av problemen uppstår genom vår levnadsstandard, livsmedelsförsörjning, energiförsörjning, fri rörlighet, transporter och så vidare. Som liberal vill man gärna koppla ihop den frihet vi därigenom fått med ett ansvar för följderna.

Vi kommer inte från att en stor del av ansvaret ligger hos landets kommuner. Det finns en lång rad saker som en kommun kan göra. Det finns många saker som jag tycker att Solna stad SKA göra.

I den verksamhetsplan för 2014 som beslutades i kommunfullmäktige igår står inskrivet att vi ska ta fram ett nytt miljöprogram. I och med detta har vi ett gyllene tillfälle att lägga i en ny växel.

Nedan anger jag några olika aspekter som jag tycker man ska ta med i det nya miljöprogrammet.

Bredare fokus

Idag arbetar vi på flera olika fronter med angelägna miljöfrågor. Avfall och energieffektivisering är exempel på områden där vi lyckas mycket väl. Cykelplan och ny grönplan är på gång. Bullerkartläggning är gjord. Men det finns områden som lämnats utan hänseende eller där vi kan jobba mer målmedvetet och strukturerat

Koppling till de nationella miljökvalitetsmålen

miljomalenTXT-RGB-580px

Illustratör: Tobias Flygar

Riksdagen har fattat beslut om 16 nationella miljökvalitetsmål. Dessa har sedan, hos länsstyrelserna, brutits ner till regionala mål. Vårt miljöprogram bör haka in i den här strukturen och innebära att vi i Solna formulerar mål och delmål på lokal nivå med tydlig koppling till de överordnade nivåerna.

SMARTa mål

De lokala mål och delmål som formuleras ska vara Specifika, Mätbara, Accepterade, Realistiska och Tidssatta.

Handlingsplaner

Miljöprogrammet ska också innehålla konkreta beskrivningar av aktiviteter (investeringar, ombyggnationer, planer, utredningar, påverkansarbete eller vad det kan vara) och hur var och en av aktiviteterna bidrar till ett eller flera mål. 

Uppföljning

Programmet ska innehålla mekanismer för uppföljning och ständig förbättring. Uppföljningen integreras gärna i stadens redan etablerade system för målstyrning och uppföljning.

Avslutningsvis vill jag alltså att vi i ett nytt miljöprogram visar på en kraftigt höjd ambitionsnivå. Varför inte ha som mål att Solna år 2020 har placerat sig topp-3 på rankinglistor som exempelvis den kommunranking som Miljöaktuellt gör.

Läs mer:

Peter Edholm (FP)

Ledamot i Miljö- och Hälsoskyddsnämnden (som bl. a. är vår ”tillsynsmyndighet” enligt Miljöbalken)
Ledamot i styrelsen för Norrenergi & Miljö AB (som producerar vår fjärrvärme)
Ledamot i förbundsstyrelsen för Norrvatten (som producerar vårt dricksvatten)
Ledamot i förbundsfullmäktige för Käppalaförbundet (som renar vårt avloppsvatten)

Om Frösundaliberalen - Peter Edholm (L)

Socialliberal Frösundabo. Kultur- och fritidskommunalråd i Solna sedan 2015.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Solna kan nu lägga i nästa växel i miljöarbetet

  1. Taragona skriver:

    Men så bra! Ser ett antal punkter från bilden som direkt talar emot det ni vill göra med byggnationen runt Råstasjön…….

    Gilla

    • Taragona,

      Råstasjön ja. Det har nog varit det enskilda ärende som jag lagt allra mest tid och kraft på att förstå och sätta mig in i.

      Å ena sidan har vi naturvärden (relaterade till flera av miljökvalitetsmålen) som ska värnas. Å andra sidan vi behovet av att bygga bostäder att ta hänsyn till.

      Jag har skrivit väldigt mycket om detta i olika inlägg här på min blogg och jag tror att det framgår att jag inte har tagit ställning på något lättvindigt sätt. Med den avvägning som vi i Folkpartiet formulerade så tycker jag att vi får den bäst avvägda balansen mellan olika intressen som står emot varandra.

      Läge märke till att vi i vårt förslag (som till slut vann gehör inom Alliansen) vill undvika all bebyggelse i ”midjan” – d.v.s. de våta markerna med skog norr om sjön som är så viktiga för fågellivet.

      Mina Råstasjö-inlägg finns samlade här:
      https://frosundaliberalen.wordpress.com/tag/rastasjon/

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s