Earth Hour – meningsfull manifestation eller tom symbolhandling?

Världsnaturfonden WWF arrangerar för femte året i rad Earth Hour. Redan från start har det rått starka och delade åsikter om det meningsfulla i denna manifestation.

I min roll som miljöchef på det företag där jag jobbar (UNIT4 Agresso) har jag sett till att vi varit med i manifestationen de senaste åren, och om en stund är det dags att gå till kontoret igen och släcka fasadskylten (som normalt är det enda som lyser en vanlig helg).

Tycker jag att detta är en tom och meningslös symbolhandling som vissa i debatten hävdar? Mitt svar: Earth Hour blir, för var och en, exakt vad man själv väljer att göra den till!

Earth Hour kan säkert för vissa deltagare bli en alibihandling. ”Om jag gör detta, så har jag gjort mitt för klimatet.” Jag menar att man i så fall, redan i utgångsläget, har ett behov av att döva ett dåligt samvete och att det är det enda man är intresserad av att åstadkomma. Men jag har mycket svårt att se att Earth Hour skulle medföra att fler skulle lockas in i denna fälla.

Nej, min (och företagets) medverkan i Earth Hour är inte en tom symbolhandling. Vi har deltagit i Earth Hour i flera år nu. Har vi valt att under samma tid låta bli att vidta åtgärder för att minska vår klimatpåverkan? Nej, inte alls. Under samma tid har vår elförbrukning per anställd minskat dramatisk. Tågresandets andel av det totala resandet i tjänsten har ökat från 17% för några år sedan till 36% förra året. Våra krav på leverantörer och på de produkter vi köper in blir för vart år allt högre. Vi har blivit certifierade (ISO 14001) och fått Solna stads miljöpris 2009.

Våra CO2-utsläpp per anställd och år har minskat från nästan 1,5 ton (2006) till 700 kg (2009)!

Och här kommer vi till det jag tycker är kärnfrågan:

Har Earth Hour bidragit till eller motverkat denna utveckling?

Jag gissar att vi bland våra knappt 500 anställda har ungefär samma mix som bland befolkningen i övrigt. Några skeptiker, några ”redan frälsta” och där emellan ett antal mer eller mindre svalt intresserade. De båda förstnämnda kategorierna låter sig troligen inte påverkas av Earth Hour.

När det gäller ”mittfältet” – de påverkbara – så är jag övertygad om att vi kan, och faktiskt lyckas, förändra attityder hos flera av dem.

Vårt deltagande i Earth Hour ska nämligen ses sammantaget med allt annat vi gör med SL-kort, kurser i ecodriving, tjänstecyklar, miljökrav på personalbilar, nattronder för att avslöja ”energitjyvar” i form av elförbrukare som står på i onödan, miljöutbildning av inköpare och så vidare (bara för att ta några exempel från den senaste tiden).

I ett sådant sammanhang är jag övertygad om att Earth Hour, på marginalen, hjälper till att förändra i positiv riktning inte bara attityder utan också faktiskt beteende hos några personer som annars skulle dröja sig kvar bland de ”svalt intresserade”.

Var och en av oss väljer själv om vårt eventuella deltagande i Earth Hour ska vara det enda vi gör eller om det också finns någon substans bakom manifestationen.

Om Frösundaliberalen - Peter Edholm (L)

Socialliberal Frösundabo. Kultur- och fritidskommunalråd i Solna sedan 2015.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Earth Hour – meningsfull manifestation eller tom symbolhandling?

  1. Pingback: Effektivare kommunala transporter – för miljöns skull | Frösundaliberalen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s