Några få förstör för hela Bergshamra när vi tvingas dra ner på bibliotekets öppettider

Tyvärr tvingas vi att, under en period, minska öppethållandet vid Bergshamra bibliotek efter ett antal incidenter och rapporter om personer som stör ordningen inne i biblioteket. Det har till slut skapat en otrygg miljö både för anställda och för besökare till biblioteket.

Foto: Från Solna stads hemsida.

Notera: Bibliotekets bemannade öppethållande förändras inte. Det minskade öppethållandet berör endast de obemannade så kallade meröppet-timmarna på kvällar och helger.

För mig som liberal är det här ett praktexempel på när den enes frihet, på ett oacceptabelt sätt, inkräktar på andras frihet. Några få busar tar sig friheter som gör att vanliga biblioteksbesökare får sin frihet begränsad.

Biblioteken har en oerhört viktig funktion i ett samhälle och vi måste nu vidta de åtgärder som behövs för att inte behöva göra bestående neddragningar i öppethållandet vid biblioteken. Då är tryggheten för personal och besökare central.

Det var i oktober som stöket började. Unga män i 20-årsåldern började använda biblioteket som mötesplats och som ett ”andra vardagsrum”. Till en början klarade personalen av att hålla ordning genom att ständigt säga till, städa upp oredan efter dem eller be stökiga personer lämna biblioteket. Men med tiden har det blivit allt svårare.

Tillsägelser räcker inte längre och nu har det gått så långt att personalen ibland känner sig trängd och otrygg. Vakt tillkallas ibland och vaktbolag har tidvis vid sina ronder i staden tittat till biblioteket. Någon enstaka person har fått sitt lånekort indraget och är inte längre välkommen till biblioteket. Det hindrar dock inte att man tränger sig in när biblioteket är obemannat.

Också andra biblioteksbesökare har berättat att de känner sig utsatta. Vanliga skötsamma besökare börjar undvika att gå till biblioteket under de obemannade meröppet-timmarna.

Beteendet är oacceptabelt och så här kan vi inte ha det.

In i det längsta har vi velat undvika att några få ska tillåtas förstöra för alla de andra som sköter sig. Men nu fungerar det inte längre. Vi måste sätta personalens och övriga besökares trygghet i främsta rummet.

Jag har därför, idag på morgonen, fattat ett så kallat ordförandebeslut som innebär att vi, från och med idag, gör ett antal ändringar enligt följande:

  • Vi drar in några timmar av obemannat öppethållande på kvällarna och under helgerna. Exakta öppettider publiceras via stadens hemsida.
  • Vi utökar personalstyrkan vid Bergshamra bibliotekets på bemannade öppettider.
  • Vi uppmanar personalen att inte tveka att använda sina överfallslarm vid hotfulla situationer och att kalla på bevakningsföretag och/eller polis om ordningsstörningar inträffar.
  • Vi ska i samarbete med Signalisten utreda vilka möjligheter vi har att montera övervakningskameror för övervakning av verksamheten under obemannade meröppettider. Meröppets besökare med befintliga passagekort och nya besökare ska i så fall godkänna kameraövervakningen.

De förändrade öppettiderna gäller från och med idag (den 10 maj) till och med den 31 augusti 2017. Meröppet på förmiddagar fortsätter som vanligt. Biblioteket i Solna centrum berörs inte.

Rådslag

För att hitta en långsiktigt hållbar lösning har jag tagit initiativ till att samla alla relevanta aktörer till ett ”rådslag”. Dit bjuder jag in förvaltnings- och biblioteksledningen, föreningen Bergshamrabibliotekets Vänner, Borådet och övrigt lokalt föreningsliv, lokala affärsidkare, stadens  trygghetsråd och säkerhetschefen, socialförvaltningen, Signalisten (som är fastighetsägare), lokalpolisen och inte minst politikerna i Kultur- och fritidsnämnden.

Tanken är att vi i den gruppen hittar och utforma åtgärder så att vi så snart som möjligt kan återgå till att ha meröppet på det sätt som Bergshamraborna har vant sig vid och uppskattar.

Läs mer om situationen vid andra bibliotek där detta har gått längre: Kommentar av Therese Eriksson på SvD:s kultursidor. I Bergshamra har vi inte sett de allvarliga händelser som beskrivs i artikeln och som vi hör från andra bibliotek. Men för att inte riskera att hamna där vidtar vi åtgärder redan nu.

Om Frösundaliberalen - Peter Edholm (L)

Socialliberal Frösundabo. Kultur- och fritidskommunalråd i Solna sedan 2015.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s